ADR Centru anunţă, vineri seară, că au fost depuse peste 2.000 de proiecte în cadrul Programului Regio 2014 – 2020, iar peste 1.000 au primit deja finanţare, valoarea solicitată fiind 1,41 miliarde euro.
Forul decizional al Regiunii Centru s-a reunit în plenul Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru la Castelul Haller din judetul Mureş.
În cadrul întâlnirii de lucru, experţii ADR Centru au prezentat stadiul implementării Programului REGIO 2014-2020 în Regiunea Centru, noutăţile în privinţa viitoarelor fonduri gestionate în calitate de Autoritate de Management pentru perioada 2021-2027, precum şi secţiunea nouă din site dedicată Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
”În cadrul Programul Regio 2014-2020, până la această dată, au fost lansate 69 de apeluri de proiecte în Regiunea Centru, un număr de 2.320 proiecte fiind depuse pentru finanţare din 2016 până în prezent, cu o valoare solicitata de 2,82 miliarde euro. Dintre proiectele depuse, 1112 s-au materializat în contracte de finanţare, cu o valoare solicitată 1,41 miliarde euro, în Regiunea Centru fiind depăşită valoare de 184% grad de contractare. Experţii ADR Centru estimează că procesul de contractare va continua până la aproape 1.200 contracte semnate, cu o valoare nerambursabilă solicitată de peste 1.45 miliarde euro, respectiv aproape 189% grad de contractare”, se arată într-un comunicat de presă, de vinei, al ADR Centru.
Această prezentare a fost completată de o informare privind volumul fondurilor europene atrase în Regiunea Centru în perioada 2014-2020.
Astfel, la nivelul Regiunii Centru, la 30 aprilie 2022, au fost contractate 6.859 de proiecte în cadrul tuturor programelor operaţionale, având o valoare totală de peste 41,5 miliarde euro.
”Am analizat alături de partenerii noştri principali, membrii CDR Centru, modul în care se derulează Programul REGIO 2014-2020. Împreună am trecut în revistă gradul de implementare al proiectelor finanţate şi am discutat despre soluţiile cele mai bune pentru finalizarea acestora într-un procent cât mai mare, în aceste 19 luni rămase până la finalizarea perioadei POR 2014-2020. Am analizat punctual proiectele în lucru şi am concluzionat că avem toate premisele să depăşim valoarea de 1,3 miliarde euro care vor fi atraşi până în 2023 prin proiectele de dezvoltare a Regiunii. Am convenit că trebuie să urmărim atent ca toate proiectele să se deruleze conform celor stabilite în contracte, iar acestea trebuie să fie finalizate la timp. Rolul nostru este de a monitoriza şi de a sprijini beneficiarii, pentru a rezolva sau evita cât mai multe din posibilele probleme întâmpinate în procesul de absorbţie a fondurilor europene, pentru a folosi cât mai eficient resursele publice de care dispunem. Pe parcursul întâlnirii noastre am abordat şi versiunea finală a POR 2021-2027, la care echipa ADR Centru a lucrat în ultimii doi ani, versiune pe care o vom trimite Guvernului României spre aprobare, înainte de a o transmite Comisiei Europene. A fost o întâlnire tehnică eficientă şi consider că discuţiile cu reprezentanţii CDR Centru au stabilit şi mai clar soluţiile pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene din această perioadă, precum şi cerinţele pentru cea care urmează”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.
Ca urmare a faptului că în data de 14 aprilie 2022 a fost transmisă Comisiei Europene ultima versiune a Acordului de Parteneriat 2021-2027, celor prezenţi la reuniune le-a fost prezentat structura propusă a viitoarelor fonduri europene ce se vor derula în România.
Pentru pregătirea viitoarelor proiecte au fost prezentate şi rezultatele Studiului privind dezvoltarea infrastructurii de transport la nivelul Regiunii Centru şi nevoile de îmbunătăţire a conectivităţii regionale.
”Acest studiu răspunde nevoii de a dispune de o analiză aprofundată a infrastructurii de transport regional, care să permită identificarea şi evaluarea nevoilor de extindere şi modernizare a infrastructurii, precum şi prioritizarea, în mod obiectiv, a investiţiilor din perioada următoare. În acest sens, concluziile studiului subliniază importanţa continuării reabilitării şi modernizării reţelei regionale de drumuri judeţene”, se mai arată în comunicat.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.