Problema arborilor de la Platoul Cornești din Târgu Mureș a revenit în atenția publicului după ce, nu demult, mai mulți copaci au căzut fie peste locul special amenajat cu aparate de fitness, aflat lângă parcarea de la începutul aleii care duce spre Grădina Zoologică, fie în zona parcării unde au rupt un stâlp (vezi foto atașat).
Deși situația arborilor uscați, bătrâni sau bolnavi din pădurea de la Platoul Cornești era cunoscută, din cauza unor probleme privind amenajamentul silvic de la Platoul Cornești aceștia nu au putut fi tăiați.
În luna mai a acestui an Consiliul Local Târgu Mureș a adoptat o hotărâre privind “împuternicirea Serviciului Public Ecologie, Peisagistică și Salubrizare Urbană Târgu Mureș („Serele”, cum mai este cunoscut serviciul – n.r.) ca fiind responsabil cu derularea Contractului de prestări servicii silvice în fondul forestier a Municipiului Târgu Mureș nr. 30788 din 22 mai 2018, precum și purtarea corespondenței cu ocolul silvic competent în vederea asigurării serviciilor silvice”. Cu alte cuvinte, problema gestionării anumitor părți ale amenajamentului forestier de la Platoul Cornești a ajuns în sarcina „Serelor”.
Începând din luna august când noile atribuții ale “Serelor” au intrat în vigoare, au fost făcute demersurile legale pentru ca arborii cu probleme să fie tăiați. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Mureș a eliberat avizul de mediu în cursul săptămânii trecute. Mai este însă nevoie de avizul Ministerului Mediului, așteptat în cursul acestei săptămâni, și apoi de autorizația din partea Ocolului Silvic Târgu Mureș. Pentru ca să poată fi tăiați, arborii cu probleme de la Platoul Cornești trebuie marcați de Ocolul Silvic. Aceasta pentru că toată vegetația forestieră din oraș, conform Codului Silvic, are regim silvic, ca orice altă pădure din România.
Lucrările de exploatare forestieră vor fi realizate de către cei de la „Sere” în regie proprie. Începând din acest an “Serele” și-au autorizat autoutilitarele și camioanele pentru SUMAL, au înființat o echipă proprie de tăietori și și-au trimis un angajat la specializare ca să devină tehnician silvic.
Directorul “Serelor’, Eugen Ruja ne-a declarat că va fi exploatată aproximativ 200 de metri cubi de masă lemnoasă de la Platoul Cornești. “Vom exploata din trei partide diferite. Este vorba în special despre arbori care se află în zona parcărilor, a locurilor de joacă și aleilor pietonale precum și din preajma pistei de alergare”, a declarat Ruja. El a mai precizat că exploatarea se va face în etape, câte o partidă o dată, și că preconizează ca lucrările să fie încheiate cel târziu în luna februarie 2024.
Până ce acești arbori vor fi tăiați recomandarea noastră este să parcați cât mai departe de zonele cu probleme și să fiți foarte atenți pentru că pot cădea arbori sau crengi.
D.B.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.