Săptămâna trecută, joi, s-a desfășurat o nouă ședință a Consiliului Local Tîrgu Mureș, din care nu au lipsit momentele tensionate și schimburile de replici acide între consilieri.
Pe Ordinea de zi au fost trecute 39 de proiecte de hotărâre, la care s-au mai adăugat încă patru în regim de urgență. S-au discutat probleme de interes pentru târgumureșeni, cum ar fi aspecte referitoare la parcările publice sau aspecte referitoare la plata pe care părinții elevilor de clasele I – IV trebuie să o efectueze pentru programul de tip after school.
Schimb de consilieri
La începutul ședinței Vajda György, ziarist la Nepujsag, a depus jurământul în Consiliu Local, ocupând locul lui Szászgáspár Barnabás, consilier local UDMR. Acesta din urmă s-a retras din deliberativul târgumureșean și va ocupa funcția de director executiv adjunct al Clubului Sportiv Municipal, fondat de Consiliul Local Târgu Mureș. „Vă asigur că în continuare o să lucrez pentru culorile orașului, pe un teren mult mai larg și mai elaborat, al sportului. Și, cu sprijinul dumneavoastră, o să aducem sportul mureșean pe harta sportului românesc, să ne mândrim fiindcă cel mai bun ambasador este sportul”, a precizat Szászgáspár Barnabás, prezent în ședința de CL.
After school gratuit?
Primul punct pe Ordinea de zi a fost și unul dintre cele intens discutate: „Proiect de hotărâre privind aprobarea unor reglementări referitoare la utilizarea sălilor de curs / laboratoarelor aflate în administrarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din Municipiul Tîrgu Mureş pentru activități educaționale după program”. Inițiatorul proiectului este Bakos Levente-Attila de la UDMR. „Sunt activități în școli care nu sunt reglementate”, a precizat acesta, referindu-se la cele 4-5 ore pe care copiii din ciclul primar le petrec după ore alături de învățătoare, ceea ce este cunoscut sub denumirea de after school. Până în prezent, nu există o bază legală după care se fac aceste activități educative suplimentare.
Cei de la POL au susținut că elevii trebuie să beneficieze gratuit de spațiul școlii în cadrul programului after school, iar învățătoarele să-și facă PFA pentru a putea munci legal: „Toți elevii care stau la after-school să beneficieze gratuit de această facilitate. Să nu fie taxați copiii. Noi nu votăm pentru introducerea unei taxe la clasele I – IV. Sperăm ca remunerarea cadrelor didactice care fac after-school să intre în legalitate și fac apel ca toate învățătoarele care fac aceste ore să-și facă PFA-uri și să nu mai încaseze acești bani la negru, ci pe facturi și chitanțe și să plătească taxele și impozitele aferente”, a precizat Radu Bălaș, consilier POL.
Proiectul de hotărâre referitor la reglementarea orelor de tip after school nu a fost aprobat, neprimind numărul de voturi necesar.
Din nou despre CSM
Punctul doi de pe Ordinea de zi s-a intitulat „Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Hotărârii Consiliului Local nr. 353/2017 privind înfiinţarea Clubului Sportiv Municipal Tîrgu Mureș”. În ultimele ședințe de CL au fost mai multe discuții referitoare la înființarea acestui Club Sportiv. Acum, consilierii au aprobat introducerea de noi ramuri sportive în cadrul Clubului, ceea ce a dus la intervenția consilierului Radu Bălaș care consideră că CSM va duce la năruirea sportului mureșean deoarece cluburile private vor fi dezavantajate financiar față de cluburile sportive care vor fi incluse în CSM.
Fără concurs de idei
Și punctul 10 a provocat discuții aprinse: „Proiect de hotărâre privind organizarea concursului de idei „Academia de Arte Frumoase Tîrgu Mureş”. Academia ar fi un campus pentru circa 2.000 elevi și studenți care să conțină dotările specifice unei instituții de învățământ preuniversitar și universitar în domeniul artelor (pictură, sculptură, gravură, grafică, design interior, conservare – restaurare, artă murală, ceramică – sticlă – metal, istoria și teoria artei, arhitectură, muzică, dans, teatru, coregrafie, scenografie, imagine dinamică și fotografie, modă, design textil și arte textile, poezie etc.), adaptat și pentru specializare continuă precum și pentru organizarea de evenimente de înaltă clasă precum expoziții naționale și internaționale, tabere de creație, concursuri, spectacole, concerte, festivaluri etc. La ședința de săptămâna trecută trebuia aprobată organizarea unui concurs de idei care să stea la baza acestei Academii. Au fost discuții aprinse. Unii consilieri au spus că nu e necesar un concurs de idei. Alții că este. Inclusiv arhitectul municipiului, Dana Miheț a susținut concursul de idei, care se pare că va fi conceput atât ca un parc de relaxare, cât și ca un parc sportiv și educativ-cultural. Proiectul a picat la vot.
Iluminarea unor clădiri
Punctul 11 „Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate, indicatorii tehnico-economici și soluțiile tehnice pentru Iluminatul arhitectural la obiectivele Catedrala Înălțării Domnului, Catedrala Buna Vestire, Parohia Romano-Catolică I, Biserica Reformată din Cetatea Medievală, Primăria Municipiului Tîrgu Mureș”. Cei trei consilieri de la POL au luat fiecare cuvântul, fiecare propunând câte ceva. Pápai László Zsolt a propus ca proiectul să se amâne câteva luni până când se va adopta strategia de reconfigurare a zonei centrale; Radu Bălaș a propus ca proiectul să nu se amâne; iar Tatár Lehel a propus ca luminile de la clădirile respective să se stingă la ora 12 noaptea. Proiectul de hotărâre s-a adoptat, fără amendamentul lui Tatár Lehel.
