Marcel Ciolacu este singurul candidat la funcția de președinte al țării care a venit în fața românilor cu un proiect de țară. Ca de fiecare dată, PSD nu doar că și-a asumat responsabilitatea, ci a știut să conducă România în favoarea oamenilor, venind cu cele mai bune soluții pentru viitor. Programul prezidențial „Calea sigură pentru România” reprezintă o strategie cuprinzătoare pentru a sprijini dezvoltarea României pe mai multe planuri, punând accent pe cinci domenii-cheie:
1. Creșterea veniturilor și a puterii de cumpărare a românilor.
2. Reindustrializarea și creșterea producției autohtone.
3. Finalizarea proiectelor de infrastructură mare de transport.
4. Protejarea tinerilor de pericolul consumului de droguri.
5. Apărarea drepturilor românilor din diaspora și stoparea declinului demografic, fie prin sprijinirea românilor care aleg să se întoarcă în țară, fie prin susținerea tinerilor din țară, pentru a-i determina să-și facă un rost aici, în România.
Venituri și putere de cumpărare mai mari pentru toți românii!
Bunăstarea românilor trebuie să fie obiectivul principal al oricărui președinte sau al oricărui guvern. Avem, cu adevărat, oportunitatea ca, până la finalul anului 2029, românii să aibă o putere de cumpărare care să atingă media Uniunii Europene.
Ce am făcut
Am ajuns la un salariu mediu net de peste 1.000 de euro și la o pensie medie de peste 500 de euro.
În doar 3 ani, am crescut salariul minim cu peste 60%, de la 2.300 de lei la 3.700 de lei, iar pensia medie s-a majorat cu peste 70%, de la 1.608 lei în noiembrie 2021 la 2.792 de lei, după recalcularea de la 1 septembrie 2024. Am consolidat clasa de mijloc din România. 1,5 milioane de români au, în prezent, contracte de muncă cu o valoare netă de peste 1.000 de euro pe lună. În prezent, pensiile sunt de 3 ori mai mari decât în urmă cu 10 ani, salariul minim este de 4 ori mai mare, iar puterea de cumpărare a românilor s-a dublat! Peste 80% din aceste creșteri s-au realizat când a fost PSD la guvernare!
Ce vrem să facem
Creșterea veniturilor pentru cei care muncesc și consolidarea clasei de mijloc. Până la finalul anului 2029, putem ajunge cu salariul mediu brut la 2.600 de euro pe lună și la un salariu minim brut de 1.300 de euro pe lună, prin mecanismul salariului minim european. Protejarea puterii de cumpărare a pensionarilor. Creșterea pensiei medii la 810 euro până la finalul anului 2029. Pensia minimă va fi de 415 euro.
Am crescut veniturile pensionarilor
Veniturile pensionarilor din România au crescut, în acest an, de două ori. Prima dată la 1 ianuarie, când pensiile au fost indexate cu rata inflației de 13,8%, iar a doua oară de la 1 septembrie, când pentru 3,8 milioane de români pensiile au crescut conform noii legi care a avut în vedere principiul „pensii egale pentru muncă și contribuții egale”. Este pentru prima dată când în România se recalculează și se verifică TOATE pensiile din sistemul public.
Reindustrializarea României
Un nivel de trai mai bun pentru români nu poate fi atins fără o economie competitivă. O economie performantă este aceea care are o bază industrială puternică, axată pe investiții și inovare. Investiții mari înseamnă locuri de muncă mai multe și mai bine plătite. Reindustrializarea României înseamnă producție, investiții și locuri de muncă stabile și bine plătite aici, în România.
Agricultură – stimularea producției românești
Cu potențialul agricol pe care îl avem, am putea hrăni o populație de două ori mai numeroasă! Vizăm sprijinirea fermierilor români pentru a avea hrană sănătoasă, provenită din fermele românești.
Energie – spre independența energetică a României
Resursele acestei țări ne oferă posibilitatea de a avea energie și gaze ieftine. Trebuie doar să gestionăm cu inteligență aceste resurse, fie că vorbim de exploatarea gazului din Marea Neagră, de retehnologizarea și dezvoltarea centralelor de la Cernavodă sau de energia verde. Forță de muncă calificată și plătită corespunzător Resursa umană calificată este cel mai important factor pentru reindustrializare, producție și investiții. Dezvoltăm învățământul dual profesional și tehnic (am alocat deja 1 miliard de euro). Luăm măsuri pentru a ne ține tinerii în țară, acordând scutiri de impozit și de CASS (10%) studenților și tinerilor care muncesc.
Unim România cu Vestul Europei, prin autostrăzi și drumuri rapide!
Pentru a dezvolta România, avem nevoie de o rețea de transport eficientă, care să conecteze și să dezvolte toate regiunile țării. Finalizăm toate autostrăzile. Ce am făcut Niciodată în istoria României nu s-a investit mai mult în autostrăzi și drumuri expres decât în ultimii trei ani. În prezent, se lucrează intens la Autostrada Moldovei, Autostrada Unirii, Autostrada Transilvania, Drumul Expres PiteștiCraiova și la prima autostradă care va traversa Carpații pe segmentul Pitești-Sibiu, legând Portul Constanța și capitala României de restul Europei. O cincime din autostrăzile României s-au dat în circulație în ultimii trei ani.
Ce vrem să facem
Dublarea numărului de kilometri de drumuri de mare viteză. Dacă vom menține ritmul actual, până în 2029, România poate depăși 2.000 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres, adică aproape dublu față de cei 1.115 kilometri de care dispune în prezent.
Diaspora – o singură Românie!
Toți românii, indiferent că locuiesc în țară sau în străinătate, trebuie susținuți, fie prin facilitarea întoarcerii în țară și valorificarea experienței profesionale, fie ajutându-i să-și păstreze identitatea religioasă, culturală și lingvistică, acolo unde s-au stabilit.
Siguranță în școli. Protejarea tinerilor de consumul de droguri
Mutarea accentului politicilor antidrog de la pedepse și sancțiuni aplicate consumatorilor către prevenție și asistență, în paralel cu sancțiuni dure pentru rețelele de trafic și pentru dealerii de droguri.
Demografie. Împreună, pentru viitorul României!
Trebuie să oferim noilor generații de români motive să creadă în țara lor – oportunități, siguranță și, cel mai important, speranța întrun viitor alături de cei dragi. Trebuie să lucrăm împreună – Președinte, Guvern, comunități locale și sector privat – pentru a opri declinul demografic și pentru a construi o societate prosperă, în care fiecare român să aibă șansa de a trăi și de a-și crește copiii.
Apărare
2.5% PIB. Fără serviciu militar obligatoriu. Armata trebuie să fie formată din profesioniști.
Diplomație
Diplomația economică va fi coloana vertebrală a politicii externe. Rolul politicii externe: atragerea investitorilor străini în România, pentru a contribui la reindustrializarea țării, la crearea de locuri de muncă și la infuzia de capital. Aderarea la OCDE în anul 2026 este un proiect de țară.
CMF 11240017
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.