Cod MFC: 13240004
Așa cum ne-a obișnuit, UDMR propune și în domeniul sănătății un program pragmatic, centrat pe nevoile pacientului. Programul vizează creșterea accesibilității sistemului sanitar din România, reducerea birocrației – atât în beneficiul pacienților, cât și al medicilor și al personalului medical, adesea copleșit de sarcinile administrative – și sprijinirea tinerilor medici. Pentru a afla mai multe detalii, am stat de vorbă cu dr. Vass Levente, candidatul UDMR Mureș la funcția de deputat. Apreciatul medic urolog târgumureșean, dr. Vass, are o pregătire solidă și o vastă experiență în managementul sanitar, ocupând de-a lungul carierei funcții importante, precum cea de director medical la două dintre cele mai mari spitale publice din Târgu Mureș, președinte al consiliilor de administrație ale unor unități sanitare, consilier personal al ministrului sănătății și secretar al comisiei de sănătate din Camera Deputaților, în perioada 2016–2020.
– Domnule Vass Levente, de curând ați declarat, după o întâlnire cu alegătorii mureșeni, că pacienții români sunt vulnerabili și că îi sperie spitalul. De unde vine această percepție?
– Da, am spus că zicala „ne e mai frică de spital decât de boală” descrie cel mai bine situația de astăzi din România. Din păcate, aceasta este realitatea pentru mulți români. În prezent, sistemul nostru de sănătate este învechit și foarte greoi, iar pacienții sunt deseori obligați să stea la cozi lungi, să se confrunte cu întreruperi în funcționarea sistemului de carduri de sănătate și, în unele localități, chiar să călătorească distanțe mari doar pentru o simplă adeverință, din lipsa unui medic de familie. Unii sunt chiar nevoiți să își ia o zi liberă de la muncă sau de la școală pentru a rezolva anumite chestiuni administrative. Oamenii sunt vulnerabili și au toate motivele să simtă că sunt neglijați de sistem.
– Care sunt principalele soluții pe care, ca viitor deputat din partea UDMR, le veți propune și susține în Parlamentul României pentru a îmbunătăți situația actuală? Această întrebare v-o adresez și în calitatea dumneavoastră de medic, cu o vastă experiență și în managementul sanitar.
– Soluțiile noastre sunt pe cât de simple, pe atât de necesare. În primul rând, trebuie să punem pacientul în centrul sistemului – acesta este principiul de bază de la care pornim în orice construcție ulterioară. Pentru a reduce timpul de așteptare în spitale, propunem digitalizarea completă a sistemului de sănătate și introducerea programărilor online, accesibile tuturor. De asemenea, credem că este esențial să existe un medic de familie în fiecare localitate, deoarece aceștia reprezintă primul contact al pacientului cu sistemul de sănătate și un pilon de bază al acestuia.
– Ce alte măsuri credeți că ar putea face sistemul de sănătate mai accesibil pentru pacienți? Pentru că degeaba avem spitale dotate și medici foarte buni dacă nu avem acces la aceste resurse.
– Este important să extindem serviciile ambulatorii. În prezent, mulți pacienți ajung să fie internați în spitale chiar și pentru probleme care ar putea fi tratate în ambulatoriu. Oferind mai multe servicii ambulatorii, pacienții ar putea beneficia de îngrijire medicală rapidă, fără să fie nevoie de internare. În plus, pentru a susține cadrele medicale, trebuie să eliminăm birocrația excesivă, astfel încât medicii și asistenții să își poată concentra atenția asupra pacienților, nu asupra hârtiilor, a căror completare de multe ori le ia jumătate din timp.
– Ați vorbit și despre tinerii medici. Ce schimbări propune UDMR pentru a-i sprijini?
– În viziunea noastră, tinerii medici sunt cheia viitorului sistemului de sănătate. Este crucial să le oferim sprijin și să le deschidem calea către o carieră medicală de succes. Propunem simplificarea procesului de rezidențiat pentru a le permite medicilor să își aleagă specializarea și să intre mai rapid în practică. În acest fel, tinerii medici vor fi încurajați să rămână în țară și să contribuie la creșterea calității serviciilor medicale.
– Anumite principii și o serie de propuneri discutate fac parte din „Programul Rațiunii” elaborat de UDMR. Cum vă asigurați că ele vor fi implementate dacă ajungeți la guvernare?
– Programul Rațiunii este angajamentul nostru de a crea un sistem de sănătate care nu lasă pe nimeni în urmă. Ne dorim un sistem în care pacienții să beneficieze de îngrijire de calitate pentru contribuțiile pe care le plătesc, în care medicii și asistenții sunt respectați, iar birocrația este redusă. Am demonstrat deja că avem experiența și capacitatea de a face reforme reale – ultimul ministru al sănătății care a implementat o reformă în sistemul de sănătate a fost din partea UDMR. Vom continua să acționăm în acest spirit dacă vom ajunge la guvernare.
– Sunteți medic în Târgu Mureș, un centru de excelență în medicină la nivel național. Acum veți merge, din nou, în Parlamentul României, unde veți milita, evident, în primul rând pentru un sistem sanitar mai bun. Care este viziunea dumneavoastră pentru sistemul de sănătate din România?
– Viziunea UDMR, pe care o împărtășesc și eu, este una simplă, dar ambițioasă: un sistem de sănătate modern, digitalizat, accesibil și centrat pe pacient, un loc în care pacienții se simt în siguranță, iar cadrele medicale sunt sprijinite și respectate. Vrem un sistem în care să nu fie lăsat nimeni în urmă și în care atât medicii tineri, cât și cei experimentați să aibă oportunități reale de a contribui la sănătatea comunității. Vrem un sistem în care medicii tineri sunt sprijiniți și încurajați să se întoarcă, nu împiedicați să o facă.
– În final, am să vă rog să transmiteți un mesaj celor care au parcurs interviul nostru.
– Îi îndemn să voteze cu încredere candidații UDMR. Votul lor va sprijini un program pragmatic, centrat în totalitate pe soluționarea problemelor reale ale comunității noastre. Reprezentanții UDMR din Parlamentul României vor lupta pentru interesele cetățenilor, pentru un sistem de sănătate mai bun. Nu există alternativă la această abordare rațională și responsabilă – vocea rațiunii trebuie să învingă!