Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România-Frăţia, în parteneriat cu alte sindicate din ţară, a implementat, începând din 2011, un proiect de promovare a principiului egalității de șanse, proiect care se află aproape la final şi care şi-a prezentat concluziile în cadrul Conferinţei Naţionale „Egalitatea de şanse: Percepţii, Provocări şi Perspective”, care a avut loc săptămâna trecută, la Tîrgu-Mureş, unde au participat peste 200 de persoane, un grup ţintă reprezentat de manageri ai autorităţilor publice locale şi centrale, personal, organizaţii nonguvernamentale, parteneri sociali, patronate, sindicate şi mass-media.
Această conferință este o componentă a proiectului „Promovarea principiului egalității de șanse și de gen la nivel național în cadrul societății civile și administrației publice locale și centrale” POSDRU/97/6.3/63007, un proiect menit să promoveze principiul egalității de șanse și de gen în cadrul societății civile și centrale.
Scopul său este de a elimina practicile discriminatorii pe criterii de gen și a inegalităților structurale dintre femei și bărbați, precum și sprijinirea femeilor pentru creșterea nivelului abilităților și calificărilor, acces egal la ocuparea și la construirea unei cariere profesionale. „Egalitatea de şanse este un principiu al democraţiei şi unul al drepturilor omului şi noi, ca organizaţii sindicale, ţinem cont de acest lucru. Egalitatea de şanse este un drept de care trebuie să beneficiem cu toţii, iar în cadrul acestui proiect am căutat să abordăm, în mod deosebit, egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Evenimentul găzduit de oraşul Tîrgu-Mureş este o conferinţă naţională care încununează un număr de 16 conferinţe regionale pe care noi le-am desfăşurat în cadrul acestui proiect”, a precizat Florentina Enache, managerul proiectului.
Proiectul are o acoperire națională și multisectorială, vizând în special sectoarele: administrația financiară, educație, comerț, chimie și petrochimie.
Rezultatele
Rezultatele concrete ale proiectului, de care au beneficiat și 20 de femei din județul Mureș, au fost prezentate de Florentina Enache: „Grupul ţintă, indicatorii pe care noi va trebui să-i realizăm până la sfârşit, sunt 800 de femei formate în competenţe generale, respectiv management, comunicare, comunicare în limbi străine şi IT. Toate aceste cursuri se vor definitiva cu acordarea unui certificat recunoscut de Agenţia Naţională de Competenţe şi, de asemenea, încă 300 de femei recalificate. Până acum putem să spunem că am format 600 de femei pe competenţe generale şi 200 calificate şi recalificate. Avem de organizat 86 de evenimente dintre care 70 s-au finalizat deja, am elaborat o serie de materiale de promovare a principiului egalităţii de şanse, broşuri, pliante şi toate prezenţele reprezentanţilor mass-media sunt de mare folos pentru că în acest fel suntem conştienţi că vom sensibiliza tot ceea ce înseamnă opinia publică”.
Preşedintele CNSLR Frăţia Mureş, Călin Cociş, a arătat că, pe lângă conferinţe regionale, proiectul a inclus şi sesiuni de pregătire pentru reprezentanţi din grupurile sociale defavorizate.
La rândul său, secretarul CNSLR Frăţia Mureş, Maria Dăndărău, a subliniat importanţa conferinţelor în dezvoltarea personală a celor implicaţi.
Mureșence de succes
În cadrul conferinţei naţionale „Egalitatea de şanse: percepţii, provocări şi perspective”, trei femei de succes din judeţul Mureş şi-au spus povestea pentru a demonstra că anumite funcţii de conducere nu sunt destinate doar bărbaţilor.
Astfel, Gabriela Koss, subprefect al județului Mureș, a spus că succesul dânsei se datorează caracterului, corectitudinii și șansei: „Eu sunt de profesie jurist. […] Din luna aprilie 2009 am ocupat funcţia publică de secretar al municipiului Reghin, iar în 25 octombrie 2012 am primit cu onoare propunerea de a ocupa funcţia publică de subprefect al judeţului Mureş. […] Nu există o reţetă a succesului. Există tărie de caracter, încredere, principii şi corectitudine. Şi mai este şansa, încrederea pe care ţi-o acordă cineva la un moment dat, iar eu am avut această şansă”.
Oportunităţi, noroc, perseverență și seriozitate
„Succesul stă în voinţa de a învinge, că prima condiţie a victoriei este sacrificiul, iar pentru recunoaştere şi succes trebuie să ne străduim şi să stăruim. […] Succesul este legat de oportunităţi şi noroc. Dacă am realizat ceva în viaţă, dacă am o recunoaştere socială, este datorită perseverenţei şi seriozităţii”, a povestit Eugenia Neagoe, director executiv la Casa Judeţeană de Pensii.
„Am terminat Facultatea de Drept din Sibiu. Întâmplător, am intrat în politică […]. Pentru că vorbim despre egalitate de şanse, acolo am constatat faptul că femeile au loc, au fost promovate şi pot face echipă bună cu bărbaţii. Am reuşit să înfiinţez o mulţime de organizaţii de femei cu rolul de a promova femeia. Am promovat femeile pe listele de candidaţi şi de la un mandat la altul, la nivelul judeţului Mureş, numărul femeilor a crescut. De asemenea, s-au promovat femei în funcţii de conducere în administraţia publică locală şi centrală. Femeia a avut şi are succes în judeţul Mureş”, a povestit Marcela Achim, comisar şef adjunct în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului.
Vasile Dancea