In cel mai scurt timp de la inchiderea depunerii de proiecte pentru finantarea microintreprinderilor, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru incepe contractarea cererilor depuse de mediul privat din Regiunea Centru. Un numar de 516 microintreprinderi au proiecte eligibile, aflate in plin proces de evaluare pentru a obtine fonduri nerambursabile REGIO. Dintre acestea, aproape 100 de firme mici vor putea sa-si dezvolte afacerile in mai putin de doua luni, ca urmare a definitivarii procesului de contractare si inca mai mult de 100 vor primi resurse pentru a se dezvolta in aceasta vara. In total, microintreprinderile finantate vor crea sau mentine peste 2.000 locuri de munca, investind in retehnologizare, extinderea spatiului de lucru si achizitia de noi echipamente sau linii de productie. La nivelul Regiunii Centru, prin Programul Operational Regional 2014-2020 sunt disponibile aproximativ 500 milioane lei, alocate prin Prioritatea de Investitii 2.1, iar pe un prim apel de proiecte au fost deja finantate 249 de firme, dintre care aproape jumatate si-au finalizat proiectele.
Investitiile firmelor private reprezinta o prioritate a ADR Centru pentru dezvoltarea competitivitatii regionale. Prin Programul Operational Regional, mediul de afaceri din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu obtine mai mult de 1,6 miliarde lei, deoarece pentru dezvoltarea IMM prin Prioritatea de Investitii 2.2 s-au semnat 139 de contracte, care au atras peste 419 milioane lei, iar pana in vara se va lansa un nou apel de proiecte pe Prioritatea 2.2 pentru IMM, prin care alte 22 milioane euro se vor putea accesa de mediul privat din regiune. In total, toate firmele sprijinite si structurile de afaceri dezvoltate de diferite organizatii vor mentine peste 4.000 si vor crea cu inca 10% mai multe noi.
Deschis depunerii de proiecte in perioada iulie-noiembrie 2019, pe cel de-al doilea apel al Prioritatii de Investitii 2.1 a POR 2014-2020, au fost depuse spre finantare 618 cereri de finantare de catre microintreprinderile din Regiunea Centru. Cererile depuse solicitau spre finantare nerambursabila suma de 468 milioane lei, iar bugetul disponibil pentru finantare nerambursabila a fost stabilit la valoarea de 163 milioane lei. Un numar de 516 proiecte au trecut de etapele de evaluare si selectie si au intrunit criteriile de eligibilitate specificate in Ghidul solicitantului, avand posibilitatea sa intre la contractare in ordine, in functie de punctajul obtinut. Peste 2700 de noi locuri de munca se vor infiinta la finalizarea acestor contracte de finantare, care se vor adauga celorlalte peste 2000 locuri de munca ce sunt create de cele 249 de microintreprinderi ce au primit finantare la primul apel lansat. Este important si faptul ca finantarile acordate dezvoltarii mediului si afaceri si serviciile conexe oferite gratuit de ADR Centru au dus la mentinerea a mai mult de 4.000 de locuri de munca, iar valoarea si calitatea echipamentelor achizitionate cu fonduri europene au dus la cresterea competitivitatii regionale. Calitatea infrastructurii de afaceri si a resurselor umane a contribuit la imbunatatirea perceptiei investitorilor straini, Regiunea Centru fiind a doua din tara in privinta volumului de investitii straine, soldul acestora depasind 7,3 miliarde euro la sfarsitul anului 2018. Firmele straine au gasit companii romanesti de incredere, care s-au dezvoltat cu fonduri europene, dar nu numai.