Noua unitate de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Municipal ”Dr.Eugen Nicoară” Reghin a fost inaugurată astăzi, în prezența primarului municipiului, Maria Precup.
”Din anul 2017 am așteptat acest moment, de când am pus bazele acestui proiect, început cu suma de 800.000 lei și ne gândeam cât de ușor vom scăpa. Am ajuns la peste 1,5 milioane dar am reușit să avem o unitate așa cum ne-am dorit. Dotările sunt de ultima generație pentru a practica o medicină performantă. Avem cadre medicale deosebite aici, merită atât ei, cât și pacienții pe care îi deservim această investișie.
Ținând cont că sunt peste 100.000 de locuitori în Reghin și zonele pe care spitalul le deservește era absolut necesară această investiție și nu am avut nicio problemă cu alocarea sumelor. Colegii mei din Consiliul Local, indiferent de culoarea lor politică, au fost de acord cu orice investiție la această unitate. Împreună cu colegii de la spital, care din surse proprii au contribuit cu sume considerabile, consider că am atins toate necesitățile și toate țintele pe care și le doresc și pe care le impune un asemenea serviciu.
Anual avem peste 24.000 de pacienți, era necesar un spațiu generos. Dacă până acum aveam 4 paturi, acum avem 10. Pacienții nu vor mai fi nevoiți să stea înghesuiți și să aștepte să se elibereze un pat, cadrele medicale vor asigura toate cele necesare în timp util și nu va fi riscată viața nimănui. Doresc succes tuturor cadrelor și sper să fie mulțumiți atât ei cât și pacienții. Vă mulțumesc pentru efort !” a precizat primarul Maria Precup.
Un nou spital din fonduri europene
”Aș vrea să precizez că această investiție nu are nicio legătură cu campania electorală. Lucrările doar acum au fost terminate, inaugurarea s-a putut face doar acum. Am sperat că încă anul trecut vom finaliza lucrările, dar nu s-a putut. Achiziția în privința dotărilor și a utilităților a durat mult, doar acum am reușit să finalizăm tot. Am fost nevoiți să facem această investiție pentru că spitalul este în curs de retrocedare iar noi trebuia să găsim o soluție și să construim o clădire aproape de secțiile din spital, pentru a nu purta prin curte pacienții. În această perioadă de pandemie am avut mare noroc cu această clădire, atât pacienții cât și cadrele medicale au avut condiții optime, fără să fie nevoiți să folosească un cort. Terenul din spate este proprietatea municipiului și dorim să adaptăm acest proiect și sper ca din fonduri europene în viitorul apropiat să putem începe construirea unui nou spital”, a ținut să sublinieze Maria Precup.
Spațiu generos, cadre medicale dedicate
”Am preluat conducerea acestui spital anul trecut în mai. Atunci era un simplu planșeu de beton la această locație. Până în acest moment s-a realizat construcția modulară și dotările. Am avut tot sprijinul Consiliului Local, al doamnei primar, ne-au sprijinit necondiționat, ne-au ajutat să achiziționăm echipamente și toate dotările performante de care am avut nevoie. Sper ca pacienții să fie mulțumiți. Personalul nostru este un personal dedicat care muncește necondiționat și sper că vom realiza lucruri frumoase în această nouă locație. Vechiul compartiment de primiri urgențe va fi alocat altor activități din spital. În această locație avem sistem de ventilație cu filtre HEPA, avem instalații de oxigen, pacienții noștri vor beneficia de tot suportul. În plus, acest spațiu care e de 300 m² e un spațiu generos, comparativ și cu ce am avut în fosta locație” a afirmat dr.Emilia Marcoci, managerul spitalului.
Computer tomograf în două săptămâni
”Anul trecut am achiziționat cu fonduri de la Ministerul Sănătății un CT (computer tomograf), a fost reamenajată fosta centrală termică de la spital și în două săptămâni vom reuși să inaugurăm și acea clădire. CT-ul este funcțional, este instalat, o să mai ducem acolo 2 aparate ecograf, avem acreditarea, avem autorizația, singurul lucru care ne mai lipsește este contractul cu Casa de Asigurări dar îl vom face când va fi rectificarea bugetară. Cadre medicale avem, contracte de colaborare cu medici radiologi avem din Târgu Mureș care vor lucra online, așa cum se practică în această specialitate” a adăugat dr.Emilia Marcoci.
Un spațiu corespunzător ordinului 1706/2007
”E un proiect binevenit, mult așteptat, un spațiu care corespunde din punct de vedere al ordinului 1706 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor. Avem sală de așteptare a pacienților, spațiu de triaj unde pacienții vor fi triați și supravegheați de un asistent medical permanent și dacă e nevoie și de un medic. Avem spațiu de gipsare, spațiu de igienizare și deparazitare, cameră de reanimare unde pacienții cu urgență gradul 0 intră și acolo vor fi supravegheați și monitorizați, se va practica inclusive telemedicina împreună cu Spitalul Județean de Urgență Mureș, se va ține legătura cu UPU Mureș. Avem spațiu de evaluare și tratamente imediat cum intră pacienții de codul roșu, galben și verde. Fiecare pat este dotat cu monitor, avem defibrilator. Avem ecograf cu 3 sonde, ceea ce puțini își permit, tărgi de transportat pacienții rezistente și practice, grupuri sanitare separate pentru personal și pacienți, grup sanitar pentru persoane cu dizabilități, circuitele corespund din punct de vedere sanitar, avem izolator. E un spațiu din toate punctele de vedere conform ordinului. Avem 5 linii de garda, 5 medici specialiști de medicină de urgență” a subliniat dr.Anatolie Dabija, medic specialist urgență.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.