Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că la cele 47 de programe oferite de instituţie timp de două zile, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, s-au înregistrat peste 20.000 de vizitatori. Dat fiind succesul înregistrat, pentru 2015, se doreşte mărirea ofertei culturale, a precizat Soos.
‘Sunt peste 6.000 de brăţări vândute, ceea ce înseamnă peste 20.000 de intrări individuale la locaţiile incluse în programul din acest an. Locaţiile noi au făcut să crească interesul. Am inclus şi zone care nu ţin de muzeu, cum ar fi Grădina Zoologică, Teatrul Naţional şi Ansamblul Artistic Mureşul, Biserica Romano-Catolică (…) Să nu uităm activităţile tradiţionale ale Muzeului, care din nou au fost cele mai populare. În primul rând aş menţiona programele de la amiază la Muzeul de Ştiinţele Naturii, unde au fost activităţile cu copiii şi Ars Unguentaria, de la Palatul Culturii, care prezenta îngrijirea corpului la romani, dar şi la Muzeul de Etnografie, unde colegii mei au introdus jocurile jucate mai demult în târguri, cum ar fi aruncarea cutiilor de conserve în mingi, aruncarea potcoavei – şi asta a stârnit un interes foarte mare. Considerăm că manifestările au avut un impact pozitiv, (…). Ne-am gândit să mărim oferta culturală pentru anul viitor, ne-am gândit să mărim programul, dar să vedem în ce măsură putem găsi finanţare’, a susţinut Soos Zoltan.
Muzeograful Angela Săplăcan a precizat că în cadrul manifestării au existat 47 programe, în 13 locaţii diferite, din care patru erau spaţii tradiţionale al Muzeului Judeţean Mureş, au avut loc 16 vernisaje de expoziţii deschise cu această ocazie, 18 ateliere pentru copii şi adulţi, 3 proiecţii de filme, 5 concerte, un târg al meşteşugarilor, o defilare cu automobile de epocă, de a căror organizare s-au ocupat circa 200 de persoane.
În programul evenimentului ‘Noaptea Muzeelor’ s-au numărat expoziţii precum ‘Leacuri tămăduitoare, pilule vindecătoare’, din incinta Cetăţii din Târgu Mureş, unde vizitatorii au putut încerca maşina de comprimat manuală şi au aflat practicile de medicină populară, folosirea plantelor medicinale şi modul de funcţionare a aparaturii dintr-un laborator al unei fabrici moderne de medicamente.
În Cetatea Târgu Mureş a mai fost deschisă expoziţia ‘Artă şi meşteşug în epoca regatului dac. Artefacte de os şi corn’ şi atelierul ‘Oasele vorbitoare’, în timp ce la Biblioteca Teleki-Bolyai a fost vernisată expoziţia temporară ‘Ars Culinaria’, iar la Secţia de Ştiinţele Naturii a fost prezentată publicului o colecţie particulară de cutii de chibrituri şi monede reprezentând animale şi plante, aparţinând unui profesor din oraş. De asemenea, a putut fi vizitat, în miez de noapte, turnul Palatului Administrativ precum şi un târg al meşteşugarilor. AGERPRES