Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Luduş a fost înfiinţată la 22 martie 1994 cu scopul declarat de a rezolva o parte din problemele financiare ale persoanelor de vârsta a treia, fiind un sprijin de nădejde al pensionarilor în acea perioadă de tranziţie caracterizată prin creşterea abruptă a preţurilor şi devalorizarea accentuată a monedei naţionale.
Cu oameni puţini, realizări multe
În cei 18 ani de activitate, la CARP Luduş au activat un număr mic de oameni care s-au pus la dispoziţia membrilor cotizanţi. Actualul preşedinte al Asociaţiei, Ovidiu Horaţiu Crişan prezent încă de la înfiinţare, a făcut parte din primul Consiliu Director alături de profesorul Traian Dancu, Maria Dîmbean, Ioan Şipoş, Paula Iştvan şi cenzorii Valonia Gherasim şi Maria Şipoş.
În prezent, din Consiliul Director mai fac parte alături de Ovidiu Crişan şi Marius Potor, contabil, Ana Sabău, casier şi Valonia Gherasim, cenzor. Schema redusă este justificată prin dorinţa Consiliului Director de a realiza cu cheltuieli reduse excedente cât mai reduse spre folosul membrilor cotizanţi. Doar ocazional, la activiatatea CARP îşi aduc aportul o serie de colaboratori: Viorel Potor, Camelia Crişan, Ioan Oancea, Radu Mircea, Ioan Pop şi profesorul Antoniu Berar.
O creştere constantă
În anul 1994 la înfiinţare, au pornit la drum aproape o sută de pensionari într-o organizaţie cu personalitate juridică, de drept privat, apolitică, având un caracter civic, non-profit cu singurul scop de întrajutorare a persoanelor în vârstă aflate în dificultate financiară. Astăzi, după 18 ani, în organizaţie sunt înscrise aproape 2.200 de persoane cu un fond social de aproape două milioane de lei. Ovidiu Crişan spune că, CARP Luduş deţine un fond de rezervă de aproximativ 10%, sumă care este depusă în mai multe depozite. În prezent, situaţia financiară permite ca orice solicitare de împrumut să fie onorată într-o zi sau două, în funcţie de operativitatea cu care solicitantul prezintă documentele cerute prin Statut.
La 31 decembrie 2011, CARP Luduş avea un număr de 2.179 de membri, iar din fondul social al membrilor, în valoare de 1.936.704 lei au fost aprobate împrumuturi pentru 1.223 de persoane în valoare totală de 2.269.600 de lei, excedentele fiind de 155.578 de lei, acestea fiind repartizate pentru fondul de rezervă – 1,9%, fondul social – 3%, ajutor de deces – 0,25% şi alimente date pensionarilor – 3%.
Activităţi diversificate
Preşedintele Ovidiu Crişan spune că la cererea membrilor CARP şi pentru că bugetul propriu o permite, cu ocazia sărbătorilor de Paşte şi Crăciun, membrilor li se acordă produse alimentare de bază, ulei şi zahăr, în funcţie de fondul social al fiecărui membru. Costul total al produselor acordate reprezintă trei procente din excedentele realizate în timpul anului.
Fiind o Asociaţie a pensionarilor este firesc ca membrii săi să aibă unele probleme de sănătate şi în consecinţă, CARP a realizat un parteneriat de colaborare cu Societatea Clarfon din Cluj – Napoca în cadrul căruia s-au acordat consultaţii gratuite pentru 180 de persoane care se confruntă cu dificultăţi auditive. O parte dintre aceştia au fost sprijiniţi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mureş să îşi procure gratuit aparate auditive performante, miniaturizate, valoarea unui asemenea dispozitiv fiind de aproape 1.000 de lei.
În ultimii ani, echipa de la CARP Luduş a participat la mai multe schimburi de experienţă şi colaborări cu Asociaţii similare din judeţ şi din ţară, din Tîrgu-Mureş, Reghin, Sighişoara, Tîrnăveni, Sîngiorgiu de Pădure, Sovata, Alba Iulia, Turda, Roşiori de Vede, Vaslui şi altele. „Am avut discuţii interesante şi instructive cu colegii noştri cărora le urez îndeplinirea scopului pentru care existăm, şi de asemenea le urez multă sănătate membrilor CARP şi familiilor lor”, a declarat Ovidiu Crişan, preşedintele CARP Luduş.
Ioan A. Borgovan