Pompierii mureseni din cadrul a 4 subunități de intervenție au fost mobilizați în 8 localități din județul Mureș, pentru evacuarea apei din locuințe și gospodariile afectate de inundații după cum urmează:
- Municipiul Târgu Mureș: 2 case,
- Municipiul Sighișoara: Curtea Spitalului Municipal ,
- Localitatea Saeș: 6 gospodării astfel: 3 pivnițe, 3 curți, si 2 anexe ( garaj și cameră tehnică),
- Localitatea Cund: 6 pivnițe și un siloz agricol,
- Localitatea Gogan: 3 pivnițe,
- Localitatea Nazna: 3 gospodării,
- Localitatea Sâncrai: o pivniță și o curte.
- Localitatea Cristești : 24 gospodării, 3 case și sediul RAR Mureș.
La aceste momente interventiile sunt finalizate în localitățile: Târgu Mureș, Sighișoara, Saeș, Cund, Gogan, Nazna și Sâncrai. În Cristești pompierii intervin pentru scoaterea apei din gospodării.
La fața locului au fost mobilizați 61 de pompieri cu 3 motopompe remorcabile, 11 motopompe transportabile și 2 electropompe.
În momentul de față se intervine în com. Cristeți cu 5 motopompe transportabile, 1 motopompa remorcabila 4 autospeciale -1 ofiter, 10 subof, 7 soldați.
Din fericire nu au fost înregistrate victime omenești și nici animale care și-au pierdut viața. Locotenent Călușeri Alexandra
ISU Mureș
Foto: Isu și ABA Mureș
Măsuri specifice întreprinse pentru reducerea efectelor inundațiilor
În ziua de 22 iunie a.c. bazinul hidrografic superior al râului Mureș și afluenți, județul Mureș s-a aflat sub incidența unor avertizări meteorologice succesive cod galben, portocaliu și roșu de precipitații. Au avut loc averse de ploaie care local au avut caracter torențial înregistrându-se, într-un interval scurt, cantități mari de precipitații. Câteva valori care au fost înregistrate 73.0 l/mp la Dumbrăveni SB, 37,8 l/mp la Breaza MS, 33,8 l/mp la Bălăușeri MS, 33,1 l/mp la Glodeni MS, 28,3 l/mp la Laslea SB.
Ca urmare a precipitațiilor înregistrate au avut loc scurgeri de pe versanți, formare de torenți și creșteri rapide a debitelor unor cursuri de apă de apă mai ales pe afluenții râului Târnava – Mică: pârâurile Domald, Sântioana și Cund. În aceste condiții a fost depășită capacitatea de tranzitare a viiturilor pe cursurile de apă, cadastrate și necadastrate, generând probleme semnificative.
Totodată, în mai multe zone, podurile și podețele au fost blocate cu material lemnos, cu deșeuri agricole și ambalaje iar pâraiele necadastrate colmatate, șanțurile și rigolele de scurgere neîntreținute, podețele subdimensionate au provocat inundații locale.
În acest context, formațiile de lucru operative din cadrul Sistemului Hidrotehnic de Gospodărire a Apelor Mureș au intervenit pentru limitarea efectelor inundațiilor. Astfel s-a intervenit în localitatea Laslăul Mare, pr. Sântioana, cu saci de nisip și motopompe, în localitatea Bahnea, pr. Cund, cu saci de nisip pentru înălțarea malurilor. Intervențiile continuă și la această oră.
În acest moment debitele din cursurile de apă sunt sub cotele de apărare.
Administrația Bazinală de Apă Mureș supraveghează și monitorizează permanent cursurile de apă, și intervine pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, precum şi pentru punerea în siguranţă a punctelor critice înregistrate pe sectoarele vizate de avertizările hidrologice.
Director,
ing. Cosmin Pop