Dan Mașca, proprietarul și administratorul companiei Reea, una din cele mai mari firme de programare din județul Mureș, consideră că manifestările din ultima perioadă au de zis ceva, doar că numărul celor care au ieși pe stradă, în raport cu numărul populației, este infim.
Rep.: De ce crezi că au ieșit la început?
Dan Mașca: Niște oameni au declanșat … Eu nu cred în revoluții și lovituri de stat apărute spontan. S-au exploatat informațiile știute dinainte. Era un conflict clar în Minister între cei care voiau un anumit format al legii și cei care nu. Arafat a fost dus la Minister de Nicolăescu și a rămas acolo. Nu cred că din toți oamenii pe care i-a dus la Minister n-a fost unul care să-i dea informații. Toate acestea combinate cu sărăcia existentă, iarna, frigul, banii puțini, salariile tăiate. Totul a fost exploatat cât se poate de evident de politicieni.
Rep.: De ce continuă lumea să iasă?
D.M.: Pentru că lumea descoperă că opinia lor poate să influențeze opinia celor care conduc. Această opinie transmisă de presă pe toate canalele tv, online, presă scrisă, radio, afectează acele voturi pe care speră politicianul să le obțină în acest an electoral. Oamenii au văzut că pot să se manifeste, aveau o problemă, au exprimat-o. Dar cine crede că nu se exploatează naivitatea sau buna intenție a unor cetățeni care se exprimă, îl privește. Eu cred că se exploatează ca de fiecare dată.
Rep.: E bine că protestează?
D.M.: Da, indiscutabil. Dar nu a redescoperit nimeni nimic. Vorbirea și exprimarea oamenilor nu a dispărut niciodată.
Rep.: Atunci de ce nu s-a mai manifestat de atât de mult timp?
D.M.: Pentru că nu au fost zgândăriți de nimic și nu a existat o situație specială. Acum uită-te pe facebook. De unde știi tu că cei care au pornit manifestațiile care sunt simpatizanți sau amici cu partidul din opoziție? A fost ceva de genul voi porniți-o și noi o ducem mai departe. Dar dacă stai să vezi câți oameni au ieșit raportat la numărul populației, este o treabă infimă. Și, de fapt, nu rezolvă nici un fel de problemă.
Rep.: Ce ar trebui să se întâmple pe termen scurt și pe termen lung ca lumea să nu mai iasă în stradă?
D.M.: Lumea a ieșit în stradă împotriva reprezentanților Statului și împotriva instituțiilor Statului. Lumea n-a ieșit, de pildă, împotriva Petromului și nimeni n-a făcut manifestații de amploarea asta, chiar dacă prețul benzinei a crescut la benzinării. Este evident că e un semnal foarte clar care spune că Statul în continuare nu știe să rezolve probleme. Ar fi bine să-și retragă din multe domenii prezența. Mesajul e că birocrația trebuie să existe într-un stat, dar birocrația excesivă nu. Importantă e concurența pe care un grup de cetățeni ar putea să o facă partidelor politice, cu un efort financiar, de organizare și de birocrație minim.
De fapt, astea sunt lucrurile fundamentale care sunt la baza oricăror evoluții pozitive într-o societate: libertatea de a te exprima și de a te asocia ușor. Dacă îți pune condiție ca un ONG să aibă 5.000 de membri și un buget de minim 50.000 de lei, este clar că numărul de ONG-uri va fi mic, iar concurența dintre ele va fi mică. Același lucru este la nivel de concurență între partidele politice. Pentru că politicieni nu există de fapt. Asta ar trebui să fie prima mișcare făcută, dar oamenii nu o fac. De ce? Haideți domnule deputat schimbați legea partidelor, da’ de ce? Ca să vă facem concurență. Cine dintre acești oameni îl vedeți să fie destul de vizionar. Nici măcar Arafat nu dorește să aibă concurență, pentru că el crede că Statul poate să ofere cele mai bune servicii. Dacă liderul actual al Revoluției, care a ajutat să se întâmple în stradă atâtea zile la rând proteste, nu gândește în felul acesta, atunci sunt slabe șanse ca societatea să poată să miște ceva undeva.
Trebuie schimbări de legi, care ar trebui făcute de acești politicieni. Ei, cine crezi că va fi acel liberal care va face această modificare legislativă? Care să-ți spună că pentru a face partidul târgumureșenilor nu mai ai nevoie de 25.000 de semnături din nu știu câte județe, când tu te adresezi doar județului Mureș. Poți să ai un partid județean care să fie interesat să câștige Consiliul Județean și Consiliul Local la Tîrgu-Mureș. E logic. Nu mă interesează decât astea. Ei, poți face treaba asta simplu? Nu. Aceste treburi mărunte, birocratice, anti-liberale și anti-democratice sunt cele care vor ține societatea jos. Vom înlocui, așa cum scria pe o pancartă, PD-L = USL = mizerie. Doar că se va schimba ordinea.
A consemnat Cătălin Hegheș