Este bine-cunoscut faptul că pescuitul poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, dar un aspect mai puțin discutat este cel al impactului major al pescuitului asupra bunăstării mentale. Pescuitul este perceput acum, mai mult ca niciodată, drept un mod de evadare, de a scăpa de stresul și agitația zilnică, de a avea parte de liniște și relaxare.
În prezent, pescuitul este folosit de către oameni, drept activitate recreativă. Există numeroase studii care susțin faptul că pescuitul are beneficii asupra stării mentale și este recomandat persoanelor care au anumite afecțiuni psihice – depresie, anxietate.
Conform unui studiu recent, în Canada pescuitul este considerat o distracție, un mod excelent de a-ți petrece ziua alături de rude și prieteni, de a prinde pește, de a te bucura de natură și aer curat.
Pescuitul necesită concentrare, atenție, iar asta eliberează mintea de stres și gânduri negative, deci ajută în combaterea stărilor de anxietate și de depresie, în promovarea relaxăriiși a stării de bine interioare.
Cercetătorii au demonstrat că pescuitul reduce și nivelul de cortizon, care este hormonul stresului. Acest beneficiu mare asupra sănătății apare în timpul excursiei la pescuit. Oamenii s-au vindecat chiar și de traume mari, după o perioadă de timp, mergând în mod frecvent la pescuit.
Unii oameni obișnuiesc să se uite în mod frecvent la apă când sunt la pescuit, să asculte sunetele naturii, iar toate acestea scad depresia și anxietatea. Prin urmare, o modalitate excelentă de a scăpa de stările depresive este de a merge la pescuit și de a contempla apa și peisajul.
Și sporturile nautice pot vindeca stresul și astfel de afecțiuni psihice, spun cercetătorii. De exemplu vâslitul este bun pentru sănătatea mentală, deoarece:
- Stimulează starea de spirit, îmbunătățește sănătatea fizică și mentală
- Reduce depresia și anxietatea
- Multor oameni la amintește de copilărie
- Oferă posibilitatea de meditație în mișcare, care este o terapie de calmare a stărilor de nervi
- Îmbunătățește capacitatea de concentrare, încrederea în forțele proprii și respectul de sine
- Induce o stare de bună dispoziție, este o activitate distractivă în aer liber.
Un sport acvatic preferat de unii oameni este plimbarea în caiac pe întinderile de ape, ca de exemplu pe canalele din Delta Dunării. Există pescari care asociază caiacul cu pescuitul, deoarece obișnuiesc să prindă peștedin această barcă pe întinderile de ape, pentru a se relaxa în vacanțe. Acest sport are și anumite beneficii pentru sănătate, cum ar fi de exemplu:
- Îmbunătățește condiția fizică, prin vâslit menține corpul în formă adecvată
- Este relaxant pentru starea mentală
- Induce o stare de bine, pozitivă, sănătoasă pentru psihic
- Ajută în eliminarea depresiei
- Ajută la eliberarea endorfinelor și de aceea apare o stare de bine
- Oferă un sentiment liniștitor, ce alungă stresul și tensiunile nervoase
- Îmbunătățește încrederea și concentrarea mentală.
În ceea ce privește pescuitul, acesta este un sport excelent pentru corp și psihic, recomandat oricărei pesoane, indiferent de vârstă. Prin pescuit stai lângă apă, iar asta relaxează și stimulează creierul, promovească sentimente pozitive, pur și simplu îți schimbă starea emoțională. S-a demonstrat prin studii științifice că apa afectează simultan toate simțurile umane și induce amintiri pozitive puternice.
Prin pescuit se reduce stresul, se obține o senzație de calm, mai ales prin eliberarea de endorfine. În plus, natura și fauna sălbatică pot avea un efect psihoactiv, creează sentimente de surpriză, de armonie cu lumea din jur, ceea ce ajută de asemenea la starea mentală și conștientizarea de sine.
Pescuitul crește și stima de sine, îmbunătățește calitatea somnului, oferă bucurie și încredere în forțele proprii. Pentru a simți acea satisfacție mult așteptată la pescuit, contează și alegerea echipamentului adecvat pentru această activitate sportivă sau de agrement. Prin folosirea unor accesorii de înaltă calitate, mai ales pentru lansetele de pescuit, cum sunt de pildă mulinetele Shimano, șansele de a prinde capturi impresionante sunt mai mari.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.