Ordinul de protecție împotriva violenței domestice se va putea obține direct de la poliție
Ordinul de protecție împotriva violenței domestice se va putea obține direct de la poliție

Ordinul de protecție împotriva violenței domestice se va putea obține direct de la poliție

Victimele violențelor domestice vor putea cere un ordin de protecție provizoriu, potrivit unui proiect de lege care a trecut joi de Executiv și va ajunge acum la Parlament. Ordinul va fi dat direct de polițist, putând fi pus în executare de îndată și fără trecerea unui termen, în contextul în care, în prezent, doar judecătorul poate dispune măsuri de protecție a victimei printr-un astfel de ordin. Măsurile vor putea fi date pentru o perioadă de cinci zile, însă va exista posibilitatea prelungirii încă o dată a termenului.

Documentul va aduce o noutate importantă în lupta contra acestui fenomen îngrijorător din România, respectiv va deschide calea obținerii unui ordin de protecție provizoriu.

„În situația în care organele de poliție sunt sesizate prin plângere, denunț sau iau la cunoștință pe orice cale despre săvârșirea infracțiunii de violență în domestică sau despre existența unor indicii solide referitoare la astfel de infracțiuni, prevăzute de art. 199 din Codul penal, în scopul înlăturării stării de pericol iminent pot emite un ordin de protecție provizoriu”, scrie în proiectul de lege. Pentru a intra în vigoare, prevederile trebuie să treacă acum de Parlament, adică să fie dezbătute și votate în fiecare dintre Camere, să fie aprobate prin decret de către șeful statului și publicate în Monitorul Oficial.

Ordinul de protecție provizoriu va fi dat pentru acele fapte grave de violență domestică, potrivit textului citat, adică faptele ce pun în pericol viața și integritatea fizică a victimei. Practic, organul de poliție va putea fi sesizat atât de victimă, cât și de orice altă persoană care are cunoștință de astfel de fapte, iar polițistul va veni la fața locului pentru a verifica situația. „(…) polițistul poate emite un ordin de protecție provizoriu în cazul în care se constată că există un risc iminent asupra vieții, integrității fizice, sănătății sau libertății unui membru de familie, conform proiectului.

Ordinul de protecție provizoriu este executoriu și prevederile sale se aplică de îndată, fără somație și fără trecerea vreunui termen„, mai scrie în proiect. Odată ce este emis de polițist, ordinul va fi trimis pentru confirmare la procuror, în cel mult 24 de ore, însă procurorul va putea să-l desființeze dacă constată că a fost dat în mod ilegal sau fără motiv.

În prezent, victimele violenței în familie pot obține un ordin de restricție de la instanța de judecată, însă documentul nu se poate obține de îndată. Trebuie făcută o cerere la instanța competentă (pe care poate să o facă și altcineva în locul victimei, de pildă, procurorul) și soluționarea ei de către judecător se va face în maxim 72 de ore. Practic, prin ordinul provizoriu s-ar obține protecția mult mai rapidă a victimei, spre deosebire de cel obișnuit, care poate fi obținut în trei zile.

Și ordinul provizoriu va ajunge pe masa instanței de judecată, în termen de 48 de ore de la momentul înregistrării lui, unde judecătorul va verifica dacă acesta a fost emis conform legii și dacă au existat, într-adevăr, motive pentru emiterea lui. Judecătorul va da o hotărâre prin care va putea dispune ca măsurile să se mențină, să fie luate altele noi și/sau să fie modificate sau eliminate unele dintre măsurile dispuse deja de polițist.

Citește mai multe detalii pe avocatnet.ro.