Pentru că în ultimele zile au circulat zvonuri că la Spitalul din Reghin ar fi internați pacienți infectați cu noul virus, l-am rugat pe dr. Bereczki Zsolt, directorul medical al Spitalului ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin, cel mai în măsură să ne răspundă:
Rep.: Pacienți sau suspecți de infectare sunt cazați la Spitalul Municipal?
B.ZS.: Spitalul din Reghin nu este spital suport COVID, pur și simplu este locul unde pacienții suspecți sunt ținuți aproximativ 48 de ore. Acești pacienți ajung la noi prin Serviciul de Urgență Târgu Mureș din simplul motiv că nu au unde să îi cazeze până când sunt testați. De aceea am transformat clădirea cu circuit separat a Secției ORL, plus spațiul clădirii de la Secția Boli Infecțioase în secții care sunt asigurate corespunzător, cu personalul instruit, îmbrăcat adecvat, pentru a nu îmbolnăvi personalul intraspitalicesc. Pacienții suspecți sunt singuri în salon, așa cere procedura standard. În funcție de rezultatul testelor, cei pozitivi sunt trimiși înapoi la Târgu Mureș, unde sunt tratați în spitalele dedicate COVID, restul pacienților, cei negativi, dacă necesită continuarea tratamentului rămân ori la Secția Boli Infecțioase, ori sunt transferați și internați la Secția Interne.
Rep.:Câte cazuri de suspecți puteți caza?
B.ZS.: Putem primi zilnic până la 7 cazuri cu suspiciune de coronavirus. O parte sunt testați la Târgu Mureș prin Serviciul de Urgență, o parte îi testăm noi, iar testele le trimitem la Târgu Mureș. Rezultatele ne ajung în câteva ore. Zilnic am avut aproximativ 2 pacienți cu rezultate pozitive.
Rep.: Din 24 martie au fost suspendate consultațiile și investigațiile în spitalele de stat pentru tot ceea ce nu reprezintă o urgență majoră. Femeile însărcinate nu au mai beneficiat din această dată de consultațiile de rutină, de ecografii. Cabinetele particulare au fost și ele închise, programările pacientelor au fost anulate. Cum gestionați această situație?
B.ZS.: Este o problemă la nivel de țară acest aspect. Doresc să transmit un mesaj și altor pacienți, nu doar femeilor însărcinate. Ne confruntăm cu o situație specială la nivel global, trebuie să înțeleagă toată lumea. Încercăm să primim doar pacienții cu urgență, pe cei care nu pot fi temporizați. Pacienții cronici dacă pot fi tratați de medicul de familie, îi rugăm să apeleze la dânșii. În cazul în care e necesară o consultație de urgență să se adreseze spitalului. Vor trece printr-un filtru epidemiologic, prin Serviciul de Urgență vor fi solicitați medicii de specialitate, inclusiv medicii de la ginecologie. Dacă sarcina evoluează normal, nu sunt semne și acuze, femeile însărcinate trebuie să se adreseze medicilor de familie, dar în cazul în care apar simptome care sunt nelalocul lor atunci să se adreseze spitalului, prin Serviciul de Urgență. Dată fiind situația cu care ne confruntăm, noi trebuie să considerăm orice pacient, orice individ care ajunge la spital, suspect coronavirus.
Rep.: Femeile însărcinate pot naște la Reghin sau la Târgu Mureș?
B.ZS.: La Târgu Mureș este un spital, respectiv o secție de ginecologie și una de neonatologie pentru pacientele suspecte coronavirus, iar cele care trec prin triajul epidemiologic și nu se confirmă suspecte, vor naște la spitalul clinic. Mămicile care nu sunt suspecte pot naște fără nicio problemă la Reghin.
Rep.: Spitalul din Reghin are nevoie în continuare de ajutorul cetățenilor sau în momentul de față aveți tot ce este necesar pentru buna funcționare?
B.ZS.:Spitalul este un consumator extrem de mare de soluții antiseptice, dezinfectanți și materiale de protecție. Oricâte materiale am comandat și oricâte am primi, ele se termină foarte repede. Avem aproximativ 400 de angajați, asta înseamnă că absolut toți angajații folosesc echipamente de protecție, dezinfectanți de mâini și de suprafețe. O parte din furnizori onorează greu și cu întârzieri mari comenzile. Mai avem stocuri atât de materiale cât și de dezinfectanți dar se și consumă foate mult. Așadar, orice echipament de protecție sau soluție de dezinfectant este bine-venit în această perioadă. Am comandat un aparat de ventilație din donația primită prin Protopopiatul Reghin, dar problema e cu onorarea comenzii. Avem două ventilatoare comandate, dar după ultima informație primită ele erau undeva prin Shanghai, ceea ce înseamnă că va mai dura cel puțin o lună să ajungă la noi. În momentul de față avem un singur ventilator pe secția de ATI și mai există două ventilatoare dedicate situațiilor de operație de la Secția Obstetrică-Ginecologie.
Rep.: Un gând către reghineni…
B.ZS.: Această situație va dura încă aproximativ o lună. Trebuie să fim responsabili și să respectăm distanțarea socială impusă acum de autorități. Ridicarea restricțiilor se va face treptat, nu ne vom putea întoarce la viața cu care eram obișnuiți de la o zi la alta. Trebuie să devenim conștienți că acest virus va trăi între noi de acum încolo. Va trebui să găsim modalitatea să ne adaptăm și să mergem mai departe, economia deja a suferit mult din această cauză. Până nu va exista un vaccin, chiar dacă pandemia a trecut, cazuri de îmbolnăviri vor mai fi.
GRAMA IMOLA