La nivel naţional se vorbeşte despre o alianţă politică dintre PNL şi PDL, cu scopul declarat de a câştiga alegerile prezidenţiale. Desigur, această alianţă s-ar aplica şi la nivelul judeţului Mureş. Ar fi o alianţă interesantă, având în vedere relaţiile tensionate de-a lungul anilor dintre liderii locali ai celor două partide. Săptămâna trecută v-am prezentat câteva dintre momentele esenţiale ale relaţiei politice Dorin Florea (primarul municipiului Tîrgu-Mureş, PDL) – Ciprian Dobre (preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, PNL), de-a lungul anilor…
În prezentul număr vom continua cu relaţia Claudiu Maior – Ionela Ciotlăuş, doi dintre pionii importanţi la nivel local ai PDL, respectiv PNL şi care şi-au disputat cu râvnă postul de viceprimar al municipiului Tîrgu-Mureş. Jignirile şi atacurile unul împotriva altuia s-au succedat neobosit între cei doi politicieni… Şi iată că sunt şanse mari ca cei doi să devină în curând colegi de alianţă…
Prima rocadă
În iunie 2012 a avut loc prima rocadă: Ionela Ciotlăuș devenea viceprimar în locul lui Claudiu Maior (acesta a fost viceprimar în perioada decembrie 2008 – iunie 2012). „Această funcţie mă obligă la foarte multă responsabilitate şi cred că responsabilitatea şi munca pe care eu o voi depune în cadrul Primăriei Târgu-Mureş va fi în folosul cetăţenilor şi nu va fi nici în detrimentul, nici în folosul primarului Dorin Florea”, au fost primele gânduri împărtăşite de Ionela Ciotlăuş după ocuparea postului de viceprimar.
În schimb, fostul viceprimar Claudiu Maior a declarat: „A fost un vot politic, un vot care până la urmă îl va sancţiona (sau nu) târgumureşenii pentru că ei sunt singurii cărora le dăm, până la urmă, socoteală. O dată la patru ani ne ducem la vot şi le cerem votul. Deocamdată rămânem să vedem ce se va întâmpla cu cei doi viceprimari şi cum îşi vor da silinţa pentru târgumureşeni, iar în ceea ce mă priveşte, îi asigur pe târgumureşeni că mă vor găsi aici, tot în cartiere alături de ei şi proiectele oraşului continuă”, a declarat Claudiu Maior la acea vreme.
A doua rocadă
În şedinţa Consiliului Local de miercuri, 16 aprilie 2014, consilierul local PDL Claudiu Maior a fost votat viceprimar în locul consilierului local PNL Ionela Ciotlăuş.
Propunerea de schimbare a viceprimarului Ionela Ciotlăuș a aparținut primarului Dorin Florea (PDL), iar majoritatea UDMR-PDL a acceptat-o.
Preşedintele PNL Mureş, Ciprian Dobre, a declarat că schimbarea viceprimarului liberal din Tîrgu-Mureş, Ionela Ciotlăuş, ar fi rezultatul unei înţelegeri subterane între PDL şi UDMR, iar alegerea noului viceprimar democrat-liberal de către această majoritate s-a soldat cu o serie de promisiuni făcute taberei maghiare. Ciprian Dobre a afirmat că printre obiectivele obţinute de UDMR pentru ca reprezentantul PDL, Claudiu Maior, să ajungă viceprimar ar fi amplasarea statuii scriitorului Sütő András în Piaţa Teatrului, scindarea Colegiului Naţional „Unirea” şi redenumirea străzii Călăraşilor în „Kossuth Lajos”, toate din Tîrgu-Mureş: „Cred că adevărata faţă a pactului subteran PDL-UDMR este amplasarea statuii lui Sütő András în Piaţa Teatrului, redenumirea străzii Călăraşilor în strada Kossuth Lájos, scindarea Colegiului Naţional Unirea şi înfiinţarea unui colegiu naţional catolic în clădirea Colegiului Naţional Unirea”.
Ciprian Dobre a spus că viceprimarul Ionela Ciotlăuş a descoperit de-a lungul timpului multe lucruri în metoda şi modul de funcţionare a Primăriei Târgu-Mureş şi a pus de prea multe ori degetul pe rană: „Viceprimarul Ionela Ciotlăuş a descoperit multe lucruri în metoda şi modul de funcţionare a Primăriei municipiului Tîrgu-Mureş şi a pus de prea multe ori, se pare, degetul pe rană în ceea ce priveşte funcţionarea acestei agenţii imobiliare, aşa cum o numeam de prin anul 2008”.
