Parteneri din zece țări, la un eveniment universitar dedicat impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării
Parteneri din zece țări, la un eveniment universitar dedicat impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării

Parteneri din zece țări, la un eveniment universitar dedicat impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării

Parteneri din zece țări au participat, marți, la Târgu Mureș, la conferința internațională ‘Saltul digital în economia circulară: deblocarea potențialului pentru o regiune a Dunării mai ecologice’, dedicată impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării prin digitalizare și inovare.

Conferința ‘Digital Leap into the Circular Economy: Unlocking Potential for a Greener Danube Region’, găzduită de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureș, este organizată în cadrul proiectului ‘DECIDE – Servicii digitale pentru economia circulară: un set de instrumente pentru dezvoltatorii regionali și IMM-uri’.

‘Conferința reprezintă și un element de sinergie cu programul intensiv BIP Erasmus+ care continuă tradiția BEST – Boost your Entrepreneurship Skills in Transilvania, în cadrul căruia 31 de studenți ai universităților partenere din Germania, Franța, Bulgaria și România vor utiliza instrumentele dezvoltate în proiectul DECIDE pentru modelarea ideilor inovative de afaceri în economia circulară pe parcursul acestei săptămâni’, a arătat conferențiar universitar doctor Liviu Ciucan-Rusu, co-organizator al conferinței, în deschiderea evenimentului.

Proiectul DECIDE, parte a strategiei UE pentru Regiunea Dunării, încurajează IMM-urile, start-up-urile și organizațiilor de dezvoltare economică să adopte economia circulară, oferind metode și instrumente practice pentru promovarea de modele de afaceri inovatoare, propunându-și să identifice și să implementeze modele de afaceri de succes ale economiei circulare în regiunea Dunării.

Aceste modele vizează sectoare precum alimentația, textilele, ambalajele, bateriile și orașele inteligente, contribuind la obiectivele de dezvoltare durabilă ale Uniunii Europene.

‘Suntem aici, la acest eveniment comun, cu forțe comune și aceasta este o dovadă – la fel cum sunt și alte proiecte pe care le implementăm în cadrul UMFST Târgu Mureș – a angajamentului nostru de lungă durată pentru excelența academică și cercetare. Este o dovadă pentru a pune cap la cap idei, proiecte, oameni, uneori din domenii diferite, dar care au interese comune și care sunt preocupați de unele subiecte foarte importante în societatea actuală (…). Acest eveniment, care adună atât de mulți studenți din țări diferite, este și o altă dovadă că împreună ne străduim să fim cei mai buni’, a declarat prorectorul UMFST Târgu Mureș pentru relații internaționale, rețele universitare și relații publice, prof. univ. dr. Mihaela Kardos.

Organizatorii susțin că economia circulară este un model de producție și de consum care presupune folosirea în comun, închirierea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult timp posibil.

Proiectul este condus de Centrul pentru Digitalizare Böblingen District (ZD.BB GmbH) din Germania și implică o rețea transnațională care acoperă șapte state membre ale UE și trei țări învecinate, cu un buget total al proiectului de aproape 2,9 milioane de euro. AGERPRES