Au mai rămas doar câteva zile până la data la care guvernul a anunțat că va începe noul an școlar. Dar cum va începe, concret, nimeni nu știe. Atât părinții cât și copiii vor ca școală să înceapă.
După așa-zisul experiment cu școala online desfășurat în perioada de izolare, autoritățile de la București nu au elaborat un plan adecvat acestor condiții de predare. Nimeni nu s-a întrebat cum se vor derula orele cu o parte a elevilor în clasă și cealaltă parte acasă, pentru că modalitatea de abordare este diferită, iar profesorul nu poate să predea materia în același timp de la catedră și din fața computerului. Nimeni nu s-a întrebat dacă toate cadrele didactice au pregătirea necesară pentru predarea online. În plus, sunt localități fără conexiune la internet și copii care nu au tablete sau telefoane inteligente ca să se poată conecta.
Cine va rezolva aceste probleme de fapt? Guvernul a plasat totul în sarcina autorităților locale, însă nu este suficient. Autoritățile locale nu pot stabili metodologia de predare și programarea materiei în așa fel încât să fie acoperită toată programa școlară.
Iată că în acest moment, încă nu se știe cum, când și în ce condiții va începe noul an școlar. Perioada de aproape 7 luni de când învățământul a fost oprit, nu s-a terminat iar haosul este general.
Nici profesorii, nici elevii și nici părinții nu știu cum, în ce fel și în ce condiții de siguranță sanitară va începe noul an școlar.
Guvernul a alocat un buget de 175 de milioane euro pentru achiziții de echipamente electronice, dar și sanitare, inclusiv măști și containere sanitare pentru școlile unde nu există apă curentă însă responsabilitatea pentru aceste achiziții revine autorităților locale. Un munte de bani de cheltuit, mai ales acum, în campania electorală pentru alegerile locale.
Banii alocați de Guvern pentru școlile târgumureșene au fost lăsați la discreția actualului primar, Dorin Florea, care însă este absent sau preocupat de campania electorală pentru a câștiga președinția Consiliului Județean și nu are timp de aceste problememărunte. Astfel, accesul la aceste resurse l-a avut un alt candidat aflat și el în campanie electorală.
Și, ce au făcut actualii decidenți locali?
Au achiziționat numai 5300 de tablete pentru elevi. Ceilalți copii vor trebui să aștepte noua transă sau noile alocări bugetare.
Apoi, pentru că nu a reușit să cheltuiască toți banii de la buget, actuala administrație a alocat fonduri pentru a desena asfaltul din curțile câtorva școli din oraș, diferite perimetre în care copiii să se poate juca în pauze. Asta este explicația dată la întrebarea unor profesori uimiți de schimbările prin care trec zilele astea, curțile școlilor. Probabil că a mai rămas puțină vopsea verde după desenele pe asfalt care reprezintă așa zise ”piste de biciclete” aflate în anumite locuri prin oraș. Au fost făcute gratuit aceste desene care au apărut peste noapte din curtea școlii?Nu, evident, au fost făcute pe banii alocați de Guvernul pentru dotarea unităților de învățământ cu cele necesare începerii noului an școlar. Vopseaua este scumpă, iar în campanie devine mult mai de scumpă.
Însă părinții sunt puși din nou în situația în care trebuie să cumpere din banii lor dezinfectant pentru sălile de clasă, să cumpere hârtie igienică și așamaideparte.
Sunt tată a 4 copii care merg la școală, și cred că prioritatea absolută este, în acest moment, siguranța epidemiologică.În toate instituțiile, trebuie acordată o atenție deosebită asigurării și respectării regulilor de igienă, fără compromisuri. Este vorba de sănătatea noastră și a copiilor noștri. Școala trebuie să înceapă iar în contextul pandemic actual, considerăm că orice risipă trebuie oprită și aspru pedepsită.
Soós Zoltán, părinte
Candidat independent la Primăria Târgu Mureș
Comandat de candidatul independent Soos Zoltan. Cod Aep: 24200171