Nici reprezentanţii judeţeni ai PD-L nu au stabilit încă lista finală a candidaţilor la Consiliul Judeţean. Nici organizaţiile locale nu sunt mai avansate, cel puţin potrivit declaraţiilor oficiale. Totuşi, e aproape sigur că PD-L va merge în localităţile unde are primari pe mâna acestora. Iar în celelalte pe cel mai bine situat.
Nici listele, nici programele
PD-L nu și-a definitivat nici listele de candidați și nici programele electorale cu care vor candida. Purtătorul de cuvânt al PD-L Mureș, consilierul târgumureşean Ioana Roman, spune că s-a desfășurat o ședință a Colegiului Director pe tema aceasta și fiecărei organizații din județ i s-a cerut listele de candidați. La fel și Biroul Politic Județean urmează să stabilească lista de candidați pentru Consiliul Județean. Pe de altă parte, e destul de evident că putem avea și câteva certitudini. Liderul judeţean al democrat-liberalilor Dorin Florea a dat de mai multe ori de înțeles că va candida pentru un nou mandat de primar al municipiului Tîrgu-Mureş.
La Consiliul Județean, potrivit surselor noastre, PD-L nu prea are intenții, din cauza unei înțelegeri. Potrivit acelorași surse, reprezentanții celor doi lideri (Dorin Florea și Lokodi Edita) s-au întâlnit și s-au înțeles deja ca Dorin Florea să rămână în continuare la Primărie, iar la Consiliul Județean Lokodi Edita să nu fie concurată în alegeri de către un contracandidat puternic. Asta probabil va face ca prefectul Marius Pașcan să renunțe la o eventuală candidatură, deși se pregătise pentru a intra într-o competiție electorală pentru șefia CJ.
În județ…
…PD-L și-a extins simțitor influența la ultimele alegeri cu toate că în Consiliul Județean nu a obţinut decât şapte mandate. La nivelul întregului județ, PD-L are însă 221 de consilieri locali (al doilea partid ca număr, după UDMR) și câțiva primari importanți. Florin Urcan, primarul orașului Luduș, se bucură și acum de o importantă cotă de popularitate, așa că va fi, în mod cert, candidatul PD-L la alegerile locale. De altfel, Urcan a și început neoficial campania, după ce a trimis în cutiile poștale materiale informative legate de activitatea lui ca primar. Cu câteva realizări în oraș, Urcan încă are capital de imagine cu care să fie reales pentru al doilea mandat.
La fel ca la Luduș și la Tîrnăveni, PD-L are un primar ales în 2008 pentru primul său mandat, urmându-l în scaunul de primar pe un social-democrat cu experiență. Fără să schimbe complet fața Tîrnăveniului, Adrian Matei ar putea să-și construiască o campanie care să-i aducă un nou mandat de primar. Oricum, este aproape sigur că el va fi candidatul PD-L la locale.
La polul opus se află Reghinul, unde PD-L are o organizație extrem de slabă și unde primarul UDMR Nagy András reușește să-și croiască un bazin electoral din români și maghiari deopotrivă cu care la ultimele alegeri a fost ales categoric din primul tur. În aceste condiții, nu e de mirare că PD-L încă nu are soluții sau un candidat cert în perspectiva alegerilor pentru funcția de primar.
La Iernut PD-L are o organizație bună, iar medicul Dan Simion ar putea avea șanse la Primărie. Dan Simion este consilier local, are cabinet medical în Iernut, laboratoare de analize în Iernut și Luduș și are și susținerea lui Vasile Cornea, primar cu mai multe mandate la activ în Iernut.
La Ungheni PD-L a reușit în 2008 să intre de pe primul loc în turul doi, avându-l candidat pe Teodor Giurgea. Cu toate acestea, în turul doi primarul PSD Ioan Covrig a fost reconfirmat pentru încă un mandat. În aceste condiții, cu o organizație puternică, PD-L ar putea pune din nou probleme aici.
În Sovata, Miercurea Nirajului și Sîngeorgiu de Pădure e fief UDMR, iar partidele românești, la fel și PD-L, nu prea au șanse de izbândă. În fine, în Sărmașu, primarul liberal Ioan Mocean este încă bine văzut și e puțin probabil să aibă probleme. La alegerile din 2008, Mocean a adunat aproape 60% din sufragii încă din primul tur.
La Sighișoara…
…PD-L are mai multe variante, dar încă niciuna nu e certă 100%. Ioan Gavrilă este chiar președintele PD-L Sighișoara și, din postura de fost director al celei mai mari fabrici din Sighișoara înainte de 1989, este foarte cunoscut în oraș. A doua variantă ar fi senatorul Petru Bașa, care a deținut monopolul distribuției de internet și cablu la Sighișoara. Dorin Dăneșan a fost cel care a dat RDS și RCS undă verde să intre în Sighișoara, iar de atunci cei doi au intrat în conflict. Deținerea monopolului la aceste servicii l-a ajutat foarte mult pe Bașa să fie cunoscut însă nu neapărat și apreciat. Pe de altă parte, bună parte din presa locală din Sighișoara (Tîrnava TV, Radio SON, Jurnal Expres) sunt deținute tot de Bașa, iar acest atu poate cântări mult într-o eventuală campanie.
A treia variantă ar fi o colaborare cu UNPR, formațiune care pare să clădească la Sighișoara una din cele mai importante organizații din județ. Dan Enescu, apropiat al lui Cristian Georgescu, prim-vicepreședinte UNPR Mureș, ar putea fi candidatul comun al PD-L și UNPR, dacă negocierile vor ajunge la un final comun. Totuși, încă e destul de puțin probabil ca PD-L să renunțe la a promova un candidat într-un oraș de talia Sighișoarei.
În fine, există și ultimă variantă, la fel de puțin probabilă în acest moment. Unul din membri marcanți ai PD-L de la Sighișoara este Florian Sbârcea, director general al Siceram. Extrem de bine văzut și apreciat la Sighișoara, Sbârcea s-a ferit până acum să intre într-o competiție electorală întrucât afacerea e pe primul plan, însă nu se știe dacă nu ar putea fi convins.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a declarat la un post de televiziune, declaraţie preluată de sire-ul cotidianul.ro, că în maxim două săptămâni va fi stabilită data şi calendarul alegerilor. „Există un calendar, va trebui emisă în maxim două săptămâni, cred că în două săptămâni va fi o Hotărâre de Guvern să stabilim data alegerilor, prevăzută de lege şi de acolo încoace se face calendarul cu acţiunile, fiecare prefect ştie exact ce are de făcut”, a afirmat ministrul. Potrivit Legii nr. 67 din 2004 privind alegerile locale, modificată şi republicată, art. 125 – (1) Odată cu data alegerilor, Guvernul stabileşte, prin hotărâre, la propunerea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi a Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale şi cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale. Hotărârea privind stabilirea datei alegerilor, hotărârea privind cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale şi hotărârea pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se publică împreună în Monitorul Oficial al României, Partea I”. (L.V.)
Cătălin Hegheş