Circa 10-15% din totalul copiilor din județul Mureș incluși în cadrul programului național de vaccinare nu s-au vaccinat, majoritatea din cauza neprezentării, potrivit directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan.
Șeful DSP Mureș a prezentat miercuri în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural mai multe rapoarte, între care și unul referitor la programele naționale legate de bolile transmisibile, în care primul punct a vizat programul național de vaccinare. El a precizat că 10-15% din totalul copiilor care ar trebui vaccinați nu s-au vaccinat din cauza neprezentării.
”Peste 90% din motivele de refuz al vaccinării au fost neprezentarea la medic. Medicul de familie planifică, în funcție de vârsta copilului, planifică mama și copilul, de obicei, să vină la cabinet și principalul motiv de nevaccinare a fost neprezentarea la medicul de familie. Foarte puține cazuri au fost când nu au dorit să-și vaccineze copiii, sunt 10-20 pe an în care se refuză în scris, din motive personale, vaccinarea. Diferența între cei 80-85% vaccinați, deci undeva la 10-15% din totalul copiilor care ar trebui vaccinați nu s-au vaccinat din cauza neprezentării. De asta organizăm , anul acesta am început deja, suntem la a șasea campanie de vaccinări suplimentare, există anumite zone cu o populație nevaccinată, le știm, din județ, și încercăm pe parcursul întregului an să micșorăm numărul de copii nevaccinați”, a declarat Moldovan.
Potrivit medicului, în ce privește bolile transmisibile, o mare problemă a reprezentat-o în 2018 hepatita acută virală de tip A, însă, din fericire, în acest an s-a putut declara închiderea tuturor focarelor și cazurilor izolate de pacienți cu această boală.
”În ce privește situația cazurilor de hepatită A, în anul 2018, peste 1.200 de cazuri au fost, a fost practic o epidemie în județul Mureș în anul 2018, am avut 20 de focare, restul cazuri izolate. Acum, în 2019, practic epidemia s-a închis, au fost luate măsuri specific, principalele măsuri pentru a preveni evoluția cazurilor de hepatită A, fiind considerată o boală a mâinilor murdare, constau în curățenia individuală și practic spălatul cu apă și săpun este foarte important, în familie, în colectivitate, ori de câte ori este nevoie să ne spălăm de mâini”, a precizat Moldovan.
Potrivit datelor oferite de șeful DSP Mureș, în ce privește hepatita acută virală de tip B au fost 3 cazuri, toate în trimestrul 3 al anului trecut și toate în mediul rural, din care unul cu factori de risc – un bărbat de 38 de ani, cu antecedente de steatoză hepatică. Cele mai multe cazuri de boli transmisibile, peste 200.000, au fost cele de infecții respiratorii, fiind raportate 17 decese din cauza gripei. În ce privește rujeola, au fost confirmate de laborator 8 cazuri, din care 3 în mediul urban și 5 în rural. Cazurile au apărut într-un focar familial și sporadic în cursul trimestrului I din 2018.
Totodată, s-au mai înregistrat boli cu transmitere prin alimente sau factori de mediu precum salmoneloza (42 de cazuri), shigelloză (9), boală diareică acută (1.197), enterită prin Rotavirus (29), leptospiroză și respectiv botulism (câte 2 cazuri), listerioză (3). De asemenea, au fost raportate boli cu transmitere pe cale aeriană precum infecții pneumococice – meningite (4), meningite virale ( 10), scarlatină (54), varicelă (1071). În ce privește zoonozele, au fost raportate și investigate 11 cazuri de boală Lyme, din care 6 au fost confirmate. Au fost declarate și 25 de cazuri de maladii transmise sexual, în toate cazurile fiind vorba de sifilis – 17 cazuri în mediul urban și 8 în rural, 12 la bărbați și 13 la femei dintre care o gravidă. Nu a fost declarat caz de sifilis congenital, mai reiese din raportul DSP Mureș.