Patru ore, 43 de proiecte de CL Tîrgu Mureș și… 

Patru ore, 43 de proiecte de CL Tîrgu Mureș și… 

 

 

Săptămâna trecută, în ziua de joi, s-a desfășurat o nouă ședință de Consiliu Local în Tîrgu Mureș, o ședință plină de tensiune și certuri între consilieri pe subiecte mai puțin sau mai mult importante. Bani pentru școli încă nu s-au votat, taxa impusă pentru cetățeni pe apa de ploaie nu s-a scos, în schimb s-a votat pentru două deplasări în străinătate, din care pentru una chiar s-a suplimentat numărul de locuri pentru consilierii care vor pleca… 

 

Deplasările în străinătate încing din nou spiritele 

 

La această ședință de Consiliu Local au fost propuse 43 de proiecte care s-au dezbătut în patru ore. Dacă pentru primele cinci proiecte votul a mers destul de lin, începând cu punctul 6 de pe Ordinea de zi au început să apară probleme. 

La acest punct a fost inclus un proiect de hotărâre privind finanţarea din bugetul local a indemnizaţiei în valută pentru o delegaţie din partea Municipiului și a Consiliului Local Tîrgu Mureş în vederea deplasării la Kusadasi/Turcia, în perioada 26-31octombrie 2018. Consilierul Bălaș, un fervent opozant al acestor deplasări în străinătate a precizat: „Niște oameni plătiți din banii statului să meargă să facă baie acolo în aceasta frumoasă stațiune turcească… Nu putem veni cu ceva concret dintr-o stațiune turistică. Este un oraș care nu este pe profilul Tîrgu Mureșului”. 

În schimb, consilierul Csiki a recomandat ca în Turcia să meargă executivul, având în vedere că nu au fost propuneri de consilieri care să meargă și că până acum relația cu această stațiune a avut efect – de exemplu, proiectul terenul de joacă de la Platou a fost adus din Turcia. Astfel, Csiki susține această deplasare. 

La rândul său, consilierul Bakos Levente – recomandă celorlalți consilierilor să meargă în aceste vizite. Spune că în aceste vizite se discută administrație și recomandă celor care critică să meargă să vadă că nu se merge la distracție. „Se creează această imagine că de ce se aruncă banii publici pe fereastră. Acolo (în Kusadasi n.r.) merg orașe înfrățite din toată Europa. Se discută niște chestii serioase chiar dacă este o stațiune turistică”, a spus Bakos. 

Viceprimarul Makkai Grigore, care nu a ratat ocazia să promoveze rezultatele obținute în urma deplasării din Coreea, a menționat: „Încă discutăm la nivelul Evul Mediu. Este de preferat ca omul să nu depășească limitele, granițele localității în care este. Și nu mă mir de părerea colegilor de la POL… În mape aveți raportul despre drumul nostru în Coreea. Dacă l-ați citit nu știu dacă… Acolo am stat și am lucrat. Și am adus în Tîrgu Mureș un lucru meritoriu…. Nu înseamnă că dacă cineva merge într-o deplasare stă numai în chefuri. Nici pe departe”. 

Proiectul privind deplasarea în Turcia a trecut cu votul majorității consilierilor. 

 

Timp prețios din ședința de CL, dezbătut pe… 

 

Mai spre finalul ședinței  a fost votat un alt proiect privind finanţarea din bugetul local a indemnizaţiei în valută pentru o delegaţie din partea Municipiului și a Consiliului Local Tîrgu Mureş în vederea deplasării la Budapesta / Ungaria, în perioada 8 – 12 noiembrie 2018. Nu doar că aleșii au votat deplasarea, dar au suplimentat numărul de locuri pentru consilierii care doresc să meargă în Ungaria. Și mai interesant este că discuțiile referitoare la această deplasare au durat mai bine de 30 de minute! Cu siguranță că este de o importanță capitală pentru târgumureșeni! 

 

Autobuze către Aeroport, din Centru 

 

La punctul 15 de pe Ordinea de zi a fost înscris Proiectul de hotărâre privind desființarea stației de taxi „Palatul Culturii” și înființarea unei stații de autobuz pentru curse regulate către Aeroportul International Tîrgu Mureș. Este vorba desființarea a patru locuri de parcare pentru taxi. 

Consilierul Pápai László a susținut menținerea locurilor de parcare pentru taxi:  „Chiar avem nevoie acolo de cele patru locuri rămase” pentru că vin oamenii cu taxiuri la spectacole. „În plus, în orice oraș civilizat la aeroport merge un autobuz de oraș care se oprește în mai multe stații. Adică să avem o stație dedicată în centru, iar toată lumea să vină din Tudor, din Dâmbu ca să se urce aici, cred că nu vom avea pasageri. Propunerea mea este să împărțim această parcare între autobuzele turiștilor  și cursa la Aeroport.” 

