Zeci de mii de oameni au participat la activitățile recreative propuse de Festivalul Văii Mureșului
Pentru două zile, 29 și 30 iulie, Valea Mureșului a fost în sărbătoare. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Valea Mureșului, împreună cu Consiliul Județean Mureș și Instituția Prefectului au organizat pentru a XIII-a oară Festivalul Văii Mureșului.
Zeci de mii de oameni au participat, în cele două zile, la activitățile recreative propuse de organizatori, au urmărit spectacolele de la scenă, au făcut cumpărături și au admirat exponatele tradiționale specifice zonei.
Evenimentul s-a desfășurat pe platoul La Alei, dar a inclus și activități care au avut loc în afara platoului. Astfel, sâmbătă de la 10.30, a avut loc o drumeție organizată de Salvamont Salvaspeo Mureș, plecarea fiind de la intrarea pe platoul „La Alei”, iar sosirea la Vârful Listeș.
Cea mai frumoasă ie
Între timp, La Alei a fost organizat concursul „Cea mai frumoasă ie”, înscrierile făcându-se la Căsuța CJ Mureș. Tot acolo au fost organizate de Centrul Județean pentru Cultură Mureș ateliere pentru copii: sculptură și modelaj, pictură pe sticlă, împletitură din sfoară și cusături pe pânză fină.
Și la Căsuța Toplița, Cercul de Sculptură și Meșteșug Tradițional din cadrul Casei de Cultură a Municipiului Toplița a organizat un atelier în scopul educării și instruirii copiilor în tehnica prelucrării lemnului, iar Centrul Social Călimănel un atelier pentru cusut cămăși populare și pictură pe sticlă.
Parc de joacă pentru copii
Copiii au avut parte și de un parc de joacă, în care au putut face plimbări cu poneiul, și-au dezvoltat abilitățile motrice la panourile de escaladare ori s-au deghizat în personaje din povești prin intermediul unui atelier de pictură pe față. Tot pentru copii, de la ora 13.30, Teatrul Ariel a prezentat un spectacol interactiv, Jocurile Copilăriei.
Programul la scena festivalului a început la ora 14.00 cu tinerii interpreți de muzică populară Elena Violeta Man, Denisa Gliga, Raluca Borda, Loredana Pop și Diana Tișe. A urmat Ansamblul „Vatra Dorului” din Reghin, Anca Manoilă, Dorin Bumbu, Ansamblul „Hora”, Adriana Niculici, Mircea și Alexandru Simionca, Cristian Oltean, apoi dansuri populare țigănești din Petelea, Mădălina Rațiu, Grupul Vocal Luieriu, Ansamblul „Plaiuri Mureșene” din Rușii Munți, Costi Dumitru și Ioan Moldovan Lirca.
La ora 17.45 a început primirea oficialităților la poarta de intrare la festival, apoi la ora 18.00 a avut loc deschiderea oficială la care au participat toți primarii alături de oficialitățile județene. S-a marcat Ziua Imnului Național.
Trio Estate și Ovidiu Furnea au intonat imnul, iar tricolorul a fost coborât din înalt de un parașutist al Aeroclubului Târgu-Mureș.
Programul artistic a continuat cu Larisa Cotoi, Formația de dansuri populare din Vălenii de Mureș, Alexia Aștelian, Ansamblul de dansuri populare din Idicel Pădure, Narcisa și Teodor Țogorean, Ansamblul „Flori de pe Mureș” din Stânceni, Matilda Pascal Cojocărița, Ansamblul de dansuri populare din Bistra, Ovidiu Furnea. La lăsarea întunericului au urcat pe scenă Trupa Hora, Emil Vlaic, Peasants at party, Proconsul și Corax. Seara s-a încheiat cu un spectaculos foc de tabără.
Duminică …
Ziua de duminică, 30 iulie, a început la ora 10.30 cu o drumeție organizată de CJ Mureș și Facultatea de Geografia Turismului, Universitatea Dimitrie Cantemir: „Surprinzătoarea Vale a Mureșului”. Au fost vizate peșterile de mulaj din Răstolița și obiectivele antropice din Iod și Răstolița.
La Alei a continuat concursul „Cea mai frumoasă ie”, dar și ateliere pentru copii organizate de Centrul Județean pentru Cultură Mureș, Cercul de Sculptură și Meșteșug Tradițional din cadrul Casei de Cultură a Municipiului Toplița și Centrul Social Călimănel cu atelier de Cusut cămăși populare și pictură pe sticlă, iar de la ora 10.00 au fost organizate și competiții sportive.
Programul de la scenă a început la ora 13.30 cu premierea concursurilor, apoi programul artistic a fost deschis cu Andrei Romanică, Andreea Grama, Andrada Șerbănați, Marian Suciu și Formația de dansuri populare din Idicel Sat.
Au urmat Anton Grama, Raluca și Nicoleta Rotaru, Fluierașii și Băcițele din Dumbrava, Ansamblul „Flori de pe Mureș” din Stânceni, Ansamblul „Flori Toplițene” , Formația de dansuri populare „Helikon” din Brîncovenești, Paul Miclea, Cosmin Cotîrlă, Daiana Suceava, Ioana Romanți, Ansamblul „Floare de Dor” din Petelea, Ansamblul de dansuri populare „Biborka” din Suseni. Au mai urcat pe scenă Florina Oprea, Ansamblul „Rapsodia Călimanilor” din Toplița, Ansamblul „Doina Mureșului” din Reghin, Ansamblul de dansuri populare din Vătava și Livia Sorlea, Ansamblul „Clăcașii” din Ideciu de Sus, Maria Butilă, Ansamblul „Cununa Călimanilor” din Deda, Anca Branea, Răzvan Pop, Maria și Petre Botiș .
Ritmurile au fost apoi schimbate la lăsarea serii de Trupa Rustic, Gențiana & The Band, Paula Seling, Titan și Trupa Wi-Fi.
Platoul „La Alei” a răsunat de cântece și voie bună, oamenii s-au distrat până târziu în noapte și au simțit împreună că e sărbătoare.
Căsuța alegorică a municipiului Reghin…
… a avut parte în cele două zile de mii de vizitatori. Aceștia au putut admira o expoziție de pictură cu temă religioasă semnată de artistul Marcel Naste care propune în lucrările sale revigorarea formei bizantine.
Cele 10 lucrări au câștigat renumite premii internaționale la expoziții organizate în galerii de artă europene. Alături de picturi, vizitatorii au putut admira povestea în imagini propusă de Muzeul Etnografic Anton Badea. Este vorba despre o expoziție de fotografii din arhiva muzeului, realizate de Anton Badea, în timpul cercetărilor sale în satele de pe Valea Mureșului și Valea Gurghiului, în anii 1964-1980. În fotografiile expuse sunt evidențiate arhitectura populară, meșteșugurile, agricultura, oieritul, îndeletnicirile casnice și textile. Pe lângă aceste expoziții, au fost prezentate publicului și unelte folosite la munca câmpului, obiecte de ceramică și produse finite ale industriei casnice textile, care cu timpul au devenit elementele principale în împodobirea caselor țărănești. Atmosfera casei alegorice a municipiului Reghin a fost completată de o expoziție de aranjamente florale și plante decorative, realizate de către angajații Serelor din cadrul Primăriei Reghin.
Imola Grama