UDMR a acordat sâmbătă, înaintea şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), care a avut loc la Târgu Mureş, distincţiile Bradul de Argint pentru 23 de persoane care s-au implicat activ în dezvoltarea şi păstrarea identităţii comunităţii maghiare şi în realizarea obiectivelor asumate de această formaţiune.
„Se spune că trecutul este un punct de referinţă pentru comunităţile care au succes fiindcă trebuie să te uiţi înainte, nu poţi să analizezi mereu trecutul pentru că acea analiză nu te ajută să îţi creezi un viitor. Dar într-adevăr avem nevoie de acest trecut şi avem o analiză a trecutului, nu în sensul de melancolie, de nostalgie, ci ca punct de referinţă. Trecutul trebuie să ne dea un punct de referinţă şi forţă pentru efortul pe care îl depunem pentru a ne crea un viitor. Talentele pe care le avem şi cărora le mulţumim cu această ocazie ne vor ajuta să mergem mai departe. De 100 de ani suntem în minoritate numerică pe aceste meleaguri unde existăm de 1000 de ani. Încearcă mereu această comunitate se se reînnoiască, să găsească noi forţe, noi resurse şi îşi îndreaptă privirea către viitor. Viitorul este cel mai important lucru, trebuie să fim foarte atenţi cum ne dezvoltăm viitorul, cum ne planificăm toate activităţile de viitor. Şi din aceste planuri ale noastre tinerii joacă un rol foarte important, talentele. Trebuie să mulţumim tinerilor care au creat valori şi care vor crea noi valori”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, în cadrul ceremoniei, potrivit traducerii oficiale.
El a spus că maghiarii din România trebuie să se perceapă ca o comunitate care face parte dintr-o societate mai largă şi că „trebuie să ne percepem misiunea ca fiind a unei comunităţi care doreşte să făurească societatea modernă românească, să contribuie la crearea unei societăţi moderne româneşti”.
„Din acest punct de vedere, e nevoie să formulăm clar la ce să ne aşteptăm noi din partea statului. Generaţia lui Kos Karoly a spus clar care este obiectivul: noi dorim să rămânem pe aceste meleaguri, dorim să rămânem pe pământul nostru natal şi dorim să beneficiem de drepturile minoritare care se cuvin fiecărei minorităţi naţionale din Europa. Şi garantarea acestor drepturi ne-a fost promisă. Acesta este obiectivul şi având în vedere acest obiectiv trebuie să clădim un viitor”, a mai afirmat Kelemen Hunor.
Distincţia „Bradul de Argint” a fost înmânată pentru prima dată în anul 2002.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.