Locurile de muncă sezoniere oferă un mod excelent de a experimenta viața și munca în străinătate. Dacă anul acesta vă gândiți să vă găsiți o slujbă de vară în Europa, probabil că aveți incertitudini legate de situația actuală. Iată patru lucruri pe care trebuie să le știți despre munca sezonieră anul acesta.
1. Munca sezonieră are multe avantaje
În primul rând, există o multitudine de motive întemeiate pentru a avea în vedere munca sezonieră. Aceasta vă poate ajuta să deprindeți noi competențe, să încercați o nouă carieră, să aveți acces la noi oportunități și să întâlniți oameni noi. De asemenea, este un mod excelent de a petrece timp în străinătate și totodată de a fi plătit pentru acest lucru!
Munca sezonieră vă poate ajuta să dobândiți experiență valoroasă fără un angajament pe termen lung, de aceea este o opțiune minunată dacă sunteți student sau tânăr în căutarea unui loc de muncă cu durată determinată pe timpul verii.
În acest sezon de vârf, mulți angajatori au nevoie de personal suplimentar, așa că se vor bucura să mergeți să lucrați la ei o perioadă scurtă, după care să vă întoarceți acasă.
2. Vor exista oportunități
În mod cert, anul trecut a fost neobișnuit pentru toată lumea. Poate că vă faceți griji că nu vor fi disponibile locuri de muncă sezoniere din cauza COVID-19, dar cel mai probabil angajatorii vor căuta totuși personal sezonier.
Majoritatea locurilor de muncă sezoniere sunt în sectoare ca turismul, ospitalitatea, divertismentul și agricultura. Aceste sectoare sunt cu adevărat importante pentru economia UE, așa că putem să ne așteptăm ca ele să-și intensifice activitatea atunci când nu va mai exista pericol.
Dacă vor putea să se redeschidă înainte de venirea verii, locații precum hotelurile, stațiunile de vacanță, restaurantele și barurile vor fi nevoite să recruteze rapid, înainte de aglomerația sezonului estival. În acest caz, puteți fi persoana pe care o caută!
3. În calitate de lucrător sezonier în UE, vă bucurați de drepturi
Ca lucrător sezonier, aveți dreptul la aceleași condiții de lucru echitabile ca lucrătorii locali. Printre ele se numără aspecte precum plata, programul de lucru, sănătatea și siguranța.
Recent, chiar Uniunea Europeană a solicitat statelor membre să ofere o protecție mai bună lucrătorilor sezonieri. De exemplu, la locul de muncă ar trebui să beneficiați de măsuri adecvate de distanțare și de igienă, pentru a vă proteja împotriva riscurilor de COVID-19.
Poate veți descoperi că, la începerea activității, unele locuri de muncă din întreprinderi mai mici nu vă oferă un contract oficial, dar nu le lăsați să profite de situația dvs. Amintiți-vă ce drepturi aveți ca lucrător sezonier și precizați clar că vă așteptați ca angajatorul să respecte înțelegerea.
Consultați secțiunea Condiții de viață și de muncă de pe portalul EURES, pentru a afla mai multe informații despre cazare sau școli, taxe și impozite, costuri de trai, sănătate, legislația socială și comparabilitatea calificărilor pentru țara care vă interesează.
4. Situația se schimbă permanent
Dacă plecați în străinătate, chiar și pentru a munci, trebuie să consultați în permanență orientările de călătorie și restricțiile din țara de origine și din țara în care călătoriți. Re-open EU este un instrument excelent pentru obținerea celor mai noi recomandări privind călătoriile.
În prezent se vaccinează oameni din toate colțurile Europei, însă unele țări se află în stadii mai avansate decât altele, ceea ce ar putea influența și rapiditatea cu care se vor putea redeschide restaurantele, hotelurile, barurile, festivalurile și atracțiile turistice.
În primul rând, este greu de prevăzut ce se va întâmpla în continuare cu acest virus, așa că încercați să fiți flexibil și rațional. Rămâneți deschis la diferite oportunități și stabiliți un plan de rezervă în caz că situația se schimbă.
Sperăm că acest articol v-a oferit sfaturi utile despre munca sezonieră în 2021. Pentru mai multe informații despre oportunități de muncă în străinătate, luați legătura cu un consilier local EURES chiar acum.
În parteneriat cu EURES, Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă.