În județul Mureș, colaborarea eficientă între Ministerul Transporturilor și autoritățile locale a condus la semnarea unor contracte de o amploare fără precedent. Suma totală a contractelor a depășit, la nivel național, în perioada 2022-2023, valoarea totală a contractelor încheiate în ultimii cinci ani. Proiectele în curs de desfășurare, care vizează nu doar decongestionarea traficului, ci și dezvoltarea pe termen lung a județului și a regiunii, includ Autostrada A3, Autostrada A8, centura Târgu Mureșului, a Sighișoarei, precum și mult așteptata centură a municipiului Reghin. Recent, s-a aprobat și coborârea de pe Autostrada A3 în zona industrială a orașului Luduș, un aspect neprevăzut în planul inițial. Această inițiativă a fost susținută de deputatul PSD de Mureș, Dumitrița Gliga, care colaborează strâns cu ministrul Sorin Grindeanu.
Finalizarea, cu opt luni mai devreme, a lotului Chețani – Câmpia Turzii din Autostrada A3
Lucrările la lotul 3 Chețani – Câmpia Turzii, pe tronsonul de 16 km al Autostrăzii Transilvania, au fost finalizate cu opt luni înainte de termenul stabilit. Inaugurarea a avut loc pe 21 decembrie 2023, fără ceremonii oficiale, așa cum a solicitat ministrul Sorin Grindeanu. Acest tronson permite circulația pe autostradă între Târgu Mureș și ClujNapoca, oferind un traseu neîntrerupt de peste 200 de km.
Semnarea contractului pentru secțiunea Târgu Mureș – Miercurea Nirajului din Autostrada A8
Pe 16 februarie 2024, s-a semnat contractul pentru construcția secțiunii Târgu Mureș – Miercurea Nirajului din Autostrada A8. Deputatul Dumitrița Gliga a participat la acest eveniment, alături de ministrul Transporturilor. Secțiunea de 24,4 km, care include și drumul de legătură cu A3, va fi realizată în 30 de luni de către firma turcă Nurol, având o valoare de 2,46 miliarde de lei (fără TVA). Lucrările sunt finanțate prin PNRR și trebuie finalizate până în 2026.
Autostrada A8 (Autostrada Unirii), Târgu Mureș – Miercurea Nirajului- Sărățeni
După lansarea licitației, în luna aprilie, au fost depuse două oferte din partea unor companii din Turcia pentru construcția celor 23,4 km ai lotului Miercurea Nirajului – Sărățeni. Valoarea de licitație a contractului, finanțat prin Programul Transport, este de maximum 3,35 miliarde de lei (fără TVA). Se prevede o perioadă de maximum 30 de luni de la semnarea contractului: 6 luni proiectare și 24 de luni execuție, iar finanțarea va fi asigurată prin Programul Transport (PT) 2021-2027. Pe traseul acestui lot de autostradă vor fi construite inclusiv două tuneluri cu o lungime totală de 1,07 km.
În toamnă trebuie să înceapă lucrările la secțiunea Târgu Mureș – Miercurea Nirajului – alți 24,4 km – contract semnat în 16 februarie 2024, cu NUROL, astfel: Târgu-Mureş – Miercurea Nirajului – 22 km – şi drumul de legătură cu Autostrada Transilvania A3 – 2,390 km.
Finanțare pentru varianta de ocolire a Târgu Mureșului: Ernei – Corunca
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de autoritate de management pentru Programul Transport 2021-2027, împreună cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) S.A., care va beneficia de finanțare, au convenit, la mijlocul lunii octombrie, asupra încheierii Contractului de Finanțare nr. 49/2024 pentru proiectul etapizat „Construcția Variantei de Ocolire Târgu Mureș”. Proiectul preconizează construirea unei variante de ocolire cu o lungime de 11,643 km, care va conecta drumurile naționale DN 13 și DN 15 pe traseul Corunca – Ernei. Obiectivele specifice ale proiectului includ realizarea a 10 poduri/pasaje/ viaducte, cel mai lung fiind viaductul de la Km 5+097, cu lungime de 299 m și un număr de 29 de podețe de diverse tipuri, facilitând astfel accesul și fluidizarea traficului în zonă. Conform CNAIR S.A., proiectul va avea două etape financiare. Etapa I: Valoarea totală: 86.262.879,02 lei; Valoarea eligibilă nerambursabilă: 31.866.267,07 lei (85% din valoarea totală eligibilă); Cofinanțare publică: 5.623.458,88 lei (15%). Etapa II: Valoarea totală: 257.397.934,82 lei; Valoarea eligibilă nerambursabilă: 102.959.173,93 lei (40%); Cofinanțare publică: 154.438.760,89 lei (60%). Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, având termen de finalizare 31 decembrie 2029.
