Peste 40 de hoteluri de insecte, realizate de preșcolari, într-o expoziție inedită pentru salvarea polenizatorilor
Peste 40 de hoteluri de insecte, realizate de preșcolari, într-o expoziție inedită pentru salvarea polenizatorilor

Peste 40 de hoteluri de insecte, realizate de preșcolari, într-o expoziție inedită pentru salvarea polenizatorilor

Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș, în colaborare cu Grădinița cu Program Prelungit ‘Ștefania’ din Târgu Mureș, a vernisat, marți, expoziția ‘Hoteluri de insecte’, deschisă în perioada aprilie – iunie, în cadrul Proiectului județean ‘Ziua Polenizatorilor’, având ca scop salvarea insectelor polenizatoare.

Expoziția cuprinde 41 hoteluri de insecte confecționate de preșcolari de la 27 de unități de învățământ din județul Mureș, fabricate în special din materiale naturale, dar și din anumite materiale reciclate.

‘Ziua Polenizatorilor s-a celebrat pentru prima dată în anul 2018, din inițiativa Facultății de Științe ale Naturii din cadrul Universității ‘Eötvös Loránd’ din Budapesta. Scopul acestei zile este atragerea atenției asupra speciilor polenizatoare, asupra factorilor care periclitează existența lor, dar și asupra soluțiilor de protejare. Cine sunt polenizatorii? Albinele melifere, bondarii, viespile, fluturii, precum și păsările polenizatoare cântătoare, cum ar fi pitulicea mică, silvia cu cap negru, silvia de zăvoi. Sprijinim aceste insecte polenizatoare în două feluri: plantând plante entomofile care atrag insectele, cum ar fi alunul, socul, pomi fructiferi, caprifoiul, floarea-soarelui, lavanda și multe altele și amplasând hoteluri de insecte’, a declarat șefa Secției de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș, Dana Botoș.

Foto: DORINA MATIŞ/AGERPRES


Hotelurile de insecte, susțin muzeografii, sunt construcții făcute din materiale naturale sau organice și sunt menite să ofere adăpost și refugiu insectelor folositoare pentru grădini și livezi.

‘Ziua Polenizatorilor este un proiect educativ județean. Este prima ediție anul acesta la nivel județean, pentru că începând din 2018 în grădiniță în fiecare an ținem o zi a polenizatorilor, ba chiar o săptămână. Insectele sunt foarte importante, mai ales în zilele de azi, pentru că insectele sunt pe cale de dispariție (…). Știm deja că sunt țări unde polenizarea se face cu mâna de către oameni, fiindcă nu mai sunt insecte datorită pesticidelor și insecticidelor. Ne străduim să îi îndemnăm să folosească cât mai multe materiale naturale, pentru că acestea le plac insectelor – lemn, scoarță de copac, crengi, mușchi, carton, chiar și hârtia. Sunt și hoteluri făcute din materiale reciclate, adică cauciuc sau alte recipiente din plastic sau cutii de conserve care altfel s-ar arunca și în modul acesta sunt reutilizate’, a declarat presei profesoara de pentru educație timpurie de la Grădinița cu Program Prelungit ‘Ștefania’, Suto Edith, sunt una dintre coordonatoarele proiectului.

Foto: DORINA MATIŞ/AGERPRES


Specialiștii Muzeului Județean Mureș susțin că aceste construcții naturale măresc atât biodiversitatea ecosistemelor cultivate, cât și a celor sălbatice și au ca scop ademenirea insectelor pentru a le adăposti, ‘deoarece la nivel mondial 40% din populațiile de insecte sunt amenințate’.

‘Și trebuie să ținem cont de faptul că insectele polenizatoare sunt vitale pentru supraviețuirea și evoluția majorității plantelor cu flori. Astfel, pentru a preveni dispariția insectelor polenizatoare, instalarea în grădini a hotelurilor pentru insecte, ar putea schimba tendința. În câțiva ani o căsuță pentru insecte va contribui la îmbogățirea microfaunei insectelor auxiliare și polenizatoare din grădină’, a precizat reprezentanta pe comunicare a muzeului, Iulia Vizi. AGERPRES