Consilierul Bakos Levente a completat: „Din câte știu linia dintre oraș și Aeroport poate fi făcută de un operator interurban. Transportul local nu are competențe pentru a deservi Aeroportul. Ideea în principiul e bună pentru că în țările civilizate se ajunge cu autobuzul la Aeroport”. Dar probabil nu vor fi decât puțini pasageri, consideră Bakos. 

În cele din urmă, consilierii au hotărât ca cele patru locuri de parcare pentru taxi să rămână, iar pe locurile destinate autocarelor cu turiștii să se poată opri și autobuzele pentru Aeroport. 

 

Investiții în infrastructură 

 

Consilierii au aprobat și anumite investiții în infrastructură.  De exemplu, la punctul 21 consilierii au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Modernizare strada Libertăţii, tronson între strada Cuza Vodă şi strada Barajului”. 

Apoi, au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii  „Staţie de pompare  strada Serafim Duicu şi expertiză reţea canalizare menajeră”. 

La punctul 27 a fost inclus Proiectul de hotărâre privind concesionarea directă către SC Palas Com  SRL  a terenului  în suprafaţă de 120 mp aparţinând Statului Român. Consilierii au votat amânarea acestui proiect deoarece nu erau sigur care este regimul juridic în legătură cu această concesionare, având în vedere că terenul respectiv aparține Statului român, nu Primăriei Tîrgu Mureș. 

La punctul 30 s-a aprobat un proiect de la UDMR – schimbarea denumirii străzii Toplița din municipiul Tîrgu Mureș în strada Martin Luther utca. 

 

Agenți economici, responsabili de parcuri 

 

Un proiect interesant este cel referitor la  Protocolul de colaborare încheiat între Municipiul Tîrgu Mureș și agenții economici/instituții în vederea punerii în aplicare a proiectului Municipiului Tîrgu Mureș „Adoptă un spațiu verde!”. Mai exact, agenții economici ar urma să fie responsabili cu amenajarea unor spații verzi, a unor parcuri de joacă din oraș, iar ca urmare să poată să-și pună reclama în zonele reabilitate. Consecința ar fi că orașul ar economisi banii pe care ar trebuie să-i investească în parcurile respective. 

Deși în general, consilierii au agreat ideea, până la urmă s-a propus amânarea proiectului pentru o analiză mai profundă a situației, având în vedere că mai există un proiect mai vechi, propus de Peti Andras, care este asemănător. 

 

Apa de ploaie, în continuare contra cost 

 

La punctul 33 a fost inclus pe Ordinea de zi a CL un Proiect de hotărâre privind eliminarea taxei pentru apele pluviale în municipiul Tîrgu Mureş. Propunerea era ca această taxă să fie suportată de CL, având în vedere că taxa e de multe ori stabilită arbitrar, mai ales că nimeni nu poate ști exact câtă apă de ploaie cade pe casa sau terenul târgumureșenilor. 

Viceprimarul Sergiu Papuc s-a opus acestui proiect, spunând că impactul bugetar este mare și a propus amânarea proiectului pentru a se analiza dacă CL își permite sau nu să plătească taxa în locul cetățenilor. 

În 2017, din această taxă impusă târgumureșenilor, Aquaserv a încasat 1,6 milioane de lei! 

Consilierii nu au votat amânarea proiectului, iar acesta nu a trecut de votul aleșilor locali. Deci, vom plăti în continuare apa de ploaie, după cum consideră Aquaserv. 

 

Materialele didactice, amânate 

 

Alte două proiecte de o mare importanță pentru târgmureșeni s-au referit la: achiziționarea de material didactic pentru gimnaziile din municipiul Tîrgu Mureș și achiziționarea de material didactic pentru liceele din municipiul Tîrgu Mureș. Proiectele au inflamat și mai mult spiritele în CL. Consilierul Furó Judit de la UDMR a propus să se facă o statistică clară a ce materiale trebuie în școli în funcție de profilul acestora.  

Viceprimarul Papuc a propus să emită adrese către școli pentru a afla necesarul de materiale didactice. 

Bălaș l-a contrazis spunând că nu este nevoie de un necesar deoarece acesta ar fi mult peste posibilitățile financiare ale orașului și că „finanțarea pentru material didactic să se facă per elev”, pentru a nu exista discriminare între școli. 

Viceprimarul Sergiu Papuc l-a acuzat pe Radu Bălaș că proiectele sunt atât de proaste (Bălaș a propus proiectele referitoare la materialele didactice), încât sunt doar pentru a-și face capital electoral. 

În cadrul proiectului s-a propus să se aloce următoarele sume pentru anul viitor pentru achiziționarea de materiale didactice: 1,6 milioane de lei pentru licee, 1,3 milioane de lei pentru gimnazii.  

Consilierii au votat amânarea proiectului. 

 

 

Titi Dălălău