Ultimele date
Mai 2024: a fost emis avizul MAPN, acesta fiind ultimul din lista celor 18 avize solicitate, conform Certificatului de urbanism necesar pentru obținerea Autorizației de Construire pentru lucrările suplimentare. August 2024: în urma soluțiilor tehnice propuse și a modificărilor asupra elementelor geometrice din cauza lucrărilor suplimentare, dar și a condiționărilor prevăzute în avizele deținătorilor de utilități, urmează demararea procedurii de achiziție publică pentru contractul de servicii „Elaborare Proiecte Tehnice pentru Relocarea Utilităților” – pentru a se permite patru benzi de circulație în direcția inelului ocolitor și pentru ajustările privind proiectele de protejate/ relocare unități afectate. DRDP Brașov a transmis către CNAIR documentația necesară pentru actualizarea Indicatorilor Tehnico-Economici, care include avizarea tehnică de către Ministerul Transporturilor și avizarea de către Consiliul Interministerial, în vederea adoptării Hotărârii de Guvern. După obținerea avizelor menționate, în 2025, se va demara procedura de achiziție publică execuție lucrări.
Centura Reghinului are finanțare și bani alocați de Guvern pentru exproprieri
În ianuarie 2024, s-a atribuit contractul pentru centura municipiului Reghin firmei DIMEX 2000 COMPANY, după ce au fost depuse șase oferte. În prezent, se așteaptă soluționarea contestațiilor, dar este cert că foarte curând trebuie să înceapă proiectarea și construcția acestei centuri. Varianta ocolitoare va conecta sensul giratoriu dinspre Breaza cu DN 15 și va include poduri peste râurile Mureș și Gurghiu. În iulie 2022, la Ministerul Transporturilor, s-a semnat Protocolul dintre Primăria Reghin și CNAIR, prin care se asigura finanțarea, asistența pe întreaga durată a proiectului și cadrul legal pentru demararea licitației. Aceasta a început în decembrie 2022, termenul de depunere a fost martie 2023, dar câștigătorul a fost anunțat abia la începutul anului 2024. Modificări în proiectul centurii Sighișoara Proiectul centurii Sighișoara a suferit întârzieri din cauza unor studii geologice suplimentare, fiind necesare peste 60 de foraje. Exproprierile au fost realizate, iar contractul, cu o valoare de 257.772.291,56 lei fără TVA, prevede o perioadă de execuție de 38 de luni. Centura va avea o lungime de 13,057 km. În 14 august 2024 a fost înaintată către CNAIR documentația pentru obținerea Avizului CTE pentru actualizarea Indicatorilor Tehnicoeconomici. După aprobarea Indicatorilor Tehnicoeconomici, se va aviza în CTE documentația; urmează obținerea Autorizației de Construire – în termen de 30 zile de la data emiterii avizului CTE și a depunerii documentației tehnice de avizare. Data estimată pentru Organizarea de Șantier și data de începere a lucrărilor este sfărșitul lui 2024. În data de 29 iulie 2024 durata contractului a fost prelungită prin Act adițional – de la 14 luni, la 18 luni și 10 zile pentru proiectare; și de la 24 de luni pentru execuție, la 31 de luni și 11 zile, din momentul finalizării perioadei de proiectare. În 23 aprilie 2024 a fost emisă Hotărârea de Guvern pentru exproprieri. Antreprenorul lucrărilor este asocierea CLEAN PREST ACTIV S.R.L (LIDER) – T DANCOR ROMCONSTRUCT S.R.L. (ASOCIAT 1)- ILCI INSAAT SANAYI VE TICARET A.S.- S.C. PROIECT- CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. Valoarea contractului și a actului adițional este de 355.707.273, 25 lei (fără TVA).
Nodul de coborâre de pe autostradă, la Luduș – oportunitate pentru dezvoltarea zonei
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat proiectarea unui drum de legătură între Autostrada A3 și zona industrială a orașului Luduș. Proiectul include o pasarelă și două sensuri giratorii, cu scopul de a fluidiza traficul în zonă. Deputatul Dumitrița Gliga a subliniat importanța acestui drum pentru dezvoltarea orașului.
Pasarelă în Chețani, pentru accesul fermierilor la terenuri
În octombrie 2022, Dumitrița Gliga a discutat la Ministerul Transporturilor despre construirea unei pasarele în comuna Chețani pentru a facilita accesul fermierilor la terenurile agricole. Ministerul a analizat deja opțiunile de finanțare, având în vedere impactul economic semnificativ asupra comunității.
CMF 11240017
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.