Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș – din Transilvania, va concerta în data de 8 noiembrie 2024, la Viena, în Sala de Aur din cadrul MusikVerein. Este primul concert din cadrul unui turneu internațional care va cuprinde și alte capitale europene.
Programul concertului cuprinde lucrări de George Enescu, Bela Bartok și Astor Piazzolla, iar dirijor este Pablo Boggiano. 80 de artiști și personal tehnic vor face deplasarea la Viena, în perioada 7 – 9 noiembrie 2024. Detalii despre program pe site-ul oficial al Musikverein:
https://www.musikverein.at/konzert/?id=000597c8
Partenerii instituționali ai proiectului sunt Ambasada României în Republica Austria, Institutul Cultural Român de la Viena și Consiliul Județean Mureș.
Joi, 4 aprilie 2024, s-a desfășurat la sediul Ambasadei României în Republica Austria, o conferință de presă la care au participat organizatorii și partenerii instituționali ai proiectului.
Cu această ocazie, ambasadorul României în Republica Austria, Excelența Sa Emil Hurezeanu a evidențiat dimensiunea interculturală a acestui proiect de diplomație publică și culturală care depășește cu mult granițele Uniunii Europene. Concertul reunește pe de-o parte lucrări ale celor doi compozitori și prieteni născuți pe teritoriul României – George Enescu și Béla Bartók – dar poartă amprenta dirijorului argentinian, prin compozițiile lui Astor Piazzolla. Proiectul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș este un exemplu viu al integrității culturii, într-o Europă aflată în continuă schimbare. „Se spune că, la sfârșit de secol XIX, început de secol XX, Austria, și Viena în special, a fost un laborator al modernității. Nu exagerez însă când spun că România a fost – cu mult înainte de aderarea la Uniunea Europeană în 2007- o Europă avant la lettre “, a subliniat ambasadorul Emil Hurezeanu.
“Am ales pentru program George Enescu si Bartok Bela. Ambii compozitori au legături profesionale cu orașul de unde provine Orchestra, Târgu Mureș și cu Viena, dar reprezintă în același timp un exemplu de colaborare și prietenie care s-a întins de-a lungul carierei lor. Ambii au promovat România muzicală și au reușit să transmită acest mesaj pe mai toate scenele mari ale lumii. Lucrările semnate de Astor Piazzolla sunt reorchestrate de dirijorul Pablo Boggiano și vin să completeze un program absolut spectaculos”, a declarat Ovidiu Maior, președintele Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Iunona, oranizator al evenimentului.
Prezent la Viena, președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc a declarat că “celebra Filarmonică din Târgu Mureș este și va fi și în continuare un brand al județului Mureș, contribuind efectiv la întreținerea și consolidarea vieții artistice a județului. Proiectele Filarmonicii contribuie considerabil la întărirea politicii culturale, la promovarea vieții muzicale, artistice și turistice ale județului Mureș. Sunt mândru ca Filarmonica poate debuta aici, la Viena, în orașul muzicii clasice. Să fie începutul unei aventuri minunate, care îmbogățește viața și cultura noastră.”
La conferința de presă au mai fost prezenți managerul Filarmonicii Târgu Mureș, Gyorgi Levente, dirijorul Pablo Boggiano și vicepreședintele Asociației Iunona, Mihail Poruțiu. În seara aceleiași zile, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena a fost organizat un concert la carea u participat 4 muzicieni ai Filaromonicii, care au interpretat lucrări ale compozitorilor George Enescu, Bela Bartok si Astor Piazzolla.
Situat în inima Transilvaniei, orașul Târgu Mureș este astăzi un important centru social, economic, artistic și academic al țării. Aici își desfășoară activitatea, din 1950, Filarmonica de Stat. Spațiul transilvănean, multietnic, multicultural și multireligios a fost întotdeauna atractiv pentru personalități de valoare din toate domeniile vieții spirituale, inclusiv artiști de renume care și-au dedicat o mare parte a timpului delectării prin arta lor a iubitorilor de frumos de aici. Nu e de mirare că muzicieni de talie mondială precum Pablo Casals, George Enescu, Bartók Béla, Jan Kubelik, Dohnányi Ernő, Carlo Zecchi erau doritori să revină mereu la Tîrgu Mureș.
De origine argentiniană, Pablo Boggiano colaborează de aproape 20 de ani cu Orchestra din Târgu Mureș pentru diferite evenimente. Din 2019, este dirijorul evenimentului Balul Palatului Târgu Mureș, bal în stil vienez. Pablo Boggiano a studiat arta dirijatului la Conservatorul Național „Lopez Buchado” cu Maestrul Mario Benzecry și la Universitatea Catolică din Argentina. În Austria a realizat prezentarea mondială a Operei-Tango cu „Maria de Buenos Aires” de Astor Piazzolla și Mateo de Martin Palmeri, în 2015, 2017 și 2019 (în Italia). În iunie 2013 a debutat cu “Royal Philharmonic Orchestra” din Londra în “Cadogan Hall”. În stagiunea 2018-2019 a lucrat cu „Tonkünstler-Orhestre“, „Wiener Musikverein“ și „Sankt Pölten“. În februarie 2022 a fost în turneu cu „Wiener Concert Verein” (membri ai Wiener Symphoniker), în Italia, Franța, Germania, Turcia și Austria, cu un concert la Musikverein. A fost invitat de maestrul Gustavo Dudamel să lucreze cu Simon Bolivar Orchestrain Venezuela.
Evenimentul din capitala Austriei se adresează în primul rând publicului austriac, care va avea astfel posibilitatea să cunoască într-un mod mai aparte România, prin intermediul unui eveniment cultural important. Un demers cultural-diplomatic ce prilejuiește prezența unei Filarmonici din România pe harta marilor scene internaționale.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.