De curând, revista Capital a publicat o nouă ediție anuală a Top 300 cei mai bogați români. Anul acesta, județul Mureș nu a produs nicio surpriză sau schimbare în clasamentul județean. Avem în continuare, top 4 milionari în euro în Top 300 național, aceeași ca anul trecut. Ei ocupă același poziții județene, iar averea lor a sporit față de anul trecut. Împreună, aceștia dețin o avere de 140-150 de milioane de euro.
Cel mai bogat mureșean este Mircea Oltean (60 de ani), cel care a deține această poziție pentru al treilea an consecutiv.
Cu tractorul, pe primul loc
Pe primul loc între bogații județului Mureș se situează familia Oltean, cu o avere estimată la 45-47 milioane de euro. În creștere cu aproximativ 5 milioane de euro față de anul trecut, familia Oltean desfășoară afaceri în domeniul producției de utilaje agricole. La nivel național, familia Oltean se poziționează pe locul 126 în topul celor mai bogați români. Povestea lui Mircea Oltean începe în urmă cu peste două decenii, când a înființat Maviprod, o companie care se ocupa de comercializarea pieselor de schimb pentru utilaje agricole și forestiere. Apoi, în 1999 a obținu pachetul majoritar de acțiuni al IRUM. În prezent IRUM vine anual câte 500 de tractoare pe piața românească, adică deține o cotă de 20% din piața românească. Gama de produse realizate la IRUM cuprinde în momentul de faţă tractoare articulate forestiere, tractoare agricole, funiculare, trolii şi piese de schimb, dar fabrica dispune şi de centru prelucrări CNC, turnătorie, linie de tratament termic, sculărie, atelier sudură, vopsitorie şi service. IRUM, care în prezent are aproape 500 de angajați, deține și un centru de cercetare și dezvoltare care produce tractoare agricole și forestiere 100% românești. În 2019 va începe producția în serie a noului tractorul agricol românesc Tagro.
Servicii medicale de top
Pe locul 159 în topul național se situează mureșeanul Virgil Mailat (70 de ani), cu o avere estimată la 35-37 milioane de euro, cu o creștere de 3 milioane de euro față de anul trecut. Virgil Mailat este proprietarul spitalului privat Nova Vita din Tîrgu Mureș. Spitalul are 200 de angajați, 34 de specialități medicale, 113 medici și peste 50.000 de consultați realizate în anul 2017. Pe lângă investițiile în echipamente și servicii medicale, Mailat a investit și în domeniul energiei regenerabile prin firmele Solar Energy Park, Solar Park Mdl SRL, Photo-voltaic Sib Energy, M&M 2008 SRL, Eolian Center și Energy Park 3 M SRL.
O investiție unică
La două locuri în urma lui Virgil Mailat urmează în topul național un alt mureșean – Emil Morariu și familia. Morariu ocupa poziția 161 în topul celor mai bogați români, cu o avere asemănătoare lui Mailat – 35-37 milioane de euro, în creștere față de anul trecut cu aproximativ 4 milioane de euro. Revista Capital precizează că în urmă cu zece ani, familia Morariu a vândut fabrica de bere Mureș unei companii olandeze, „iar banii obținuți i-a investit în turism, ceea ce a devenit cel mai profitabil business cu capital românesc din țară”. Este vorba despre Hotelul Privo, „o locație unică în România datorită unui design excepțional”. În cadrul complexului Privo se află și vila Csonka, în stil Secession. Vila și parcul cu o suprafață de 3.500 mp sunt monumente istorice, iar restaurarea lor a readus la viață o parte din atmosfera specifică a anilor 1900 în Tîrgu Mureș. Restaurată în perioada 2011- 2013, Vila Csonka reprezintă nucleul în jurul căruia a fost construit noul ansamblu și poate fi admirată din toate holurile interioare ale hotelului Privo. Vila este mobilată cu piese originale Thonet și Art Deco recondiționate, cu o vechime de peste 100 de ani.
Siguranță și implicare socială
Pe locul 4 în județul Mureș și pe locul 242 la nivel național se situează frații Orlando și Roland Szász, cu o avere de 25-27 milioane de euro, în scădere cu 1 milion de euro față de 2017. Compania lor, Renania – fondată în 1996, este liderul industriei de echipamente de siguranță din România. Renania are patru puncte de lucru în România și exportă în Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova. Renania oferă companiilor partenere și utilizatorilor finali setul complet de soluții, produse și servicii adecvate pentru a proteja viața la lucru, în spitale, în medii cu risc sporit sau în activitățile domestice, de zi cu zi. De peste 5 ani, pe un trend ascendent, Renania își menține poziția de leader nu doar la capitolul vânzări, ci și la acela de formator de piață, prin evenimentele pe care le inițiază –Renania Academy, Workplace Safety Management Forum, Renania Executive Summer School sau la care este partener-fondator –Safety Awards Gala.
De asemenea, Renania este implicată în viața societății. Renania a fondat asociația ELSA prin intermediul căreia sunt sprijiniți financiar copiii care au nevoie de tratamente și intervenții medicale inaccesibile în România. În plus, compania susține serviciul SMURD din județul Mureș cu echipamente necesare activității zilnice.
Mai puțini milionari în Top
Anul acesta, în judeţul Mureş regăsim doar 4 milionari în euro, la fel ca în 2017. Dar numărul bogaţilor mureşeni a scăzut faţă de anii anteriori. De exemplu, în 2013 aveam 8 milionari mureşeni, iar în 2004 tot 8. În 2016 erau 6 milionari în Top. Totuși, averea milionarilor mureșeni a crescut față de anul trecut; aceștia au obținut și o clasare mai bună în Topul național.
Vasile Dancea
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.