şi-au pierdut viaţa – a scris, marţi, portalul Székelyhon.ro, pe baza rechizitoriului întocmit de procurori.
Jurnaliştii au precizat că tribunalul le-a pus la dispoziţie o variantă rezumat a rechizitoriului. Articolul aminteşte că tragedia a avut loc în timpul pregătirilor pentru reabilitarea clădirii, când firma contractată pentru execuţie a săpat un şanţ de drenaj de peste doi metri adâncime în apropierea peretelui exterior al internatului.
Ancheta a fost demarată în acest caz de Parchetul Regional din Târgu Mureş sub suspiciunea de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Tribunalul i-a plasat sub supraveghere judiciară, pentru 60 de zile, pe directorul firmei care a efectuat săpăturile, pe proiectantul şi managerul de proiect. Dosarul penal a fost înregistrat în decembrie anul trecut la Tribunalul Harghita, care a pus la dispoziţie un rezumat al rechizitoriului – a scris Székelyhon.
Conform rechizitoriului, datat 10 decembrie 2024, au fost inculpate trei persoane: arhitectul care a realizat proiectul, directorul firmei care a efectuat săpăturile şi reprezentantul proprietarului, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, implicaţi în proiect. Aceştia sunt acuzaţi de încălcarea legislaţiei privind calitatea în construcţii.
Legea prevede sancţionarea proiectării, verificării, expertizării sau execuţiei unei construcţii care nu respectă normele tehnice de stabilitate, punând astfel în pericol viaţa şi integritatea fizică a uneia sau mai multor persoane şi provocând pierderi de vieţi omeneşti, vătămări grave ori distrugerea parţială sau totală a clădirii sau a echipamentelor acesteia – detaliază articolul. Încălcarea acestor dispoziţii legale atrage o pedeapsă cu închisoarea între 3 şi 10 ani.
De asemenea, inculpaţii sunt acuzaţi şi de vătămare corporală a două persoane şi de complicitate la lucrări de construcţii efectuate fără autorizaţie sau fără respectarea normelor în vigoare. Arhitectul este acuzat şi de întocmirea şi semnarea unor documentaţii tehnice pentru autorizarea lucrărilor de construcţie, deşi acestea nu corespundeau specializării sale universitare.
Rechizitoriul mai subliniază că managerul de proiect avea obligaţia legală să solicite verificarea proiectului de către specialişti atestaţi, iar proiectantul trebuia, de asemenea, să supună planurile unei verificări tehnice.
Experţii care au investigat cauzele prăbuşirii parţiale a clădirii au stabilit că aceasta a fost rezultatul săpăturii efectuate într-un mod necorespunzător şi fără respectarea normelor. Din cauza neregulilor comise de cei trei inculpaţi, toate persoanele aflate în clădire au fost expuse unui pericol iminent – se arată în rechizitoriu.
Potrivit articolului publicat de Székelyhon, în acest proces figurează şi 11 persoane ca parte civilă, acestea solicitând despăgubiri morale. Sumele cerute variază între 125 000 – 600 000 de euro, valoarea totală a pretenţiilor ridicându-se la suma de 4,7 milioane de euro. Procesul se află deocamdată în faza pregătitoare, iar instanţa nu a stabilit încă un termen de judecată.
Internatul cu două etaje al Liceului „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit parţial, în proporţie de o treime, în data de 18 decembrie 2023, după ce un perete exterior, în apropierea căruia fusese săpat un şanţ de drenaj de doi metri adâncime, s-a surpat. Dărâmăturile au îngropat patru elevi. Un băiat de 17 ani, care locuia la parter, şi-a pierdut viaţa pe loc, iar una dintre cele trei fete salvate de sub ruinele camerei de la etaj a fost grav rănită şi a decedat câteva săptămâni mai târziu la spital.
Sursa: MTI