Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Mureş, Peter Ferenc, a declarat, miercuri, că la nivelul judeţului au fost avansate peste 700 de idei de proiecte care ar putea accesa finanţarea prevăzută prin Programul Tranziţia Justă, în cadrul căreia judeţul va beneficia de o alocare de 277 de milioane de euro.
„Având în vedere proiectele europene care se vor derula pentru următorii 10 ani, iar totodată ştim foarte bine că există decizii foarte ferme pentru reorganizările teritoriale, trebuie să gândim pentru următorii 10 ani. Lucrăm de doi ani, împreună cu colegii din Consiliul Judeţean, pe studii pentru Tranziţia Justă. S-au cerut diferite idei de la antreprenorii din judeţul Mureş şi peste 700 de proiecte au ajuns la Târgu Mureş pentru Tranziţia Justă”, a declarat Peter Ferenc, într-o conferinţă de presă.
Judeţul Mureş se numără printre cele şase judeţe eligibile în cadrul Mecanismului Tranziţie Justă şi va beneficia de o alocare de 277 de milioane de euro, dintre care peste 235,7 milioane de euro din Fondul Tranziţie Justă şi 42 de milioane de euro cofinanţare naţională, pentru cele şase priorităţi stabilite.
Studiile realizate arată că în cadrul acestei tranziţii la nivel de judeţ s-ar putea pierde circa 2.000 de locuri de muncă.
„Eu cred că judeţul Mureş este atât de puternic încât nu cred că ar fi o problemă acea pierdere a 2.000 de locuri de muncă. În acest moment, eu cred că prin proiectele europene, prin proiectele guvernamentale care sunt în derulare, va fi o dezvoltare atât de puternică, încât nu se va pune problema pierderii unor locuri de muncă. Eu mă tem că nu vom avea destui în rândul celor care să dorească să se angajeze la instituţiile sau la societăţile comerciale din judeţul Mureş. Sunt foarte optimist în acest sens şi Tranziţia Justă este una dintre posibilităţile unde societăţile comerciale, firmele din judeţul Mureş, pot să realizeze diferite fabrici sau diferite unităţi de producţie şi să angajeze oameni”, a arătat Peter Ferenc.
În total, la nivel naţional, Programul Tranziţie Justă are alocată suma de 2,35 miliarde de euro, dintre care 2,14 miliarde de euro prin FTJ şi 391 milioane de euro din bugetul statului.
Programul este structurat pe şase priorităţi dedicate atenuării impactului socio-economic al tranziţiei la neutralitatea climatică în fiecare din cele şase judeţe şi o prioritate de asistenţă tehnică, cu alocare financiară distinctă. AGERPRES