O sută de personalităţi marcante ale medicinei şi farmaciei româneşti din ultimul secol au primit diplome de excelenţă în semn de apreciere şi recunoaştere pentru cariera didactică şi de cercetare, la festivitatea organizată, marţi seara, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş, în cadrul proiectului cultural naţional „100 de ani în 10 zile”.
„În acest an nu putem să nu ne gândim că fiecare dintre noi avem nişte datorii morale faţă de cei care ne-au format, care ne-au educat, care ne-au motivat, care ne-au fost exemple. Din nou suntem într-o situaţie extraordinar de frumoasă, sărbătorim Centenarul la UMFST într-un context cu adevărat naţional, pentru că, dacă ne uităm la istoria universităţii noastre, ea a avut câteva etape care se disting foarte bine în timp, care sunt legate de un profil demografic ca a fost diferit în urmă cu 100 de ani, în urmă cu 70 de ani, cu 25 de ani şi astăzi, de asemenea. Nu motivaţiile schimbării profilului demografic sunt importante în acest moment, cât faptul că suntem astăzi în situaţia în care, la 100 de ani de la reaşezarea statului naţional unitar român, putem să onorăm cu aceeaşi onoare şi deferenţă cadrele didactice române şi maghiare, care împreună au contribuit la 100 de ani de medicină în România, la 100 de ani de medicină în Târgu Mureş. Astfel încât, atunci când am auzit de acest proiect, mi-a plăcut foarte mult ca idee, este un proiect care adună laolaltă instituţii importante la nivel naţional şi, prin sinergia forţelor, un asemenea proiect de impact naţional îşi găseşte popasul la Târgu Mureş”, a declarat profesor doctor Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureş.
Sursa foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
Unul dintre foştii rectori ai UMF Târgu Mureş, profesor doctor Marius Sabău, a evocat o serie de personalităţi marcante ale medicinei mureşene, între care dr. Petre Muscă, direct implicat în Unirea de la 1918, care a fost şi primar al oraşului Târgu Mureş, între 1931-1932 şi care a adus aici unii dintre cei mai mari specialişti de la acea vreme în domeniul medical.
De asemenea, a mai fost evocată personalitatea doctorului Csako Jozsef, de numele căruia se leagă construirea unui spital nou, în 1929 şi cea a cercetătorului dr. Gheorghe Arsenescu, care a creat noi domenii de activitate în medicina din România, între care microelectrofizologia miocardică experimentală şi utilizarea radioizotopilor în cardiologia experimentală.
Reprezentantul Asociaţiei Transilvane pentru Cultură din Târgu Mureş, Daniel Porav Hodade, care implementează proiectul „100 de ani în 10 zile”, a arătat că ideea premierii celor 100 de medici şi cercetători a aparţinut Ligii Studenţilor din Târgu Mureş.
Festivitatea a fost organizată de Asociaţia Transilvană pentru Cultură din Târgu Mureş, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş şi Liga Studenţilor din Târgu Mureş, cu ocazia conferinţei „100 de ani de medicină în România”, parte a proiectului „100 de ani în 10 zile”, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.