Despre o altă deplasare
Punctul 12 a adus alte momente de dispută: „Proiect de hotărâre privind finanţarea din bugetul local a indemnizaţiei în valută pentru o delegaţie din partea Municipiului și a Consiliului Local Tîrgu Mureş în vederea deplasării la Seoul/Coreea de Sud, în perioada 14 – 20 septembrie 2018”. Consilierul POL, Radu Bălaș a continuat discuțiile de la ședința de acum o lună, referitoare la semnarea unui memorandum cu ONG din Coreea de Sud, pe al cărui lider Bălaș îl consideră un sectant religios care nu poate aduce niciun beneficiu târgumureșenilor. „Se persistă în această colaborare cu Coreea de Sud, cu acest ONG, doar că liderul acestui ONG este și liderul spiritual al unei biserici controversate din Coreea de Sud”, a menționat Bălaș. Acesta a cerut anularea memorandumului, spunând că brandul orașului nu se face printr-o deplasare în Coreea, iar Tîrgu Mureș nu va influența nici pacea mondială, nici vreun război nu poate să oprească, deci semnarea acestui memorandum cu un ONG care militează pentru pace nu-și are rostul.
Colegul său de la POL, Tatár Lehel a menționat că suma de 6.000 de dolari cât ar costa deplasarea în Coreea i se pare prea mare și că ar fi mai utilă pentru investiții, de exemplu pentru amenajarea unui părculeț.
Viceprimarul Makkai de la UDMR a susținut din nou, la fel ca în urmă cu o lună, ONG-ul coreean și a spus că deplasarea în Coreea e binevenită deoarece în aceea perioadă se desfășoară acolo un summit internațional: „Data de 18 septembrie a devenit în conștiința lumii o zi în care la Seul în Coreea se organizează un summit internațional. […] Această organizație este prima care nu doar că vorbește despre pacea mondială, ci a și făcut ceva. A reușit să reunească în jurul unei mese niște personalități de talie mondială”.
Csiki Zsolt consideră de asemenea că deplasările în străinătate sunt benefice, iar faptul că ONG-ul coreean luptă pentru pace e un aspect de luat în calcul.
Proiectul de hotărâre a fost însă respins!
Nouă investiție la Zoo
Un proiect aprobat a fost cele la punctul 20: „Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Grup sanitar și cameră de prim-ajutor pentru vizitatori” în incinta Grădinii Zoologice Tîrgu Mureş”. Consilierii locali au considerat că această investiție este una binevenită și că prețul este unul corect, de aproximativ 300 de euro per metru pătrat, pentru o clădire de cărămidă.
Parcarea, încă în aer
Cele mai multe discuții au generat punctul 26 de pe Ordinea de zi: „Proiect de hotărâre privind modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Serviciului Public de Exploatare şi Întreţinere a Parcărilor şi Zonelor de Staţionare cu Plată în Regim de Autotaxare, aflate pe Domeniul Public al Municipiului Tîrgu Mureş”. Consiliul Local a hotărât ca abonamentul de parcare de tip gold să se elibereze doar după implementarea sistemului de supraveghere pe zona zero. De asemenea, tariful pentru o zi de parcare în zona 2 s-a redus de la 9 la 5 lei.
Un amendament, care a fost în cele din urmă retras, s-a referit la reducerea cu 50% a tarifului pentru abonamentele de parcare pentru angajații care-și desfășoară activitatea în instituții de învățământ, precum și pentru alte categorii de cetățeni. Radu Bălaș a fost unul dintre cei care s-a opus vehement acestui amendament.
De asemenea, s-a fixat un cuantum al amenzilor pentru cei care nu plătesc parcarea, de 200 – 400 de lei, conform unui amendament formulat de consilierul Moldovan Călin.
Totuși, proiectul a căzut după două ore de dezbatere.
Masă pentru pensionarii săraci
La punctul 38 a fost aprobat Proiectul de hotărâre privind acordarea unui meniu complet, de două ori pe săptămână, pentru pensionarii cu venituri mici. Prețul unui meniu este de 17 lei. Cei de la POL au avut nelămuriri. Pápai László a precizat: „Nu știu cum s-a ajuns la 17 lei de persoană când meniul zilei se poate lua și cu 12 lei sau 13 lei. Nu se precizează numărul de beneficiari. Impactul bugetar nu este clar. Și de ce de două ori pe săptămână? Hai să identificăm persoanele care chiar au nevoie și să le dăm mâncare în fiecare zi”. Bălaș a propus amânarea proiectului pentru că „ne lipsesc datele concrete”.
Secretara municipiului a dat câteva explicații referitoare la prețul meniului: „Hotărârea de Guvern 903 din 2014 spune la articolul 2, aliniatul 2: se stabilește la cel puțin nivelul prevăzut în anexă pentru instituțiile publice de asistență socială. În anexă, alte instituții publice de asistență socială cu regim rezidențial destinate persoanelor adulte altele decât cele cu dizabilități – valoarea este de 16,16 lei”.
Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.