Apa caldă întețește disputele
În vara anului 2012, 7.000 de locuitori ai municipiului Tîrgu-Mureş au rămas fără apă caldă, după ce E-Star Energy, societatea la care erau branşaţi, a oprit furnizarea acesteia din cauza datoriilor respectivei firme la E.ON Gaz. Problema apei calde a generat o serie de certuri și dezbateri în CL și între Ciotlăuș și Maior. Cel care a recunoscut incertitudinea din Primărie a fost consilierul edilului Dorin Florea (PDL), Claudiu Maior, care le-a recomandat mureşenilor să se debranşeze pentru a putea avea din nou apă caldă.
Ieşirea lui Maior a venit după ce în urmă cu o săptămână, viceprimarul USL, Ionela Ciotlăuş, alături de consilierul local UDMR, Peti András, a propus ca serviciul de termie să fie preluat de către departamentul Energetic din cadrul Primăriei mureşene.
Viceprimarul Ionela Ciotlăuş a dat citire unor răspunsuri la adresele formulate către E-On şi E-Star, în care s-au precizat datoriile cumulate de Primăriei către cele două societăţi. „La E Star valoarea restanţelor la data de 31 iulie 2012 este de 814.516 de lei pentru furnizarea energiei termice, iar datoria provenită din subvenţie neachitată cu restanţă până la data de 31 iulie 2012 este 2.760.934 de lei”, a dat citire răspunsului la adresă, Ciotlăuş. În ceea ce privește datoria către E-On Gaz, aceasta se ridică la peste 30.000.000 de lei, restanţe plus penalizări.
„În mod normal astăzi sistemul funcţionează, operează şi nu furnizează apă caldă pentru că avem sistat gazul, care va fi rebranşat în momentul în care vom conştientiza faptul că există datorii certe, neachitate către E On Gaz şi vom trece la plata acestora. Din păcate, prevederile acestei hotărâri nu specifică data la care se va relua furnizarea gazului în sistem”, a precizat Ionela Ciotlăuş.
„Primăria nu are nici o datorie la E-Star şi E.ON, decât cele care sunt în termen. În Consiliul Local, Peti şi Ciotlăuş au propus ca serviciul energetic din Primărie, un birou format din doi oameni, să preia centralele. Acest lucru nu e posibil, pentru că trebuie să mai angajăm încă 24 de persoane, ceea ce nu putem face decât printr-o derogare de la Guvern, de la prefect. În aceste condiţii, sfatul pe care îl dau târgumureşenilor este să plece din sistem”, a declarat Claudiu Maior.
Mașinile și casa de nebuni
În ianuarie 2013, în şedinţa Consiliul Local s-a aprobat un nou regulament, pentru ridicarea maşinilor parcate în locurile nepermise. Viceprimarul Ionela Ciotlăuş a propus ca Primăria Tîrgu-Mureş să încaseze 50% din sumele obţinute în urma ridicării maşinilor, dar nu mai puţin de 100.000 de lei pe an.
Maior a reacționat: „Nu mi se pare o abordare corectă. Acest serviciu nu trebuie să aibă o normă de ridicat maşini, ci trebuie să fluidizeze traficul. Sunt zile în care nu este ridicată nici o maşină. Ce o să facă atunci echipajul de ridicat maşini? O să se învârtă prin oraş să caute contravenienți ca să îşi facă norma? Şi dacă firma va plăti redevenţa de 100.000, poate anul viitor cineva vine cu ideea să dublăm suma şi atunci ori se vor dubla taxele ori va creşte numărul de maşini ridicate. Eu zic că cetățeanul nu trebuie hăituit, ci trebuie să eliberăm căile de acces pentru ambulanţele SMURD şi pentru pompieri. Din păcate aşa e moda acum. Cetăţeanul trebuie taxat şi amendat şi luat zeci de piei de pe el. Astfel de la referendumul mult-trâmbiţat pentru a desfiinţa acest serviciu am ajuns la hăituirea şoferilor şi la creşterea taxelor. E ca la casa de nebuni…”, a declarat consilierul Claudiu Maior.
De cealaltă parte, Ionela Ciotlăuş a arătat că propunerea sa nu vizează nicidecum instaurarea unei norme aberante pentru amenzi ci, dimpotrivă, implementarea unor reguli benefice pentru autorităţile locale şi în special pentru cetăţeni: „Cred că târgumureşenii trebuie să afle adevărul în ceea ce priveşte adevăratul „hingher”. În Tîrgu-Mureş, vreme de câţiva ani „hingherii” lui Maior au stârnit profunde nemulţumiri în ceea ce priveşte modalitatea de ridicare a autoturismelor fără proceduri legale, fără regulament şi chiar fără contract de delegare a acestui serviciu, care a expirat la data de 5 martie 2012. În baza acestui contract „hingherii” ridicau de zor autoturismele şi plăteau Primăriei o redevenţă de 172.000 lei”, a afirmat viceprimarul Ciotlăuș.
