În luna februarie, o grindă (prefabricată din beton, de 18 m) aferentă pasarelei de acces la turnul de manevră al acumulării s-a prăbușit în cuveta lacului de acumulare (Bezid). Imediat după producerea incidentului s-au luat o serie de măsuri urgente, astfel încât funcționarea în condiții de siguranță a lucrării hidrotehnice să nu fie afectată, aceste măsuri au dus la unele nemulțumiri transmise sub formă de întrebări pe adresa redacției. Am luat firul problemei și iată ce am aflat….
Punctual
Singurul lac de acumulare din judeţul Mureş, Bezidul Nou şi-a confirmat utilitatea prin eliminarea inundaţiilor periodice de pe sectorul din aval de acumulare al Târnavei Mici. Acumularea Bezid a fost dimensionată şi realizată pentru atenuarea undelor de viitură frecvente pe afluentul cu cel mai mare aport de debit din bazinul hidrografic al râului Târnava Mică, pârâul Cuşmed şi pentru alimentarea cu apă industrială a municipiului Târnăveni. Barajul înalt de 29 de m, lung de 670 de m şi cu o lăţime de 5 m este amplasat pe valea pârâului Cuşmed, la 1,5 km în amonte de confluenţa cu Târnava Mică. Volumul total al acumulării Bezid este de 31 de milioane de metri cub de apă. De fapt, ar trebui să spunem că volumul total… a fost! Pentru că într-o zi de 13 februarie 2017 s-a întâmplat un incident ce a dus la golirea lacului.
Să derulăm filmul evenimentelor
În jurul orei 11,40, în acea zi de 13 februarie 2017, camerele de supraveghere au înregistrat cum o bucată de tronson al pasarelei ce duce la turnul de control se prăbuşeşte în apă, lăsând în aer câteva fire electrice. „Un tronson, tronsonul nr. 4 al pasarelei de acces de pe baraj la turnul de control s-a desprins. O asemenea grindă are în jur de 18 tone, iar gheaţa (de pe lac, nota red.) de 27 de cm n-a fost un obstacol în calea ei, s-a prăbuşit. A căzut şi s-a şi scufundat. Pe lângă ea erau legate şi cablurile electrice de alimentare ale turnului de manevră, precum şi a celor două cantoane existente acolo şi alimentarea electrică pentru golirea de fund a stavilelor. În momentul de faţă, accesul în turn se poate face pe scara exterioară care există pentru eventuale manevre care se cer a fi făcute. Nu reprezintă niciun fel de pericol, se exploatează în continuare conform regulamentului fără perturbaţii”, a relatat despre incident, purtătorul de cuvânt al ABA (Administrația Bazinală de Apă) Mureş, Călin Fokt. Din fericire, nu era nimeni nici pe pasarelă şi nici pe gheaţă, a menţionat Călin Fokt adăugând că topograful s-a deplasat la faţa locului şi a constatat că stâlpul de susţinere al acestei grinzi s-a deplasat cu 30 de centimetri, s-au rupt cablurile, a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică la turnul de manevră şi control. „În cazul în care au loc accidente la construcţii hidrotehnice de asemenea importanţă cum este complexul de acumulare Bezid, de la Administraţia Naţională Apele Române se numeşte o comisie tehnică de experţi care se deplasează la faţa locului pentru a stabili cauzele pentru a se face măsurători şi pentru a face propunerile respective de remediere a situaţiilor”, a declarat în 14 februarie purtătorul de cuvânt ABA Mureş.
Evacuarea apei din lac
Lacul având o adâncime în medie de 8 metri, dar atinge şi 28 de metri, trebuie evacuat pentru a se putea verifica solul la baza pilonilor pasarelei şi a turnului de control.
„Începând cu data de 3 martie, pe baza Aprobării Administraţiei Naţionale Apele Române, am trecut la evacuarea apei din lac. În momentul producerii evenimentului în lac erau vreo 15,5 milioane metri cubi de apă, iar în prima zi au fost evacuate deja 5,3 milioane de metri cubi de apă, asta însemnând ca înălţime în jur de 3 metri. După evacuarea apei vor veni experţii autorizaţi ca să stabilească motivele care au dus la prăbuşirea tronsonului”, a explicat purtătorul de cuvânt al ABA Mureş.
Simbolul păcii între religii
Odată cu scăderea nivelului apei au început să iasă la suprafaţă ruinele satului de odinioară, acoperit timp de un sfert de secol de apele lacului. „An de an, în august, foştii bezideni se întâlnesc pentru a ţine o slujbă de comemorare la monumentul ridicat, în 1995, în amintirea aşezării de sub ape. Pe monument scrie: „Pe fundul lacului se odihneşte Bezidul Nou. Locuitorii celor 180 de case ale satului, împrăştiaţi în cele patru zări, îl plâng şi azi. Nelegiuiţii executanţi ai dictaturii l-au distrus şi l-au inundat, fracturând astfel definitiv istoria unei comunităţi religioase unice, în care au convieţuit timp de secole, în pace, respect şi dragoste reciprocă, familii de etnii şi confesiuni diferite. Rugăciunile catolicilor, unitarienilor, greco-catolicilor şi sabatarienilor secui au amuţit pentru totdeauna. Fie acesta locul şi simbolul păcii între religii“.
