Conducerile comunelor, ale orașelor și municipiilor pot din nou accesa fonduri pentru intabularea terenurilor, fără nicio cheltuială din partea locuitorilor proprietari/posesori.
Am inițiat și susținut în Camera Deputaților mai multe modificări ale Legii cadastrului, în folosul oamenilor, proprietari sau posesori de terenuri. Mă bucur că aceste modificări ale Legii au fost promulgate și, fără cheltuieli ale deținătorilor/proprietarilor, aceste terenuri pot fi intabulate.
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a inițiat finanțarea, din venituri proprii, a lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare, în cadrul Programului național de cadastru şi carte funciară (PNCCF).
Este a 10-a etapă în care UAT-urile pot accesa aceste fonduri. 80 de UAT-uri din județul Mureș au accesat sumele puse la dispoziție, urmând semnarea contractelor. Celelalte 22 de UAT-uri din totalul celor 102 existente în județ au fost sau sunt implicate în lucrări de cadastru general, la nivel de comună. Trei dintre acestea din urmă au fost finalizate.
ANCPI finanțează lucrări de cadastru sistematic pe sectoare cadastrale, dar și lucrări de întocmire a planurilor parcelare, potrivit art. 9, alin. (34 indice 1) din Legea cadastrului şi a publicității imobiliare nr. 7/1996, în baza unui contract de finanțare multianual.
Lucrările sunt coordonate de comisiile locale de restituire a proprietăților funciare și se vor derula similar procesului de înregistrare sistematică a proprietăților, finalizându-se cu înscrierea din oficiu în cărți funciare noi a imobile cuprinse în planul parcelar.
Conform Procedurii, dacă o unitate administrativ-teritorială (UAT) dorește finanțarea lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare, transmite solicitarea de finanțare către oficiul de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) pe raza căruia se află. Contractul de finanțare între UAT și OCPI va fi încheiat pentru o perioadă de cel mult 28 de luni, în limita sumelor aprobate şi comunicate de ANCPI.
Primăria este responsabilă de modalitatea de atribuire a contractelor de achiziție publică şi de încheierea acestora cu prestatorii de servicii.
Suma cu care ANCPI finanțează lucrările de întocmire a planurilor parcelare este de maximum 109 lei + TVA/carte funciară, la care se adaugă, pentru terenurile situate în extravilan, coeficienții categoriilor de dificultate a terenurilor.
Pentru terenurile situate în intravilanul comunelor, suma de 109 lei + TVA/carte funciară se majorează cu un coeficient de 2,6, pentru terenurile situate în intravilanul orașelor, municipiilor şi reședințelor de județ, cu un coeficient de 3,1, iar, pentru terenurile situate în intravilanul localităților din județul Ilfov şi București, cu un coeficient de 3,5.