„Este incalificabilă declaraţia domniei sale, „hăituirea” s-a produs până acum, de acum înainte se propune o disciplină în vederea ridicării autoturismelor şi de asemenea se propune o echitate a sumelor colectate din prestarea acestui serviciu public în sensul în care nu intră 90% din amenzi în buzunarul firmei private, ci doar 50%, urmând ca 50% să revină municipalităţii care să poată crea locuri de parcare din acumularea acestor sume, astfel încât banii plătiţi pe amenzi de cetăţeni să se întoarcă tot în favoarea lor”, a mai spus Ionela Ciotlăuş.
Războiul incompatibilității
În şedinţa de Consiliu Local din aprilie 2013 s-a înregistrat un nou episod din conflictul Maior – Ciotlăuș. Consilierul local PDL, Claudiu Maior a fost acuzat de viceprimarul municipiului Tîrgu-Mureş, Ionela Ciotlăuş de stare de incompatibilitate cu funcţiile deţinute, fiind acuzat de uzurpare de calităţi oficiale. Viceprimarul a precizat că Maior nu este consilierul primarului, el având încheiată o înţelegere de consultanţă cu Primăria, în valoare de 60.000 de lei. Maior, cunoscut ca şi consilier personal al lui Dorin Florea, a replicat spunând că o va da în judecată pe Ciotlăuş şi că înţelegerea cu Primăria este în valoare de 30.000 de lei şi nu 60.000, cum afirmă aceasta, deoarece există un act adiţional prin care suma totală se înjumătăţeşte.
„Din iunie 2012 este consilier local și concomitent este catalogat drept consilier al primarului. S-a dovedit că nu este consilier ar primarului, am obţinut un contract de consultantă de 60.000 lei încheiat între Primărie și Maior care prestează servicii ale întreg aparatului executiv, nu poate face acest lucru în condițiile în care deţine funcţia de consilier local după care el pune în practica în cadrul executivului. Am cerut suspendarea ședinței pentru a clarifica situația, să își dea demisia pentru că și-a arogat niște funcții, e vorba de uzurpare de calităţi oficiale”, a declarat Ciotlăuş.
În replică, Maior i-a transmis viceprimarului că ar avea loc la emisiuni precum „Schimb de mame”: „Mulțumesc consilierilor UDMR care au demonstrat că vor să meargă mai departe. Propun doamnei Ciotlăuș să meargă la „Schimb de mame”, schimb de orașe. Nu voi avea altceva de făcut decât să intentez procese penale. Exisă un act adițional încheiat în decembrie, unde este redus la jumătate din preț. Această femeie minte în continuu. Aștept ca organele statului să își facă datoria”, a declarat Maior.
Incendiul din Dâmbu
În aprilie 2012, a apărut un alt motiv de dispută. Într-o conferință de presă Ionela Ciotlăuş a făcut referire la incendiul din cartierul Dâmbu Pietros, provenit de la magazinul Billa: „Adresez mulţumiri societăţii Billa care a sprijinit voluntar reparaţia instalaţiei de gaz de la blocul afectat de incendiu”.
Această declarație a stârnit remarcile critice ale consilierului Claudiu Maior: „Este şocant să vezi până unde duce dorinţa de publicitate a unor politicieni. Doamna asta nu vorbeşte despre faptul că societatea funcţiona fără aviz, că avea o mulţime de lipsuri la capitolul autorizaţii, că a depozit ilegal în spaţii neadecvate marfă inflamabilă. Ea ajunge să laude societatea pentru că a plătit repararea conductei principale de gaz a blocului, conductă ce a fost distrusă chiar în urma incendiului pentru care aceasta este cercetată. E ireal ce se întâmplă. Observ cum doamna Ciotlăuş s-a transformat în avocatul celor de la magazin şi încearcă să îi scoată basma curată. Nu ştiu ce se ascunde în spatele acestor „laude” dar îi sfătuiesc pe cetăţenii afectaţi să fie atenţi la cei care laudă firma ce este cercetată…!”
Consilierul uzurpator și văicăreli
Replici acide au avut loc nu doar între Ionela Ciotlăuş şi Claudiu Maior, ci adeseori şi între Ciotlăuş şi Dorin Florea, dar acestea au dus adeseori tot spre Maior. În 2013 primarul susţinea că aleşii locali nu fac altceva decât să blocheze proiecte ale oraşului şi investiţiile care ar trebui să se deruleze în oraş. „Ceea ce mă îngrijorează pe mine, mă îngrijorează obtuzitatea politicienilor care nu fac altceva decât complotează cum să îi idea în cap la primar şi la oraş. Este infect. Nu fac altceva decât dă poruncă la Peti, la liberali, daţi în cap, pârjoliți orașul, otrăviţi fântânile , asta se întâmplă în sediile partidelor”, susţine Dorin Florea, primar Târgu Mureş.
