Echipa intersectorială locală pentru prevenirea, combaterea violenţei şi a exploatării copilului (EIL) de la nivelul judeţului Mureş, formată din psihologi, medici, poliţişti, jandarmi, asistenţi sociali şi jurişti din 16 instituţii publice şi private, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că anul trecut 89 de minori au ajuns la spital, 60 dintre aceştia cu intoxicaţii, din care 24 cu alcool.
„În anul 2018 au fost înregistrate în evidenţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş-SMURD următorii indicatorii specifici referitori la minori care au solicitat servicii: 89 minori din care 21 minori cazuri violenţă fizică şi 3 cazuri violenţă în şcoli, 65 copii cu intoxicaţii din care 24 etanolice. Dintre aceştia majoritatea cu vârstă de 15-18 ani proveniţi din mediul rural. Din evidenţele Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş reiese că la nivelul unităţilor şcolare din judeţul Mureş în anul 2018, au fost înregistrate şi raportate autorităţilor cazuri de minori implicaţi în incidente deosebite în şcoală, fapte antisociale, etc ca urmare a consumului alcool, tutun, alte substanţe din licee Reghin şi Luduş. Din evidenţa DGASPC Mureş (care participă prin psihologi la audierile minorilor care au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal, la solicitarea Poliţiei) reies următoarele: în anul 2018 au fost înregistrate 65 audieri minori cu vârstă 12-16 ani pentru furt, tâlhărie etc; în trimestrul I 2019 au fost înregistrate 42 audieri minori, cu vârste între 12 – 18 ani pentru infracţiuni – furt, tâlhărie însoţite de violenţe, conducere fără permis, agresiune fizică, mediul de provenineţă al minorilor preponderent fiind Târgu Mureş şi Reghin”, a anunţat echipa EIL.
Echipa intersectorială locală pentru prevenirea, combaterea violenţei şi a exploatării copilului (EIL) a fost constituită prin Hotărârea Consiliului Judeţean Mureş în anul 2015, cu scopul de a identifica/ referi/monitoriza cazurile de risc a copilului şi pentru a realiza activităţi de prevenire în domeniu, având rol consultativ pentru managerii de caz ai copiilor.
„În anul 2019, membrii EIL au hotărât să îşi continue misiunea în beneficiul copiilor analizând fenomenul violenţei domestice atât din perspectiva cauzelor cât şi a consecinţelor la nivel personal, familial şi comunitar şi stabilirii unui plan de acţiune comun. Luând în considerare concluziile Studiului realizat la nivel naţional ‘Luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool-Analiza de situaţie-Iulie 2018 ‘ de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrul Naţional de Evaluare şi promovare a stării de sănătate şi Centrul Regional de Sănătate publică Sibiu reiese că în România consumul de alcool la populaţia în vârstă de 15 ani şi peste este de 14,4 litri de alcool pur per persoană pe an, cu o evoluţie crescătoare în ultimul deceniu (…) România ocupă locul 2 din punct de vedere al victimelor agresiunilor fizice legate de consumul de alcool. Aproximativ 84% din băieţi şi 12% dintre fete în vârstă de 16 ani au consumat cel puţin o dată în viaţă o băutură alcoolică (…) Ponderea elevilor care au consumat prima lor băutură alcoolică înaintea vârstei de 9 ani şi cea a celor care au început să consume alcool după împlinirea vârstei de 17 ani sunt sensibil egale (aproximativ 6%). Cel puţin o dată în viaţă s-au îmbătat 16% dintre băieţi şi 7% dintre fete. Unul din 5 băieţi s-a îmbătat prima dată înaintea vârstei de 13 ani (….) Un sfert dintre tinerii în vârstă de 18-34 ani au fost victime ale violenţelor fizice asociate alcoolului”, au precizat membrii EIL.
Întrucât fenomenul violenţei include faptele de delincvenţă juvenilă care sunt cauzate sau însoţite deseori îndeaproape de consumul de alcool în rândul minorilor, alături de celelalte cauze iar consecinţele în planul sănătăţii personale, al relaţiilor familiale afectate duc la excluziunea socială a tinerilor, membrii EIL au stabilit de comun acord că necesită o abordare multidisciplinară şi interinstituţională.
Astfel, pe baza datelor obţinute, la nivelul EIL, s-a concretizat o campaniei publică de prevenire şi combatere a consumului de alcool şi tutun în rândul minorilor sub denumirea „Alcoolul şi tutunul nu te fac important!”, acre se derulează în perioada 9 septembrie 2019-31 martie 2020.
Campania are ca grup ţintă tinerii categoria 15-18 ani, prioritar din mediul rural, şi desfăşurarea de activităţi specifice pe două planuri, unul de prevenire şi de informare, iar altul de combatere a consumului de alcool şi tutun de către minori prin acţiuni de informare şi control la agenţii economici. AGERPRES