Peste 150 de elevi au beneficiat deja de informaţiile oferite de poliţiştii mureşeni prevenire în Campania „ÎN SIGURANŢĂ ONLINE! Ştiu să folosesc avantajele internetului, evitând riscurile!”
Studiile arată că 90% dintre copii afirmă că folosesc cel puţin o reţea socială. Referindu-se la setările de confidenţialitate a profilului de pe reţeaua de socializare favorită, 35% dintre copii afirmă că acesta este privat, 26% că este parţial privat şi 33% că este public.
Majoritatea covârşitoare a copiilor/tinerilor au în lista de prieteni persoane necunoscute. (disponibilitatea de a socializa cu persoane necunoscute, la fel ca şi necunoaşterea instrumentelor de protecţie a informaţiilor cu potenţial de victimizare sunt factori de risc asociaţi de cele mai multe ori necunoaşterii potenţialelor riscuri existente în mediul virtual).
CUM MĂ PROTEJEZ ONLINE? Amintindu-mi:
EU DEŢIN CONTROLUL, EU ALEG cine îmi vede profilul, postările!
Accept cereri de prietenie doar de la persoane cunoscute.
Ştiu că în spatele unui profil prietenos, se pot ascunde intenţii periculoase.
Nu ofer/postez public date despre mine şi familia mea
Când cineva mă deranjează, ştiu cum să reacţionez (ignor, blochez, şterg din listă).
Aleg cu grijă ce fotografii postez şi cine le poate vedea (deci şi salva).
Când situaţiile se complică, spun unui adult sau Poliţiei, folosesc butoanele „raportez abuz”.
Nu merg la întâlnire cu persoane cunoscute doar pe net !
Cunosc bine setările de siguranţă, de confidenţialitate!
Ştiu că numărul de „prieteni” sau de „like-uri” nu contează cu adevărat!
În scopul diminuării riscului de a te confrunta cu situaţii neplăcute în mediul online, este necesară cunoaşterea unor măsuri minime de protecţie a informaţiilor private şi de filtrare a informaţiilor postate.
În cursul lunii februarie, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Mureş din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş desfăşoară diverse activităţi în cadrul Campaniei „ÎN SIGURANŢĂ ONLINE! Ştiu să folosesc avantajele internetului, evitând riscurile!”, cu scopul de a promova utilizarea internetului într-un mod sigur, mai ales de către copii şi adolescenţi.
Peste 150 de elevi de 12-14 ani au beneficiat până azi de informaţiile oferite de poliţişti.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.