De Ziua Națională a României, prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, a acordat cea mai prestigioasă distincție a județului Mureș, Fibula de la Suseni și Diploma de Excelență unor personalități și instituții mureșene care au activități cu un impact important în comunitatea mureșeană, dar și în societatea românească.
Laureații Fibulei de la Suseni 2023 sunt:
⦁ Prof. Mariana Gorczyca, scriitoare și cadru didactic al Colegiului Național ”Mircea Eliade”;
⦁ Pr. Răzvan Iacob Șulea, Protopop al Protopopiatului Ortodox Târgu Mureș;
⦁ Dorin Stanciu, toboșarul Cetății Sighișoara;
⦁ Ella Kovacs, fostă atletă, campioană europeană la atletism și medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale de atletism.
⦁ Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș;
⦁ Szélyes Ferenc, actor și manager cultural;
⦁ Radu Florea, jurnalist și artist;
⦁ Mihai Suciu, autor, membru al echipei Instituției Prefectului care a inițiat instituirea distincției „Fibula de la Suseni”;
⦁ Petruț Chirteș, meșter popular, deținător al titlului “Tezaur Uman Viu”.
“Eu cred într-un destin bun al județului Mureș și cred că, având multă înțelepciune putem să schimbăm multe lucruri în bine. Dovada acestui lucru sunteți chiar dumneavoastră, cei care astăzi primiți Fibula de la Suseni. Modul nostru, al echipei Instituției Prefectului, de a vă mulțumi este decernarea celei mai prestigioase distincții a județului Mureș. Dumneavoastră sunteți cei care reprezintă județul Mureș, cei care astăzi sunteți, practic, ambasadorii gândurilor noastre. Cel mai important lucru pentru noi toți este, de fapt, să ducem gândurile până la capăt, adică să le înfăptuiești.” a afirmat prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, în cadrul evenimentului.
Mariana Gorczyca este poetă și prozatoare cunoscută la nivel național. Dincolo de preocuparea pentru destinul său de scriitor și de profesor, Mariana Gorczyca s-a îngrijit permanent și de formarea extra-curriculară a elevilor ei de la Colegiul Național ”Mircea Eliade”, din Sighișoara, unde Mariana Gorczyca a fost profesor de limba română și limba italiană timp de 26 de ani, zece din aceștia fiind directorul instituției. Este fondatoarea și organizatoarea festivalului literar internațional Turnirul scriitorilor, început la Sighișoara în 2014 unde au participat cei mai mari scriitori din România și invitați din SUA, Norvegia, Suedia, Franța, Cehia. A organizat numeroase dezbateri pe tema multiculturalității, conviețuirii întru cultură, permeabilizarea culturilor prin actul traducerii și a valorificat literatura ca șansă a conservării memoriei colective.
Preotul Răzvan Iacob Șulea a fost numit, în anul 2023, Protopop al Protopopiatului Ortodox Târgu Mureș. S-a născut la Miercurea Ciuc în 1987 și a absolvit atât cursurile Seminarului Teologic Ortodox Român Alba Iulia, cât și Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, respectiv Masteratul în Teologie Ortodoxă. Tezaurul învățăturii creștine ortodoxe l-a descoperit încă de mic copil, întrucât a avut binecuvântarea de a crește într-o familie cu puternice convingeri creștine. Părinții și bunicii au fost cei care i-au insuflat dragostea pentru rugăciune și pentru Dumnezeu. “O viață trăită cu noblețe și cu experiența Cuvântului lui Dumnezeu”, așa își caracterizează drumul de până acum părintele protopop, fiind recunoscut în comunitate pentru implicarea domniei sale în proiecte sociale, de cultură și în interesul oamenilor.
Dorin Stanciu este toboșarul Cetății Sighișoara, cel care salută turiștii din cetate în 60 limbi. Promovează județul Mureș prin munca sa, de 18 ani fiind emblema Cetății Sighișoara. Dă viață personajului pitoresc din Cetatea Medievală, care exista în sec. al XVII având patru funcții, cea de toboșar, bocter, pompier și gornist. Dorin Stanciu este absolvent al Universității de Artă și Design, dar și al Școlii Populare de Arte Târgu Mureș, specializarea actorie.
Atleta Ella Kovacs este fostă campioană europeană şi medaliată cu bronz la mondiale. Ella Kovacs a fost specializată în alergări pe distanţe mijlocii, proba ei preferată fiind cea de 800 metri. Primul mare rezultat l-a realizat în 1985, când a luat medalia de aur la Campionatele Europene de Sală din Atena, în 1991 a cucerit medalia de bronz atât la Campionatele Mondiale de Sală din Sevilla, cât şi la cele din aer liber de la Tokio, iar în 1992 a obţinut aurul european indoor de la Genova. La Jocurile Olimpice de la Barcelona, s-a clasat pe locul şase, în 1993, la Campionatele Mondiale de la Stuttgart a câştigat medalia de bronz, iar la europenele indoor de la Paris din 1994 a câştigat medalia de argint.