În schimb, Ionela Ciotlăuş considera că edilul se face vinovat de abuz contra intereselor publice pentru că nu a convocat în luna mai o şedinţă ordinară de Consiliu Local, aşa cum îl obligă legea, şi nu a prezentat încă un proiect de execuţie bugetară pe anul 2012 consilierilor locali: „Nu îndeplinește atribuțiile legale privind legea 215 privind administraţia publică locală şi anume art. 39. Al 1, Consiliul Local se întrunește de regulă în ultima zi de joi a lunii în curs”.
Ciotlăuş a precizat că aleşii locali nu au avut ce proiecte ale municipalităţii să stopeze pentru că acestea nu ar exista. În afară de Strategia Digital Mureş cu care consilierii nu sunt de acord, motivul fiind o prea mare risipă a banilor.
Ciotlăuş a adăugat că Florea i-ar fi delegat ordonanţarea de credite consilierului local Claudiu Maior, deşi legea prevede că primarul este ordonatorul principal de credite şi poate delega aceste sarcini doar viceprimarilor şi că a sesizat Trezoreria cu privire la acest aspect, primind răspuns că Florea a dat o dispoziţie de primar în acest sens, astfel că au drept de semnătură Maior şi directorul economic din Primărie, Kiss Imola.
„Îi cerem primarului să înceteze cu abuzurile şi văicăreala şi să se apuce de treabă, luându-şi atribuţiile de la consilierul uzurpator”, a spus Ciotlăuş, adăugând la ora aceea că reprezentanţii Parchetului – care au fost sesizaţi cu privire la această „uzurpare de calităţi oficiale” din partea lui Maior – nu au dat încă niciun răspuns.
Taxe mari printre conflicte
Viceprimarul municipiului Tîrgu-Mureş, Ionela Ciotlăuş, a criticat în noiembrie 2013, proiectul iniţiat de primarul Dorin Florea privind modificarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2014. „Prin acest proiect se propun a fi majorate cu 4% datorită ratei inflaţiei, spune domnul primar. Dar nu ne spune că municipiul Tîrgu-Mureş are o cotă superioară a impozitelor şi taxelor locale prevăzute de Codul Fiscal. Dacă la Cluj o persoană juridică pentru o clădire plăteşte 0,9 % impozit, la Târgu-Mureş anul acesta impozitul a fost de 1,5 % iar anul următor se propune a ajunge la 1,8 %”, a afirmat Ionela Ciotlăuş.
Printre taxele criticate de Ionela Ciotlăuş se numără şi cele legate de înmormântare şi lucrări la locurile de veci. „Acelaşi proiect iniţiat de domnul primar ne propune o taxă nouă începând din 2014, taxă de înmormântare de 30 de lei. De asemenea, ne propune majorarea taxei de păstrare a sicriului la capelă de la 28 la 50 de lei pe zi. Se mai propune o taxă pentru ocupare temporară de teren din domeniul public în vederea efectuării de lucrări funerare. Dacă cineva sapă groapa şi scoate pământul şi ocupă doi metri pătraţi, pentru acei doi metri pătraţi pe zi, se majorează taxa de la 3 la 15 lei pe metru pătrat. Mai departe, apare o taxă pentru utilizarea apei la executarea de lucrări funerare, la executare ramă mormânt de la 12 la 20 de lei şi pentru execuţie criptă de la 15 la 30 de pe lucrare”, a precizat Ionela Ciotlăuș.
Printre taxele propuse în proiect se regăsesc taxe noi, criticată fiind taxa pentru modernizarea sistemului de colectare a deşeurilor, la propunerea lui Claudiu Maior. „Cetăţenii care locuiesc la bloc au plătit 13 lei taxa de habitat, 17 lei taxa de curăţenie primăvară-toamnă, iar acum se vine cu o taxă nouă, tot de 17 lei pe an, per locuinţă pentru modernizarea sistemului de colectare a deşeurilor. Această taxă are legătură cu containerele de 10.000 de euro pe care doreşte Maior să le implementeze în Târgu-Mureş. Eu m-am împotrivit acestui proiect datorită costului extraordinar de mare asupra unui astfel de container. Nu contest că toată lumea îşi doreşte aşa ceva, dar de aici şi până a ne permite astfel de containere în tot oraşul e cale lungă. Există un proiect de hotărâre în viitoare şedinţă de achiziţionare a 35 de bucăţi la preţul de 9.300 de euro plus TVA”, a menţionat Ciotlăuş.
Vasile DANCEA