Parcă e concurs. Consilierii vor schimbarea numelui a două străzi

Parcă e concurs. Consilierii vor schimbarea numelui a două străzi

Vizate sunt de această dată alte două străzi din municipiul Târgu Mureş. Cele două proiecte sunt propuse spre dezbatere în şedinţa Consiliului Local al municipiului Tîrgu Mureş.  Cheltuielile legate de confecționarea și montarea plăcuțelor cu denumirea străzii, respectiv cheltuielile legate de schimbarea actelor de identitate vor fi suportate din bugetul local al Municipiului Tîrgu Mureș se precizează în proiect. Bătaia de cap le revine însă mureşenilor afectaţi, iar firmele cu sediul pe cele două străzi vor avea şi mai mult de furcă din cauza birocraţiei.

Primul proiect se referă la schimbarea denumirii străzii Toplița în „strada Martin Luther – Luther Márton utca” iar cel de-al doilea la schimbarea denumirii străzii Poștei în strada Jean Calvin – Kálvin János utca.

Consilierii UDMR, iniţiatori ai unuia dintre proiecte au motivat decizia prin faptul că anul acesta se împlinesc 500 de ani de la realizarea Reformei Protestante de către Martin Luther.

În Transilvania, Reforma, reformatismul, a fost adoptată-însușită de o parte insemnată a maghiarilor şi a germanilor. Un loc aparte în acest sens îl ocupă municipiul Târgu Mureș, unde ponderea celor de confesiune protestantă constituie cea mai mare parte din populația cu limbă maternă maghiară și germană. In contextul anului aniversal, în acord cu solicitarea enoriașilor Bisericii Evanghelice–Lutherane din Târgu Mureș propunem spre aproare Consiliului Local al Municipiului Târgu Mureș schimbarea denumirii străzii Toplița unde se află Biserica Evanghelică–Lutherană, în „strada Martin Luther – Luther Márton utca”.

afirmă consilierii UDMR în proiectul de hotărâre.

Proiectul referitor la modificarea numelui străzii Poştei este semnat doar de un grup de consilieri locali, fără a se cunoaşte apartenenţa lor politică, iar din motivaţia susţinută în proiect cităm:

Jean Calvin (Kálvin János, 1509 – 1564) a fost un reformator religios francez. În primul rând, datorită muncii sale teologice a jucat un rol important și în dezvoltarea limbajului literar francez. Alături de Martin Luther, a fost unul din inițiatorii Reformei protestante, în opoziție cu anumite dogme și rituri ale Bisericii Catolice romane. Calvin a dezvoltat o doctrină – Calvinismul – relativ diferită de aceea a lui Luther, în special în ceea ce privește practicarea cultului, considerată o radicalizare a luteranismului. În semn de omagiu din oraș o stradă ar trebui să poartă numele lui.

Şedinţa va avea loc marţi 19 decembrie de la ora 14.00.