Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită în mod public deputaților din Parlamentul României să respingă intenția Guvernului de restrângere a drepturilor ce fac parte din dreptul la muncă. Această intenție este evidențiată atât de prevederile art. 2 din proiectul legii privind starea de alertă adoptat de Guvern cât și de alte articole din conținutul acestui proiect de lege.
Art. 41 alin. 2 din Constituția României prevede în mod expres faptul că dreptul la muncă nu poate fi îngrădit, el neputând fi inclus în măsurile de restricție. Mai mult decât atât, ansamblul drepturilor și libertăților consfințite de art. 1 din Constituția României este protejat împotriva restrângerilor de convențiile și tratatele internaționale pe care România le-a ratificat.
Solicitările de modificare a proiectului de lege înaintat de Guvern și întreaga argumentare transmise deja de Federația „Solidaritatea Sanitară” parlamentarilor pot fi găsite aici.[1]
Cerem deputaților să nu permită violarea Constituției intenționată de Guvernul României, preluând solicitările de modificare a proiectului de lege propuse de Federația „Solidaritatea Sanitară”. Doar în aceste condiții obiectul actului normativ îl poate constitui strict lupta împotriva pandemiei COVID 19.
Având în vedere faptul că articolul 2 al proiectului de lege ar genera posibilitatea Guvernului de a restrânge în mod arbitrar orice drept fundamental și orice libertate garantată de Constituție, considerăm evidentă intenția puterii actuale de a instaura un regim autoritar, încălcând regulile democratice de funcționare a societății. Acest demers al Guvernului continuă seria de acțiuni de transformare a luptei împotriva pandemiei COVID 19 într-un prilej de încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale ale celor aflați în prima linie a aceste lupte. Acum este momentul în care aceste abuzuri trebuie stopate, deputații din Parlamentul României fiind chemați să facă acest lucru., se arată în comunicatul emis de Comitetul Director al Federației ”Solidaritatea Sanitară”.
[1] https://solidaritatea-sanitara.ro/opriti-restrangerea-dreptului-la-munca-si-protectie-sociala/