Directorul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Mureș, Ioan Rus, a declarat marți, pentru AGERPRES, că Programul de sprijin pentru tomate, inițiat din acest an de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), este un succes la nivelul județului, iar din cei 82 de producători înscriși au primit deja subvențiile de câte 3000 de euro un număr de 12.
„Programul de tomate este un succes și, chiar dacă au fost anumite rețineri, azi sunt mulți cei care au primit deja sumele. Cu siguranță cei care sunt înscriși se vor înscrie și anul viitor și acestora li se vor alătura și alții. Din județul Mureș avem 82 producători, dintre care 12 au încheiat programul și au încasat deja sumele promise. Doar 6% dintre ei au comercializat roșiile în hipermarket, iar diferența a fost comercializată direct în piață. Adică un lanț mai scurt, prețuri mai mici. Până în decembrie peste 60 de beneficiari vor încasa subvenția”, a spus Ioan Rus.
Acesta a precizat că prin Programul Tomate lansat în acest an de Ministerul Agriculturii beneficiarii primesc un ajutor de minimis de 3.000 de euro, cu condiția să dețină o suprafață de seră sau solar de 1.000 metri pătrați, să producă minimum 2 kilograme de tomate de metru pătrat și minimum 2.000 kilograme de tomate în total.
Șeful DADR Mureș a spus că valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.481,4 lei pe beneficiar pe an, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro pe an și că valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare.
O parte a producătorilor de tomate care au beneficiat de subvenții participă, marți, la prima Expoziție Agroalimentară de Produse Românești de la Târgu Mureș, organizată de ziua națională a produselor agroalimentare românești.
Ioan Rus a arătat că există discuții pentru demararea unui astfel de program și pentru carnea de porc.
„Aici suntem deficitari pentru a asigura carnea de porc pentru industralizare. După cum se știe, 70% din carnea de porc e adusă din import. După câte știu, la minister se caută o soluție pentru încurajarea fermelor de porci și asigurarea cantităților pentru piața internă. Dacă anul acesta nu va fi lansat, sperăm că anul viitor va fi’, a afirmat Ioan Rus.
AGERPRES