Stăm în case de câteva săptămâni, stăm în izolare socială și o bună parte dintre noi am rămas și fără veniturile cu care eram obișnuiți.
Pe de altă parte facturile lunare vin, să ne hrănim trebuie, iar vara bate la ușă și probabil visăm și la o ieșire de vacanță. Una mică, scurtă și în zonă – după buget.
Dar asta e tot ce a adus Corona virus?
Într-un mod cu totul surprinzător pentru momentele pe care le trăim cu toții – încuiați în case, punctul.ro a primit la redacție și prin intermediul prietenilor, cunoștințelor și cititorilor mai multe semnale cum că o serie de firme locale caută în continuare forță de muncă. Da da, firme serioase, cu forță financiară și stabile pe piață caută să angajeze zeci de oameni fiecare, împreună ofertele ridicându-se la sute de locuri de muncă disponibile.
ANGAJĂM! ANGAJĂM! ANGAJĂM!
Așadar, am luat anunțurile de pe site, am mai dat niște telefoane și am descoperit că sute de locuri de muncă vă sunt oferite aici, în județul Mureș.
Și da, vom fi avocații companiilor de această dată: vă vom îndemna să puneți în balanță un salariu probabil mai mic decât cel din Italia sau Spania. Dar oare ochișorii ăia frumoși ai copilului pe care nu-i vezi cu săptămânile, ce preț au? Anii pierduți de lângă aleasa/alesul cu care trăiești, când îi vei recupera? Cât costă anii în care ești plecat de lângă familie, prieteni și locurile dragi?
Și da, cred că locul nostru este aici pe bani cu ceva mai puțini (și credeți-mă că dacă munciți ca afară în doi ani puteți câștiga și aici bani frumoși …), dar cu sufletul împăcat.
Prima firmă despre care știm că face angajări aproape în continuu este Azomureș. Cu peste 2.500 de oameni pe platforma chimică, Azomureș este unul dintre cei mai importanți contribuitori la bugetele locale și naționale. Salariile vin la timp ca ceasul elvețienilor care sunt acum proprietari, și lunar orașul câștigă spre un milion de euro din tot felul de taxe și impozite și alte contribuții la buget. Deci, la un click distanță (https://www.azomures.com/posturi-vacante/) veți vedea că sunt nu mai puțin de 11 tipuri de posturi vacante, iar pe unele posturi se caută mai mulți oameni! Politica firmei este de a nu furniza detalii legate de veniturile la angajare dar cum știm cu toții, angajații de la Azomureș nu au murit niciodată de foame … 🙂
O altă firmă serioasă din domeniul industriilor grele este CIS GAZ, al cărui proprietar Sebastian Călugăr ne-a zis fără să clipească că ar avea nevoie ”sudori gama, lăcătuși montatori conducte și operatori utilaje de construcție” minim câte 10-20 din fiecare. Și având în vedere că șantierele CIS GAZ nu sunt tocmai în oraș și munca nu e tocmai ușoară se pot realiza venituri pentru care căpșunarii de Spania ar fi invidioși. Și noi știm cât câștigă un muncitor bun la CIS GAZ, ”pe surse”. Contact: office@cisgaz.ro sau telefon: 0265.313.018.
Și dacă până acum am povestit mai mult de posturi destinate domnilor, ei bine să trecem și la doamne. RUSANCOM cu sediul în Nazna este o firmă de textile despre care știm că din 2014 și până în prezent a făcut angajări aproape continuu ajungând la 400 de oameni. Managerii RUSANCOM vor să facă saltul la 450 de angajați și pentru asta au nevoie de oameni care știu și vor să muncească bine. Dacă vă zicem că ”clienții” firmei sunt de la DuPont Franța până la Air Cargo, KIA și Fiat, ne credeți pe cuvânt că vă povestim despre companii cât se poate de serioase?
Datele de contact sunt 0745-493.624 sau adresa de email: carmen.sacalean@rusancom.ro
Ultima firmă la care facem referire este probabil firma cu cea mai spectaculoasă creștere și într-un domeniu pentru care România nu are un renume de excepție! Professional Recycle este o firmă care preia tot ce înseamnă plastic, îl toacă mărunt și-l reintroduce în sistemul de producție. Asta ca să zic foarte pe scurt în ce au investit proprietarii peste 5,8 milioane de euro în ultimii ani. Cu o capacitate de prelucrare de 80-100 de tone pe zi, Professional Recycle devine un jucător important pe această piață având în vedere că pot gestiona o cantitate uriașă de deșeuri. Și ei caută forță de muncă pe toate nivelele de competență: de la muncitori necalificați, lucrători-sortatori, stivuitoriști, lăcătuș mecanic, mecanic întreținere, etc.
Programul de lucru este de tip ”AZO” adică câte 2 zile în 4 schimburi și veniturile pot ajunge la sume frumoase. Dar ca și în alte situații, managementul ne-a spus fără să ezite prea mult: ”… dacă omul e serios și își vede de treabă salariul îi va crește, dacă stă mai mult în pauze de țigară și pauza de masă e mai lungă ca ora de lucru evident că asta se va penaliza. Deci, ești serios câștigi, nu ești serios ne mai gândim și noi”. Contact: Daiana Oltean – 0744-672.090 sau resurse-umane@professionalrecycle.ro
Ce este interesant că toate companiile menționează că nu doar salariul trebuie privit când îți alegi un loc de muncă, ci și nivelul de comfort, dotarea; aspecte care s-au schimbat radical în ultimii ani. Deși nu am verificat express ce tip de ”beneficii” colaterale salariului sunt disponibile la fiecare firmă în parte, din câte am observat cam toate asigură echipament de lucru, asigură sau decontează transportul dus-întors la locul de muncă, o parte dintre ele asigură suplimentar bonuri de masă (important!), utilajele și spațiile de lucru sunt noi și/sau modernizate, etc. Deci, se poate munci civilizat și în România.
Așadar, dați o șansă unei vieți normale, acasă. Să ne auzim cu bine!
Cristian Teodorescu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.