La nivelul naţional, oficial, peste 200.000 de copii au părinţii plecaţi la muncă în altă ţară, dar se pare că numărul este mai mare, au susţinut, marţi, cei prezenţi la dezbaterea regională cu tema „Protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate – aspecte legate de bune practici de intervenţie”, desfăşurată la Braşov.
Reprezentantul Salvaţi Copiii România, Anca Stamin, a precizat că asociaţia a lansat, în anul 2010, un program complex destinat protecţiei şi educaţiei copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, program care a fost dezvoltat într-o nouă etapă în 2015. Prin intermediul a 17 programe locale, peste 6.000 de copii şi reprezentanţii lor, persoane în grija cărora au rămas sau părinţi, au beneficiat până acum de servicii de intervenţie directă.
Ea a adăugat că statisticile culese de sistemul de Asistenţă Socială privind situaţia copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate sunt mult depăşite de realitate, ele reflectând cazurile cunoscute şi înregistrate de autorităţile locale, însă o serie de date culese de Salvaţi Copiii de la Inspectoratele Şcolare şi chiar de la Ministerul Educaţiei, arată că, la această dată, numărul acestor copii este în jur de 212.000, faţă de 95.000, cât era în decembrie 2016.
Specialiştii prezenţi la întâlnire au susţinut că acei copii rămaşi acasă în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate se confruntă cu dificultăţi de ordin emoţional, social şi educaţional. În plus, lipsa părinţilor sau a unui reprezentant legal poate duce la limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, la educaţie şi beneficii sociale, şi de aceea este necesar ca autorităţile şi toţi factorii locali să se implice mai mult pentru a-i ajuta pe aceşti minori. AGERPRES