Blocajul economiei s-a bazat și pe informațiile că numărul persoanelor infectate este în creștere. Informația provine în baza testelor realizate. Cum stăm în Mureș ?
În perioada 25 martie – 15 mai 2020, în cadrul Centrului de diagnostic au fost efectuate 6724 de teste. La o populație a județului de 590.305 locuitori, conform datelor Direcției Județene de Statistică, rezultă ca au fost testați 1,1% dintre locuitori. În baza acestor informații autoritățile ne-au ținut în case pentru a aștepta să scadă curba infectărilor. Adică pentru doar 1,1% din populație testată !!!
Guvernanții au ales penuria programată: restricții de circulație, oprirea unor capacități de producție, blocaje sectoriale, ținerea în casă a unor persoane în deplină capacitate și care au fost privați de exercitarea în întreg a dreptului de muncă pentru a-și asigura un trai bun. Accesul la o serie de servicii, posibilitatea de a te deplasa între localități, toate au fost suspendate prin ordin. Restricțiile arbitrare, generalizate, disproporționate aduc economia în recesiune și populația sub amenințarea unui nou val de sărăcie.
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș a informat vineri că în perioada 25 martie – 15 mai 2020, în cadrul Centrului de diagnostic au fost efectuate 6724 de teste. Dintre acestea, testele efectuate în perioada 25.03-12.04.2020 (920 de teste), au fost susţinute din fondurile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, iar diferenţa, 5804 de teste (13.04-15.05.2020), au fost realizate din fondurile Programului Naţional de Boli Transmisibile, derulat prin Ministerul Sănătăţii.
Conform Ordinului 614 /2020 pentru modificarea şi completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 377/2017, Centrul Medical Târgu Mureş a devenit Centru de testare în diagnosticul COVID-19. Astfel UMF Târgu Mureş a pus la dispoziție întreaga sa infrastructura de diagnostic din cadrul Centrului de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice. În cadrul Centrului de diagnostic astfel organizat, îşi desfăşoară activitatea 11 angajaţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.
Încheiem o etapă prelungită de stare de urgență care a fost declarată pentru combaterea unei epidemii, dar care a sfârșit prin a fi mai degrabă o poveste despre confiscare de drepturi și libertăți, vătămare a economiei, șicanare sau chiar strivire a românilor în cele mai importante aspecte ale vieții sociale și individuale. Impactul medical arată măsurile ca disproporționate și cu efecte adverse care exced prezumtivele câștiguri ale frânării extinderii infecțiilor cu noul virus.