Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Tîrgu Mureş a construit şi a dat în folosinţă în urmă cu câţiva ani, un modern Centru de Medicină Dentară pentru pregătirea studenţilor şi a rezidenţilor. De-a lungul timpului, doar din resurse proprii, Centrul a asigurat asistenţă de medicină dentară gratuit sau la preţuri modice pentru copii, pensionari, pacienţi cu posibilităţi financiare modeste.
Studenţii au fost bucuroşi că pot să lucreze sub coordonarea specialiştilor, iar pacienţii au fost mulţumiţi de rezultatul muncii acestora.
În toţi aceşti ani, pacienţii au fost trataţi fără că UMF-ul să primească vreun leu din partea bugetului destinat sănătăţii.
Activitatea didactică şi cea medicală fiind suprapuse, în urmă cu trei ani, Universitatea de Medicină şi Farmacie a solicitat Ministerului Sănătăţii (MS) emiterea unui aviz pentru ca acest centru să aibă statutul firesc de Ambulator de Specialitate de Medicină Dentară.
Trei miniştri nu au putut înfrânge interpretarea unei funcţionare din Ministerul Sănătăţii care a considerat că o universitate de medicină, spre deosebire de un SRL de bloc, nu are dreptul să aibă în structura sa un ambulatoriu de specialitate, deşi legea spune altfel! Prin urmare, neputând obţine o hârtie care nu costă nimic MS (adică un simplu aviz), UMF-ul a dat în judecată Ministerul Sănătăţii şi a obţinut în instanţa, în decembrie 2016, decizia de a obligă Ministerul Sănătăţii să emită preţiosul aviz!
Ce face Ministerul Sănătăţii după această decizie, care pe de o parte confirmă legalitatea cererii Universităţii de Medicină şi Farmacie şi, pe de altă parte, arată absurditatea poziţiei sale? În loc să-şi tragă la răspundere funcţionara care a interpretat greşit legea, dând de lucru inutil atâtor instituţii? În 11 ianuarie 2017 declară recurs împotriva UMF, o instituţie publică, o universitate, care nu a cerut şi nu a câştigat în instanţă vreun drept patrimonial, ci doar dreptul de a obţine un petec de hârtie pe care să troneze preţioasa semnătură a respectivei funcţionare, potrivit declaraţiei rectorului UMF, Leonard Azamfirei.
Oare până unde poate să meargă nepriceperea, rea –voinţa sau prostia?
EM