Penitenciarul Miercurea-Ciuc a parcurs, anul trecut, un amplu proces de reprofilare, iar în prezent custodiază tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 21 ani.
Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea unităţii, reprofilarea penitenciarului s-a făcut în baza unei decizii a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, iar în prezent unitatea custodiază persoane tinere, toate regimurile, inclusiv cei condamnaţi cu continuarea executării în penitenciar a măsurii educative.
„Unitatea noastră a fost reprofilată pe custodierea tinerilor regimurile deschis, semideschis şi închis (cu vârsta între 18 şi 21 de ani), majori regim deschis pentru muncă şi arestaţi preventiv de organele judiciare din judeţul Harghita (cu vârsta peste 21 de ani, cel mai vârstnic fiind de 68 de ani)”, se arată într-un răspuns transmis Agerpres de conducerea penitenciarului.
Sursa citată a precizat că procesul de reprofilare a durat câteva luni.
„Menţionăm faptul că acest proces de reprofilare a constat în faptul că toţi deţinuţii custodiaţi de unitatea noastră, care nu se mai încadrau să execute pedeapsa închisorii la Penitenciarul Miercurea Ciuc, conform noii decizii de reprofilare, au fost transferaţi la alte unităţi penitenciare, iar noua categorie de deţinuţi, compusă din persoane private de libertate cu vârsta între 18 şi 21 de ani, au fost preluaţi de la alte unităţi penitenciare în custodia noastră, proces care a început în luna august a anului 2023 şi s-a finalizat la sfârşitul lunii noiembrie 2023”, a transmis sursa menţionată.
Conform deciziei de reprofilare, 221 de persoane private de libertate au fost relocate sau transferate de la penitenciarul din Miercurea-Ciuc la alte unităţi penitenciare din ţară, acestea fiind condamnate definitiv pentru săvârşirea a diverse infracţiuni, cum ar fi furt, furt calificat, tâlhărie, tâlhărie calificată, viol, act sexual cu un minor, tentativă de omor, omor, evaziune fiscală, ultraj sau ultraj judiciar. Sursa citată a precizat că aceste tipuri de infracţiuni se regăsesc şi la deţinuţii custodiaţi în prezent.
„Pedepsele aplicate deţinuţilor custodiaţi de unitatea noastră sunt/au fost cuprinse între 6 luni şi 24 de ani şi 10 luni de închisoare”, se mai arată în răspunsul transmis de Penitenciarul Miercurea-Ciuc.
Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Miercurea-Ciuc, subcomisar Teofana Baltă, a precizat, joi, pentru AGERPRES că printre cei custodiaţi se află şi un tânăr care a fost condamnat pentru trafic de migranţi.
Ea a mai arătat că, în prezent, în unitate sunt 175 de deţinuţi, dintre care aproximativ 30 au peste 21 ani şi sunt selecţionaţi pentru muncă, în puncte de lucru exterioare sau interioare.
În răspunsul transmis de conducerea penitenciarului se mai arată că demersurile de reintegrare socială derulate cu persoanele private de libertate se desfăşoară pe trei paliere de intervenţie, respectiv educaţională, asistenţă socială şi asistenţă psihologică.
„Programele şi activităţile semi-structurate, sunt organizate în funcţie de aria de intervenţie, pornind de la dezvoltarea nivelului de cultură generală, formarea deprinderilor de scris şi citit pentru deţinuţii analfabeţi, completarea nivelului de şcolarizare, formare profesională, până la intervenţie specifică şi sunt puse la dispoziţia persoanelor private de libertate în urma evaluărilor de specialitate efectuate, a nevoilor identificate şi a recomandărilor stabilite”, mai menţionează sursa citată. AGERPRES