Printr-un proiect iniţiat de preotul ortodox din satul Râpa de Jos, Dacian Oprea, 25 de copii din localitate şi din împrejurimi au primit biciclete, considerate de multe familii din zonă ca fiind un lux pe care nu şi l-ar fi putut permite niciodată.
Dacian Oprea, în vârstă de 34 de ani, a fost instalat ca preot în Râpa de Jos în anul 2017 şi văzând dorinţa arzătoare a copiilor din sat de a avea o bicicletă, a iniţiat proiectul „O bicicletă pentru fiecare copil”.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES
„În 2017 am venit în această parohie, doar că atunci nu am reuşit să îl fructific. La doi ani, am reuşit să îl realizez. Este un proiect pe care l-am visat noaptea, parcă am fost inspirat de cineva să fac acest lucru pentru copii. E o zonă unde copiii sunt mai simpli, muncesc în agricultură, se trezesc dimineaţa, merg la şcoală, îşi fac temele între muncile câmpului. Vedeam pe stradă că avea un copil bicicletă şi vreo 5-6 copii fugeau după el. Aşa l-am început, văzându-i pe ei dornici de a avea biciclete. Până acum sunt în jur de 25 de biciclete în mai bine de doi ani. Într-adevăr, am foarte mulţi prieteni şi cu ajutorul lor am reuşit să fac acest lucru şi prin reţelele de socializare. Am pus mereu poze cu cea ce fac, iar oamenii mă sună şi se auto invită în a face fapte bune. Un om aduce încă doi, alţi doi aduc încă patru şi aşa am reuşit. Sunt biciclete care au aparţinut copiilor lor care nu le mai foloseau sau le ţineau în garaj. Toate sunt foarte bune, multe erau noi”, a declarat, pentru AGERPRES, preotul Dacian Oprea.
Preotul a simţit din plin bucuria şi recunoştinţa copiilor şi a rămas impresionat de cazul unei fetiţe, dintr-un sat vecin, care a dormit cu bicicleta lângă pat după ce i s-a îndeplinit această dorinţă.
„Ca orice copil, s-au bucurat foarte mult. M-a impresionat o fetiţă care mi-a scris, e din satul vecin, a văzut ceea ce fac la Râpa. Vorbind la şcoală cu colegii ei, mi-a scris ‘părinte, nu îmi daţi şi mie o bicicletă, fiindcă nu am?’. M-am interesat de fetiţa respectivă şi am aflat că nu are mamă, stă doar cu tatăl, acum vreo doi ani i-a luat foc şi casa şi e mai necăjită. I-am dus o bicicletă. A dormit două-trei nopţi cu bicicleta în cameră, lângă pat, aşa de mult a iubit-o. M-a sunat tatăl ei să îmi spună. Asta e menirea unui preot şi a unui om, să ajutăm. Sunt o fire foarte miloasă şi aş da orice şi în acest fapt dăruiesc atâtea lucruri. Depinde şi din ce familie provii, eu vin dintr-o familie de preoţi şi i-am văzut pe ai mei dăruind tot timpul, de mic am fost învăţat să fiu bun, să ajut”, a subliniat Dacian Oprea.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES
El ne-a spus că prima sa bicicletă a avut-o la vârsta de 14 ani şi îşi aminteşte mereu ce bucurie de nedescris a simţit atunci când a primit-o.
„Aveam 14 ani când am avut prima bicicletă, tata a mers la un unchi de al nostru în Germania să îşi aducă o maşină şi m-a întrebat ce să îmi aducă. Am cerut o bicicletă mai performantă şi mi-a adus. Când s-a întors nu m-am uitat la maşină, m-a interesat doar bicicleta şi ştiu cât de bucuros am fost. Şi acum am bicicletă şi îmi place foarte mult mersul cu bicicleta. Aici, la Râpa, unii copii merg la şcoală cu bicicleta, a fost o perioadă în care microbuzul şcolii era stricat şi unii mergeau cu bicicleta. Le spun mereu enoriaşilor la biserică, acesta este motto-ul meu, să fim mai buni şi să ne ajutăm mai mult unii pe alţii. Le spun să fie buni şi să se ajute. Acest proiectul l-a început de doi ani şi sper să îl duc cât mai mult înainte. Am încercat pe sat, încerc să îl dezvolt pe comună, pe judeţ şi chiar mai departe, fiindcă mulţi copii sunt mai necăjiţi şi sunt dornici să aibă o bicicletă”, a mai spus preotul Dacian Oprea. AGERPRES