Satul care dintr-un motiv refuză să moară
Dacă unii îşi plâng şi acum rănile cauzate de strămutare, „chilipirul” scos la suprafaţă a atras oameni care adunau cu căruţele pietrele şi tot ce se mai putea mişca din mâlul de pe fundul lacului. Pe pământul crăpat de razele soarelui, printre scoici uscate, „ingenioşii” adunau amintirile supravieţuitorilor. „Cât mai poate fi chinuit, de câte ori poate fi ucis, iar şi iar, satul care dintr-un motiv refuză să moară, refuză să dispară? Cât mai poate fi scuipată în ochi comunitatea suferindă şi cei câţiva supravieţuitori? Spuneţi-mi, cum puteţi să vă priviţi în ochi, voi, care încărcaţi pe roţi durerea altora, comoara lor ivită întâmplător, acele pietre care plâng, povestesc…”, aceste cuvinte le-a postat pe pagina sa de facebook Csibi Attila, primarul oraşului Sângeorgiu de Pădure, localitate de care aparţine şi Bezidul Nou.
Cititorii noștri vor detalii
Cum se întâmplă în asemenea cazuri, apar fel de fel de zvonuri. „Populaţia nu este în pericol, situaţia a fost, este şi va rămâne sub control. Totul se desfăşoară conform unui program şi al unui grafic stabilit”, a ţinut să precizeze Călin Fokt.
Totuşi, primim întrebări de la cititorii noştri care vor detalii, răspunsuri la întrebările care îi frământă. Astfel, Kovács István, în calitate de simplu cetăţean, a adresat câteva întrebări conducerii Apelor Române.
„Prima întrebare se referea la „bucata de beton” căzută pe fundul apei cu ce deranjează când în lac sunt scufundate case, garduri şi inclusiv o biserică”. La această întrebare, considerată retorică, nu am primit răspuns, evident nu este vorba de o bucată de beton, ci de găsirea cauzei care a dus la prăbuşirea pasarelei de aproape 20 de tone!
La întrebarea „Cu acordul căror instituții se omoară câteva milioane de viețuitoare acvatice în prohibiție?”, purtătorul de cuvânt al ABA Mureş a răspuns: „Acumularea complexă Bezid, judeţul Mureș, este proprietatea statului român și se află în administrarea Administrației Naționale „Apele Române” – Administrația Bazinală de Apă (ABA) Mureș, dând de înţeles că nu ABA nu are nevoie de aprobarea altor instituţii când are de reparat un tronson de pasarelă căzut în apă. Şi explică din nou cele întâmplate şi măsurile ce trebuie luate pentru remedierea situaţiei.
Răspunsul oficial ABA Mureş
„În data de 13 februarie anul curent o grindă (prefabricată din beton, de 18 m) aferentă pasarelei de acces la turnul de manevră al acumulării s-a prăbușit în cuveta lacului de acumulare. Imediat după producerea incidentului s-au luat o serie de măsuri urgente, astfel încât funcționarea în condiții de siguranță a lucrării hidrotehnice să nu fie afectată. De altfel, Acumularea complexă Bezid are Autorizație de funcționare în condiții de siguranță valabilă până în aprilie 2019.
Pentru refacerea accesului la turnul de manevră și pentru stabilirea cauzelor care dus la producerea incidentului, precum și a măsurilor care se vor lua în continuare, conform programului stabilit de comisia de experți constituită în acest sens, s-a trecut la golirea lacului de acumulare. Până la această dată nivelul apei din lac a scăzut cu 6 ml, evacuându-se un volum de 9,5 milioane mc. Debitul de golire este de 2,6 mc/sec, iar volumul de apă rămas de evacuat este, aproximativ, de 4,5 milioane mc. Estimăm că mai avem nevoie de 30 de zile pentru coborârea nivelului cu încă 6 ml, ajungând la cota stabilită de experți”, a declarat pentru PUNCTUL purtătorul de cuvânt al ABA Mureş, Călin Fokt.
Speciile o să dispară momentan din lac
Despre efectul asupra vietăţilor din lacul secat, Kovrig Zoltan, ecologist, director al Asociaţiei Microregiuna Valea Nirajului, care administrează situl Natura 2000 Dealurile Târnavelor –Valea Nirajului, a spus: „E ciudată graba cu care s-a luat decizia golirii lacului, fără să fie consultaţi factorii interesaţi, aici mă refer la gestionarea acvaculturii de aici, deci a peştilor care sunt în lac, a locuitorilor, a iubitorilor de pescuit, a celor care veneau aici pentru agrement. Noi n-am fost informaţi ca administraţie a protecţiei naturii, a acestui lac de interes european. (…) Rferitor la situaţia ecologică sau efectele acestei goliri aş menţiona următoarele: e clar că vieţuitoarele, speciile o să dispară momentan din lac, o să ajungă în Târnava Mică probabil, cei care vor putea să iasă, dar nu numai peştii o să sufere, ci întreg lanţul trofic, de la scoici, la alge şi microorganisme”, totuși ecologistul şi-a exprimat convingerea că natura va învinge.
În ritmul cu care se scade acum nivelul apei din lac, 4 metri de apă pe secundă, în curând vor începe lucrările de reparaţii. Întregul teritoriu al fostului sat va fi vizibil astfel până la toamnă, când se va începe reumplerea lacului cu apă.
Lacul Bezidul Nou va supravieţui!
Erika MĂRGINEAN