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș reprezintă un sanctuar academic emblematic, binecunoscut în țară şi în străinătate, funcționând de mai bine de șapte decenii. Cei aproape 13.000 de studenți, cifră ce reprezintă peste 10% din populația Târgu Mureșului, sunt înmatriculați la programele de licență, master, doctorat și rezidențiat de la cele șapte facultăți. Universitatea este competitivă atât prin cursurile care păstrează componenta tradițională, cât și prin progresul dobândit prin modernizarea continuă sau prin sincronizarea permanentă cu cerințele globale de competențe pe piața muncii. UMFST Târgu Mureș aparține unei comunități academice cu o dinamică specifică, ceea ce duce la abordarea unor inițiative ştiințifice şi culturale majore, precum și eforturi de extindere și de internaționalizare. În 2019, UMFST G.E. Palade Târgu Mureș a inaugurat campusul din Hamburg (Germania), care se ridică la cele mai înalte standarde occidentale, în care studenții se formează cu profesori şi după o curriculă a UMFST G.E. Palade Târgu Mureş. În anul 2022 a avut loc deschiderea unei noi extensii, la Bistriţa.
Szélyes Ferenc s-a născut în 13 mai 1953, la Târgu Mureș, în prezent fiind actor și manager cultural. În 2003, în satul lui stămoșesc Călugăreni, comuna Eremitu, a inițiat o tabără de vară pentru actorii Teatrului Național din Târgu Mureș, Trupa Tompa Miklós, cu scopul de a pune în scenă piese populare și a prezenta acestea în casa de cultură din localitate. La inițiativa lui Szélyes Ferenc, în locul unei șure părăsite a fost construit un teatru, la început în aer liber, apoi acoperit, cu 280 locuri. Din anul 2008, anual au fost organizate Zilele Teatrului Șura, o manifestare teatral – culturală, la aceasta participând cu prezentarea pieselor diferite trupe de teatru din țară și de peste hotare. Szelyes Ferenc este un promotor constant al valorilor și culturii teatrale, universale și a militat pentru popularizarea în mod unic a ofertei culturale în mediul rural, ca un exemplu pentru alte zone din județul nostru și din țară.
Din 1993 și până în vara lui 2023, Radu Florea a lucrat ca jurnalist la radioul public mureșean, Studioul teritorial de Radio din Tg.Mureș, parte a Societății Române de Radiodifuziune. În peste trei decenii de emisiuni la microfon, Radu Florea a acumulat o vastă experiență de reporter și redactor al unor emisiuni de actualitate, tineret-cultură și divertisment. În paralel, Radu Florea desenează și pictează de când se știe, însă din anii 90 în paralel cu activitatea jurnalistică, activează constant și în viața culturală mureșeană, ca artist plastic pictor autodidact și artspeaker. Pictează, scrie recenzii de artă și ia cuvintul de deschidere la numeroase expoziții personale și de grup, la care participă cu lucrări proprii de creație. În urma recunoașterii îndelungatei experiențe artistice și prezenței constante în viața culturală mureșeană, Radu Florea a fost admis în 2015 în UAP Târgu Mureș, doi ani mai târziu dobândind titularizarea ca membru plin în cadrul filialei din Tg.Mureș a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Mihai Suciu este inițiatorul instituirii distincției „Fibula de la Suseni” pentru recompensarea onorifică a intelectualilor cu realizări deosebite, inițiativă susținută de prefectul de-atunci, Ioan Togănel, lansată în anul 2001. A coordonat timp de 10 ani serviciile publice descentralizate de cultură și învățământ în cadrul Instituției Prefectului. A organizat numeroase activități de amploare, de certă rezonanță în comunitate. Este autor a șase cărți și un colaborator activ al mai multor publicații din țară și din străinătate.
Arhitectura în lemn de pe Valea Gurghiului este strâns legată de numele lui Petruț Chirteș care, mereu fidel culturii tradiționale, a dat startul acțiunii de reabilitare a pieselor de arhitectură și a construcțiilor din lemn în perioada anilor ’70, ca răspuns la proliferarea și răspândirea porților și gardurilor din metal și fier forjat, obiecte impersonale și „lipsite de suflet”. Deținător al titlului “Tezaur Uman Viu”, este cunoscut și apreciat și ca meșter dulgher, prin mobilierele rustice de grădină, piesele de mobilier tradițional de interior, lăzile de zestre, pe care le realizează, cu motive ornamentale inspirate din natură sau religioase, toate reprezentând obiecte de artă populară create cu sensibilitate și bun gust.
Prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, a acordat celor 9 laureați DIPLOMA DE EXCELENŢĂ şi distincţia „FIBULA DE LA SUSENI”, în semn de înaltă prețuire pentru activitatea profesională prestigioasă, aportul la promovarea județului Mureș, precum și pentru modul inovativ de abordare a proiectelor de succes.
CANCELARIA PREFECTULUI
INSTITUȚIA PREFECTULUI – JUDEȚUL MURE