Producătorii de palinka din Ungaria se confruntă cu o situație dramatică pentru că au rămas aproape fără toată recolta de caise, iar reglementările europene le interzic să importe fructele pentru producția băuturii tradiționale.
Anul 2025 a provocat pagube dramatice cauzate de îngheț în livezile de caise din Ungaria.
Potrivit celor mai recente date furnizate de FruitVeB, 60% dintre livezile din Ungaria au suferit pierderi totale de producție, iar alte 20% au raportat daune de 80-99 la sută. În restul de 20%, sunt așteptate recolte cel mult sporadice, arată publicația maghiară Economx.
Creșterea prețului materiei prime împinge deja în sus prețul produsului finit, iar cum palinka poate fi fabricat numai din fructe autohtone (conform reglementărilor europene, n.r.), aceasta este o provocare majoră pentru producători. În afară de caise, alte fructe, cum ar fi zmeura, sunt deja folosite de fabricile de alcool pentru a produce băuturi din fructe transilvănene, dar acestea nu mai sunt vândute ca „pálinka”, ci doar ca „distilat”.
Înlocuirea materiei prime ar putea fi posibilă doar cu fructe din import, dar acest lucru ar schimba și denumirea băuturii, deoarece denumirea „pálinka”, protejată de UE, poate fi utilizată doar pentru băuturile fabricate din fructe 100% maghiare, în Ungaria.
Astfel, băutura obținută din caise ar putea cel mult să rămână pe piață ca distilat – dar nu ar mai fi același, a declarat expertul pentru Agroinform.
Sursa: Economx