ILEGALITĂȚI ÎN DOMENIUL SILVIC SI FRAUDAREA SISTEMULUI INFORMATIC SUMAL 2.0, CERCETATE DE ORGANELE JUDICIARE
La data de 6 noiembrie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, polițiștii Serviciului Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Direcției de Ordine Publică – I.G.P.R., cu sprijinul polițiștilor din cadrul I.P.J. Mureș, în cadrul unei cauze penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, transport fără documente în volum peste 10 mc, acces ilegal la un sistem informatic și fals informatic, pun în aplicare 7 mandate de percheziție domiciliară, pe raza județului Mureș.
Prin punerea în aplicare a mandatelor sunt efectuate percheziții domiciliare la sediul și punctele de lucru ale unor societăți cu obiect de activitate în sectorul forestier, la sediul unui ocol silvic de stat și la domiciliile mai multor persoane implicate în activitatea infracțională.
Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că, în perioada aprilie 2024 – prezent, administratorii și angajații unor societăți au sustras din fondul forestier național materiale lemnoase provenite din tăieri fără drept de arbori, fiind transportate cu ajutorul unor autovehicule fără numere de înmatriculare.
Persoanele în cauză, pentru a sustrage și transporta cantitățile de materiale lemnoase provenite din tăieri fără drept de arbori, au beneficiat de complicitatea unor funcționari din cadrul unui ocol silvic de stat, care are în administrare suprafața de fond forestier de unde au fost sesizate faptele ilegale.
Astfel, personalul silvic implicat a pus la dispoziția unor societăți cu obiect de activitate exploatarea forestieră dispozitivele mobile si credențialele de acces în SUMAL 2.0, acestea din urmă emițând avize de însoțire a materialelor lemnoase, în fals.
Astfel, în cauză a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt de arbori, acces ilegal la un sistem informatic și fals informatic, în forma continuată.
În vederea administrării întregului probatoriu, astăzi, 6 noiembrie, polițiștii, sub coordonarea unității de parchet competente desfășoară o serie de activități procedurale, având ca scop identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate, a mijloacelor de probă și a bunurilor obținute ca urmare a săvârșirii infracțiunilor, urmând ca persoanele identificate să fie conduse la unitatea de poliție, pentru audieri.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.
În cadrul activității, sunt angrenați specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Naționale.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.