E o șansă pentru noi ca și oraș ca agenții economici să aibă mână de lucru calificată și tinerii să nu mai plece, având locuri de muncă bine plătite prin dezvoltarea unui sistem eficient de învățământ profesional dual.
Știm cu toții că acum câțiva ani s-au desființat școlile profesionale și am avut de suferit noi, ca țară, pentru că, dacă vei căuta, de exemplu, un instalator sau un zugrav, îl găsești foarte greu, foarte mulți oameni au plecat în străinătate, iar noi am rămas descoperiți în foarte multe domenii.
Învățământul dual funcționează în următorul fel: are trei mari actori implicați – școală, autoritate locală și agenți economici. Ce aduce nou această prevedere este posibilitatea ca agentul economic să fie foarte implicat în ceea ce înseamnă instruirea elevilor. Asta înseamnă că perioada pe care un elev o petrece la un agent economic, în acel stagiu de practică, este foarte mare. Dacă înainte aveam perioade destul de mici, de câteva săptămâni pe parcursul unui an școlar, acum vorbim de un procent foarte mare care poate să fie de până la 70-75% din timpul alocat cursurilor.
De asemenea, un elev care alege să intre în acest sistem de învățământ dual poate beneficia de bursă și din partea statului român, și din partea agentului economic. Elevii au posibilitatea de a se angaja în compania în care au făcut practică, iar la finalizarea studiilor obțin un certificat de competențe. Dacă doresc, pot continua studiile liceale.
Autoritatea locală are un rol important în inființarea acestor școli profesionale în sistem dual, fiind factorul decesiv în dezvoltarea și funcționarea acestui sistem de învățământ dual prin crearea unui sistem eficient de management în relația cu agenții economici implicați.
Gândiți-vă la județul Mureș. Noi avem un județ cu o populație diferită, vorbim de români, de maghiari, rromi, și avem diferite zone în județ unde dacă am avea un astfel de sistem de învățământ dual, elevii respectivi nu ar mai pleca în străinătate. Ar fi varianta ideală ca noi, ca județ, să creștem, să ne dezvoltăm și să ne ținem copiii aici, la noi acasă.
Cred că e nevoie de o schimbare de mentalitate! În ultimii ani, învățământul profesional era privit și încă e privit, din păcate, astfel: acolo ajung doar cei mai slabi elevi sau elevi pe care nu îi preocupă școala foarte mult. Astfel s-au închis licee în Târgu Mureș, pentru că, la un moment dat, nu au mai avut elevi. E momentul acum să ducem o campanie de recredibilizare a acestui sistem de învățământ profesional dual. E foarte important pentru elevi și pentru părinți să înțeleagă că, în momentul în care ai o meserie, poți să îți câștigi de a doua zi pâinea.
Avem nevoie să progresăm, noi ca și oraș, noi ca și județ!