Printre programele naționale de interes pentru antreprenori se numără „Start-Up Nation 2025”, care are un buget estimat la 450 de milioane de euro, cea mai mare alocare de până acum pentru acest program, ce provine integral din fonduri europene, potrivit Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT). Aceste fonduri vor sprijini proiecte din domenii-cheie precum tehnologia, energia verde, producția și serviciile inovative. Cei care doresc să obțină finanțarea de până la 50.000 de euro per IMM trebuie să știe că înscrierile la cursurile de antreprenoriat din program încep pe 15 aprilie, iar dosarele pentru deschiderea unei afaceri pot fi depuse începând cu 1 iunie. După selecția ce va avea loc în perioada 1 octombrie – 1 noiembrie, peste 7.500 de antreprenori vor beneficia de finanțare. Practic, până la finalul lunii octombrie, ar trebui semnate toate contractele şi acordat avansul în valoare de 50%.
Persoanele care fac parte din grupurile țintă eligibile sunt: tineri cu vârsta sub 30 de ani, persoane cu vârsta între 30 și 35 de ani, șomeri, persoane inactive ori care provin din grupuri dezavantajate, precum și cei care s-au reîntors în țară din Diaspora. Cheltuielile eligibile includ costurile pentru înființarea firmei, achiziția de echipamente IT și software, dotarea spațiilor de lucru, investițiile în promovare și marketing, serviciile de consultanță și formare profesională, precum și costurile cu salarizarea.
Prin implementarea acestui program, se estimează crearea a peste 15.000 de locuri de muncă la nivel național. Mai multe informații despre „Start-Up Nation 2025”, se regăsesc pe site-ul MEDAT – economie.gov.ro. Un alt program guvernamental este „Electric Up”, cu un buget estimat la 500 de milioane de lei. Acesta susține IMM-urile și operatorii HoReCa care doresc să investească în panouri fotovoltaice, în stații de încărcare pentru vehicule electrice și în modernizări ale infrastructurii electrice, acordând granturi de până la 150.000 de euro pentru fiecare proiect. „Printre cheltuielile eligibile se regăsesc costurile asociate achiziției și instalării panourilor fotovoltaice (cu o capacitate de cel puțin 27 kWp) și ale stațiilor de încărcare (cu o putere minimă de 22 kW), modernizarea infrastructurii electrice, precum și serviciile de consultanță și proiectare. Programul se desfășoară în două etape: mai întâi, preînscrierea pentru depunerea intențiilor de finanțare și evaluarea preliminară, apoi implementarea care constă în selectarea proiectelor și acordarea finanțărilor”, a precizat Costin Dendea, antreprenor în domeniul energiei și tehnologiei, specialist în accesarea de fonduri nerambursabile. Programul „Electric Up” este coordonat de Ministerul Energiei. Pentru mai multe informații și actualizări, puteți vizita pagina oficială a ministerului – energie.gov.ro.