Palanețe de la Mureș reînvie tradiția palanețelor coapte în cuptor cu lemne așa cum se făceau odată. Gusturi care poate astăzi sunt uitate sau ascunse prin satele românești sunt recreate de Viorel Maior cu Palanețe de la Mureș după retețe vechi țărănești.
“Am vrut să facem ceva deosebit, ceva ce nu am mai întâlnit în altă parte. Știam cum se făceau palanețele în satul bunicilor mei, originari din zona de câmpie a județului Mureș. Căutând, cercetând și analizând piața ne-am dat seama că nimeni nu oferă oamenilor experiența de a vedea pe viu cum se lucrează la un cuptor cu lemne, să vadă produsul scos din cuptor în fața lor aburind. Am facut planurile și calculele pentru investiție ca în orice business și în scurt timp aveam un cuptor cu lemne perfect funcțional amplasat pe o remorcă de mici dimensiuni cu care ne putem deplasa oriunde.”.
“Cuptorul cu lemne este vedeta noastră, fără el nu ar exista palanețele. Vatra fierbinte și flacăra de la lemnele de esență tare dau un gust palanețului care nu se poate obține în niciun alt fel de coacere, iar aluatul rămâne moale chiar și a doua zi.”.
În aceste vremuri când totul se întâmplă repede și foarte repede cei de la Palanețe de la Mureș fac lucrurile cum se făceau demult, încet, fără grabă, așa cum se fac și palanețele lor la foc molcom de lemne. “ Dă-ți puțin răgaz și vino să ne vezi la lucru, gustă din palanețele noastre și te vom purta în trecut, în mijlocul satului românesc, cu iz de fum, de iarbă proaspăt cosită, de aer curat. Timpul se va opri o clipă pentru tine.” spune Viorel Maior.
În 2021 a fost debutul participării la târguri.
“În septembrie am avut primul eveniment, participarea la Târgul Cetății Tîrgu-Mureș. A fost peste așteptările noastre, am avut momente în care am fost pur și simplu copleșiti de clienți. A fost confirmarea că ceea ce facem facem bine și că drumul pe care mergem e cel bun.”
Au urmat alte târguri în octombrie, precum și evenimente private unde au fost solicitați.
Sortimentele sunt tradiționale și menite să satisfacă toate poftele: cu brânză burduf, cu varză, cu cartofi, cu ceapă, cu prune, cu mere sau cu mere și gutui. Se folosesc numai materii prime locale, de aceea palanețele cu prune sau cel cu gutui și mere se regăsesc doar în perioada de toamnă de exemplu. Făina este de producție românească, la fel și brânza burduf, una din cele mai bune de pe piață, achiziționată direct de la producător, care este tot din județul Mureș, și care are în componență numai lapte românesc. Aluatul este făcut după o reteță simplă, țărănească, cu maia, fără drojdie.
“Lucrăm cu pasiune, punem în fiecare palaneț câte puțin din noi, din energia noastră pe care apoi o dăruim celorlalți și aducem bucurie în sufletele oamenilor cu ceea ce facem. “Îmi amintiți de mama cum scotea palanețele din cuptor” ne-a mărturisit o doamnă cu tremur în glas și lacrimi în ochi. Ce împlinire mai mare poți avea când vezi că ceea ce iese din mâinile tale este atât de apreciat? Noi readucem la viață câteva din bunătățile pe care le făceau bunicii noștri. ”
În acest moment sunt demarate pe lângă Ministerul Agriculturii demersurile de atestare ale Palanețului de la Mureș ca și “Produs Tradițional”, atestare prin care se urmărește confirmarea tradiționalității palanețului, clienții redescoperind astfel autenticitatea produselor românești.
În 2022 Palanețe de la Mureș își propune să participe la toate evenimentele publice importante, în special la cele care promovează tradiții și obiceiuri mesteșugărești pentru a aduce în fața tuturor o parte din obiceiurile și tradițiile românești. Pentru a ști la ce evenimente îi găsiți în viitor urmăriți pagina oficială de facebook Palanețe Mureș.
Palanețe de la Mureș încheie 2021 cu o participare la Târgul de Crăciun din Cetatea Medievală Tîrgu-Mureș. Vor fi acolo între 17 și 23 decembrie pentru a face pentru voi bunătate de palanețe cum demult nu ați mâncat. Dacă aveți poftă de un palaneț fierbinte copt pe loc în cuptorul cu lemne sau dacă doriți să aveți la masa de Crăciun o felie de tradiție Palanețe de la Mureș vă așteaptă între 17 și 23 decembrie pe Bulevardul Cetății din Tîrgu-Mureș la căsuța Palanețe de la Mureș.
“Vă așteptăm cu drag să ne mai vedem încă odată anul acesta. Veniți la târg și căutați cuptorul roșu!” a încheiat Viorel Maior.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.